Dolar (USD)
32.26
Euro (EUR)
35.02
Gram Altın
2465.00
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

31 Mart 2017

Bitli Baklanın Kör Alıcısı Olur mu?

Siyaset denilince çoğu insanın aklına yalan gelir. Hatta bir kısmımız siyaseti yalan söyleme sanatı olarak tanımlarız. Siyasetin yalan ile ne kadar iç içe olduğunu Fransızlar şöyle bir soru ile anlatırlar; "Soru: Parlement (meclis) denince aklınıza ne gelir? Cevap: Parle (konuş) ve ment (yalan söyle)." Kelime oyununu içeren bu tanımlama, siyaset ile yalanın ne kadar girift bir ilişkiye sahip olduğunu ifşa eder. Aristo her ne kadar siyaseti en yüksek beşeri faaliyet olarak tanımlasa da sıradan insanların dünyasında siyaset, yalanın normalleştiği bir dünyadır; yalansız siyaset olmaz. Öyle ki adam, tek ayak üzerinde kırk tane yalan söyler yüzü bile kızarmıyor.

Hitler'in propaganda bakanı Goebbels "Bir şeyi ne kadar uzun süre tekrarlarsanız, insanlar ona o kadar fazla inanırlar. Hristiyanlığın bu kadar etkili olmasının sebebi 2000 yıldır aynı şeyi söylüyor olmasıdır."

Başkanlık sistemi hakkında ortaya atılan yalanların hülasası bu aslındau2026 Tek adamlık, otoriterlik, baskı, faşizm yalanları bu sakat aklın ve yalancı duruşun sonucudur. Şimdi burada ana muhalefet partisinin yalanlarını alt alta sıralayacağım:

Yalan 1: Tek adam rejimi kurulacak, tek adam her şey olacak, devletin tümüne hükmedecek. Bir kişi başkan seçilecek ve o kişi hem hükümet hem Meclis hem de mahkeme olacak.

Yalan 2: Rejim değişecek. Sadece adı Cumhuriyet olacak. Gerçekte krallık gibi her şey bir kişinin elinde olacak. Demokrasi kalmayacak.

Yalan 3: O partinin genel başkanı hakimleri atayacak. Kanun yapabilecek. Meclis'i feshedebilecek. Başkan hak hukuk tanımaz, zorba biriyse seni koruyacak hiç kimse olmayacak

Yalan 4: Seçtiğin milletvekillerinin hiçbir hükmü kalmayacak. Sözünü kimse dinlemeyecek.

Yalan 5: Almanya, Fransa, İngiltere, ABD, Japonya gibi değil, Suriye, Libya, Mısır, İran, Kuzey Kore, Uganda gibi bir ülkede yaşayacaksın.

Yalan 6: Başkan olan kişi aynı zamanda bir partinin genel başkanı olacak. O parti belki de senin hiç oy vermediğin/hiç sevmediğin bir parti olacak.

Yalan 7: Başkan olan kişi aynı zamanda bir partinin genel başkanı olacak. O parti belki de senin hiç oy vermediğin/hiç sevmediğin bir parti olacak.

Yalan 8: Başkan, padişahlarda dahi olmayan, Atatürk'e bile verilmeyen yetkilere sahip olacak.

Bun ifadeler, yalan endüstrisine dönüşen ana muhalefet partisinin hazırlatmış olduğu yirmi maddelik broşüründen alındı. Ve inanın sadece bir kısmıu2026 Kemal Kılıçdaroğlu, yalan üzerinden siyaset yapmaya ve korku inşa etmeye çalışıyor. Çünkü "yenilik yapana, eski sistemden kazancı olan herkes düşman olur." Makyavelli haklı değil mi?