Dolar (USD)
32.33
Euro (EUR)
34.69
Gram Altın
2392.94
BIST 100
10276.88
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

05 Temmuz 2014

BONÜSLAR HAVADA UÇUŞUYOR.

Rahmeti ve bereketi ile misafirimiz olan sayılı günler vızır vızır geçiyor.Gündüzü siyam gecesi kıyam başı rahmet ortası mağfiret sonu ise cehennemden azad olan bu güzel günleri ne kadar bilinçli yaşıyoruz acaba.? Oruç ibadeti elbette Rabbimizin emri olduğu için yapılmalı. Çünkü mükafatını misli ile vereceğini Yaradanımız vaad ediyor.Onun sevgili Peygamberi de oruç tutunuz sıhhat bulunuz diyerek adeta bu günün insanına açık çek veriyor. İsbata allamaya pullamaya da hiç ihtiyaci yok.Her şey net. Ancak hikmetlerini maddi ve manevi dünyamıza kattıklarını da paylaşmak gerekir.

Oruç ibadetinin manevi dünyamıza kazandırdıklarını aktarmaktan ziyade sağlığımızla ilgi bize kazandırdıklarında bahsetmek istiyorum. Sağlık değerini çok az bildiğimiz bir hazinemiz aslında.İnsan sağlığını olumsuz etkileyen oldukca cok sebep hepimizin malumu.Yanlış besleniyoruz. Yaşam tarzımızı fitratımıza uyduramıyoruz.Stres ve gerilim her birimiz için başlıca bir ömür törpüsü olmuş ve içten içe bizi bitiriyor.

Dünya nüfusunun nerede ise yarısı açlıktan ölürken kalan yarısıda tıkınmaktan ve fazla yemekten ölüyor.Çare ve çözüm olarak sunulan sayısız yeme proğramları ise insanlarımızın derdine çare olmak şöyle dursun başka hastalıklara arızalara sebep olmakta.Her gün yeni bir diyet proğramı başımıza bela oluyor adeta.Bir gün övüp uçurduğumuz bir diyet proğramını ertesi gün yerin dibine geçiriyoruz.Bir bakmışsınız mucize olarak takdim edilen bir diyet proğramı bir sürü insanın sağlığını bozduğu için tedavülden kaldırılıvermiş.

Bilim insanları çare ve çözüm ararken yakın geçmişte orucu keşfettiler.Peygamberimizin yüzyıllar önce sıhhat bulmamız için tavsiye ettiği oruç bugünlerde bilim dünyası tarafından da bu yönü ile ele alınıyor.Oruç yani açlık hücrelerimiz için adeta can simidi.Aç bırakılan insan bir süre sonra bünyesinde birikmiş zararlı atıkları fark ederek kendini temizlemeye başlıyor. Hemde en önemli organımız olan hücrenin temizlenmesinden işe başlıyor.Sonra organlar damarla beyin karaciğer bu temizlik hareketinden nasibini alıyor.Biraz sabredebilsek bir ay sonunda her azamız ak ve pak olacak.

Geçen yıl katıldığım bir konferansta bir bilim adamı Alzheimer hastalığının tedavisinden bahsederken üç şeye dikkat etmemizi önermişti.Birincisi açlık ikincisi hareketli olmak ve üçüncüsüde köri bitkisi.Köri bugün bunama ve unutkanlıkta halk hekimliğinin ana bitkisel ilacı. Çağımız insanının korkulu rüyası kanserden korunmadada açlık tedavisi giderek daha çok rağbet görüyor.Şeker hastalığının ana sebebi olan insülin direncinin de esas tedavi açlık.

Bu ne ya diyenleriniz olabilir.Açlığa tahammülde sorunlarımızı çözerek iki öğün ölçülü yemeye kendimizi alıştırabiliriz gibi geliyor bana.Bu günler bu testin kolayca yapılabileceği günler. Hem oruç ibadetini yerine getirerek mükafatını Rabbimizden alıyor hem de kendi bedenimize ve sağlığımıza olumlu bir katkıda bulunmanın tadını çıkarabiliriz.Aç bırakılan hücre yaşlanmaya karşı dirençli hale gelerek yaşama ömrünü uzatıyor. Oruç tutan insan ilk birkaç gün iyileşme krizi olarak adlandırılan bir sarsıntı geçirebilir..Başı ağrıyor halsizleşiyor konsantrasyonu azalıyor vs.Ama daha sonra doku ve organlarımızda depolanan glikojen ve yağlar bir bir eritilerek tüm organlarımızın bayram etmesi sağlanıyor.

Günümüz insanın baş belası olan kanser kalp hastalığı yüksek tansiyon kolesterol obezite kronik inflamasyon Alzheimer felç uyku düzensizliği stres gibi hastalıklarının oruç sayesinde zaman içerisinde bir bir eridiğini gözlemliyoruz.Bunu nasıl yapıyor sorusunun en basit cevabı:İnsülin direncini azaltması kronik enflamasyonu gidermesi ve stres hormonlarının zararlı etkilerini nötürleştirmesi olarak verilebilir.Oruç tutan insan hücresi enerji tasarrufu sayesinde ömrüne ömür katıyor.Beyin hücreleri nörotrofik faktör olarak bilinen bir proteini oruç sayesinde daha çok üreterek depresyondan anksieteden ve uykusuzluktan bizi kurtarıyor.Aynı zamanda bunama ve bellek zayıflığına karşıda bu protein koruyucu kalkan gibi çalışıyor.

Uzun sözün kısası oruç tutarak sıhhat bulma akıllı ve işini bilen insanın kolayca uygulayabileceği kazançlı bir iş.Sade manevi bonüsler değil maddi bonüslerde bir ay boyu sağımızda solumuzda uçuşmaya devam edecek.Kaznanlara ne mutlu..Sağlık ve mutluluk dileklerimle.