Dolar (USD)
32.30
Euro (EUR)
35.00
Gram Altın
2454.54
BIST 100
10171.09
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


BONZAİ BELASI

Ramazan, bayram ve kandil gibi kutsal günlerde çok değişik mesajlar elbette gelir. Ancak içinde olduğumuz mübarek Ramazan ayı dolayısıyla bir genç şöyle mesaj atmış: "Rabbim gençliği bonzai belasından koru."

Bonzai zamanımız gençliğine çok zarar veriyor ki bu delikanlı mesajında duaya yer vermiş.

Bonzai gerçekten son üç dört yıldır gündemimize girdi. Gençlerin ve çocukların etrafında ölüm tehlikesi olarak gizlice dolaşıyor. Bonzainin esrar ve marihuanadan bazı farkları var:

u00b6 Bir defa ucuz, gençler kolaylıkla ulaşabiliyor. Esrar yerine genç bonzaiye sarılıyor.

u00b6 Esrar kullananlar gibi eroin krizinden kurtulmak isteyen bağımlılar da bonzai kullanıyor.

u00b6 Tek bir şekli de yok. İnternet üzerinden sıvı olan hammaddesi gümrüksüz gelebiliyor. Ancak ona tehlikeli katkı maddeleri katılıyor. Fare zehri, aseton, floresan tozu gibi maddeler katılarak etkisi artırılıyor. Çocuk 2 liralık aldığı zaman kafası allak bullak oluyor. Bu maddeler merkezi sinir sistemine direk etki edip beyni yıpratıyor.

u00b6 Bonzai kullanımını idrarda veya kanda tespit etmek de çok zor. Bu yüzden birinin bonzai kullanıp kullanmadığını anlamamız çok mümkün olmuyor.

u00b6 Kanuni olarak yasak kapsamına da girmeyebiliyor. Çünkü sentetik bir madde ve piyasadaki serbest satılan kimyasallardan elde ediliyor. Bu yüzden bonzai ile mücadele zorluklar taşıyor.

u00b6 Her yıl yüzlerce genç bonzai nedeniyle hayatını kaybediyor, ancak kayıtlara yansımıyor. Çünkü tespit etmek zor.

u00b6 Bonzai kullananlar ceza almayacaklarını bildiği için pervasızca polisin karşısında içebiliyorlar. Yasal boşluk var, ceza yok.

Bonzai gerçekten günümüz gençlerini tehdit eden büyük bir tehlike aileye büyük görevler düşüyor. Muhakkak çocuklarına vakit ayırmak, onlarla ilgilenmek zorundalar. Ailede sıcak bir gün sevgi dolu bir ortam olması en büyük koruyucu etken.

EKMEK İSRAFI

TMO ülkemizde ekmek israfı ile ilgili oldukça geniş ve güzel bir araştırma yapmış. Ne kadar ekmek çöpe gidiyor, bu hangi sebeplerden böyle oluyor. Hepsi ayrıntılı olarak incelenmiş.

Buraya kadar güzel. Ancak bu topu topuna bir araştırma. Elinize alırsınız şöyle bir bakarsınız. Kenara kaldırırsınız. Ama bakıyoruz TMO bu araştırmayı o kadar lüks ve ciltli bir kitap şeklinde yayınlamış ki şaşırıyorsunuz.

Ekmek israfı yapmayalım evet. Peki kağıt israfına ne diyeceğiz?