Dolar (USD)
32.26
Euro (EUR)
34.69
Gram Altın
2451.87
BIST 100
10218.58
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

27 Eylül 2023

​Biz kardeşiz

Türkler ve Araplar kardeştir. Türkler ve Kürtler de kardeştir. Müslüman Türkler ve diğer ırklara mensup olan bütün Müslüman milletler, birbirinin öz be öz kardeşidir. Bu kural, İslam’ın ümmet kardeşliğidir. Bunu hiç kimse ret ve inkâr edemez. Zira bu kanunu koyan Cenab-ı Allah, “Müminler kardeştir.” buyuruyor. Bu kardeşliğe inanmayan biçarenin vay hâline! Onun İslam’la kavgası var demektir.

Saadettin Acar’ın Profil Kitap’tan çıkan eserlerini okuyorum. İnsan Makamı kitabında “Mümin Duruşu”nu anlatıyor. Bu nakil oradan: “Mümin yok olan değil yük alandır. Efendimiz buyuruyor ki: ‘Müslüman, Müslüman’ın kardeşidir. Ona zulmetmez, onu (zalimlere de) teslim etmez. Kim din kardeşinin bir ihtiyacını giderse, Allah da onun ihtiyacını giderir. Kim bir Müslüman’ın bir sıkıntısını giderirse, Allah da onun kıyamet sıkıntılarından birini giderir.”

Ömrümün son 45 yılında, ‘Türk milliyetçisi’ olarak bilinen birçok şairi, yazarı, mütefekkiri, sanatkârı yakından tanıdım. Hiç biri ırkçı değildi. Aksine bu illetle mücadele ediyorlardı. Bütün müminlere sahip çıkıyorlardı. Onların ufku genişti. Kudüs’ten başlayan Doğu Türkistan’a uzanan kutlu coğrafyanın alperenleriydi hepsi de. Hazret-i Peygamberin ümmeti olan bütün müminleri sevgiyle kucaklıyorlardı.

Müminler bir vücudun organları gibidir. Pakistan’ın baş ağrısı, bizi de rahatsız eder. Bosna’nın gözyaşları, önce bizi ağlatır. Türk yarımadası Kırım için yüreği parçalanan biziz. Karabağ sadece can Azerbaycan’ın değil Türkiye’nindir. Zira biz “İki devlet bir milletiz.” Kerkük’te, Şam’da, Urumçi’de, Kahire’de, Arakan’da, Grozni’de, Yemen’de, Bağdat’ta yaşanan acılar bize dokunur. Bu diğerkâm hislere sahip olamazsak hakiki Müslüman da olamayız, mümin de…

Saadettin Acar, müminin tarifini yapıyor: “Mümin, emin olandır. Müminin gönlü eman yurdudur. O engin gönle iltica eden emniyette olur. Ona güvenen pişman olmaz. İmanın gereği budur çünkü.” Peki, kim kalbini dinliyor şimdi, kim içine bakıyor? Yalanların, iftiraların kol gezdiği garip bir medya bombardımanı altındayız. Sahtekâr politikacılar utanmadan sıkılmadan 13 milyon mülteciden bahsediyor. Resmi kayıtlar 5 milyonu gösterdiği hâlde. Ekrandan bir gazeteci çıkıp da bu müfterilere, “Saydınız mı? Bu rakamı ispatlayabilir misiniz?” diye sormuyor. Adam kin ve nefret duygusu içinde rakamı abartıyor. Utanıp sıkılmasa, “Türkiye’de 80 milyon Suriyeli yaşıyor.” diyecek.

Kalbinin sesini duymayan, duymak istemeyenleri Saadettin Acar kitabıyla uyarıyor: Herkes İçine Baksın. “Müslüman’ın hayatı ahirete ayarlıdır.” diyor ve ekliyor: “Kur’an-ı Kerim, zamanın ve mekânın kayıtlarından bağımsız olarak insanlığa bir yol haritası sunuyor, sahil-i selâmete ulaşması için kılavuzluk ediyor.” Batı’daki aşağılık faşistler Kur’an’ımızı yakarken ses çıkarmayan ırkçılar, Müslümanlara çatmayı sürdürüyor. Acar’a kulak verelim: “Kur’an’a inanmış olan insanların, çağı Kur’an’la tanıştırmak ve buluşturmak gibi bir mesuliyeti var.”

Seküler ve kör bir dünyaya doğru yelken açan bazı ırkçılar, bu sözlerden rahatsız oluyor biliyorum ama yüksek sesle seslendirmeye devam edeceğim: Cidde ve Bakü kardeştir. Bosna ve Bağdat kardeştir. Üsküp ve Bursa kardeştir. Semerkand ve Konya kardeştir. Mekke, Medine, Kudüs ve İstanbul kardeştir. Bütün mümin şehirler kardeş!

“Gaye İnsan, Ufuk Peygamber”i anlatıyor yazarımız. Kâinatın Efendisine olan sevgimizin ölçüsünü gösteriyor: “O’nu sevmenin en büyük nişanı, O’nun gibi yaşamaya çalışmak, O’nu hayatımıza önder, kılavuz kılmaktır.” Ümmet kavramına şuursuzca ve cahilce karşı çıkan sözde Müslümanlar, şu sözleri anlayıp hayatına uygulamalı: “O’nu tanımak için dur durak bilmeden çabalamalı ama O’na dair öğrendiğimiz her yeni bilgiyi de hayatımıza taşımalıyız. Unutmamalıyız ki bizi kurtaracak olan bilgi değil ameldir. Ve yine unutmamalıyız ki kurtuluşa en yakın olanlar O’na en çok benzeyenlerdir.”

Saadettin Acar, eserlerinde bizi sık sık ayet-i kerimelerle, hadis-i şeriflerle baş başa bırakıyor. Hazreti Peygamberin şu mübarek sözünü naklediyor mesela: “Haddini bilip onu aşmayan kula Allah merhamet etsin.” Acar, kardeşliğe mahkûm olduğumuzu söylüyor ve ekliyor: “Küllenmeye yüz tutmuş bu kardeşlik cevherini yeniden diriltelim.” Toplumda özellikle sosyal medyada koşuşturan ruh hastalarına acıyalım ve “Kardeşlerimiz için dua edelim.” Saadettin Acar’ın eserlerini okuyalım. İnanıyorum ki şu satırları ve diğerleri, dertlerimize deva, yaralarımıza şifa olacak: “Müslüman Müslüman’ın kardeşidir; onun sevinci ve arınma vesilesidir. Gelin, birbirimizin kurdu ve düşmanı değil, birbirimizin dostu ve sığınağı olalım. Düşmanlık için değil dostluk ve yakınlaşmak için vesileler arayalım. Her vesileyi ganimet bilip bu amaçla değerlendirelim. Gelin, yeniden kardeşliğimizi keşfedelim! Gelin, yeniden iman edelim!”