Dolar (USD)
32.36
Euro (EUR)
34.70
Gram Altın
2394.85
BIST 100
10158.73
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

11 Şubat 2015

Borçlanmada niyet ne olmalı?

Ebu Hureyre'den:

u2013 Kim ödemeyi düşünerek insanların mallarından ödünç alırsa, Allah o iyi niyetli kimseye borcunu ödetir.

(Buhari, istikraz 2)

* * *

Allah iyi niyetli müslümanların iyi niyetini boşa çıkarmaz. Ödemek niyetiyle borçlanan kimseyi de bir şekilde borcunu ödemeye muvaffak eder.

* * *

Ebu Hureyre'den:

u2013 Kim ödemeyi hiç düşünmeden itlaf (yeyip bitirmek) niyetiyle borç alırsa, Allah da o kimseyi telef eder.

(Buhari/İstikraz 2)

* * *

Niyetin Allah katında ne kadar önemli ve değerli olduğunu ortaya koyan bir konu da, mü'minin borç alırken takındığı tavır ve içinde taşıdığı düşüncedir.

Her şeyden evvel, mü'minin gerçekten ihtiyaç ve zaruret durumu olmadan borç almayı düşünmemesi gerekir. Borçla yaşam standardını yükseltmek, geçim seviyesini yukarlara çıkarmak, muvakkaten insana cazip gelse, kısa bir süre rahatlama ve keyif sağlasa bile; borçları ödeme günü gelince, kişinin borçlarını karşılayacak bir geliri yoksa, yaşanan geçici bolluk ve rahatlık, büyük bir darlık ve sıkıntıya döner.

Böyle kişiler borçlarını kapatmak için, yeni borçlar almaya başlar. Borcu borçla kapatmaya çalışırken büyük bir borç sarmalı içine düşüp boğulurlar. İşin sonu sefalete, intiharlara kadar varır. Bilhassa kredi kartlarında, bu borç felaketi, çok yaygın şekilde yaşanmaktadır.

Şu halde, insan, ancak çok zaruri hallerde ve ödeyebileceği miktarda borçlanmaya çalışmalıdır. Niyetini de borçlarını ödeme konusunda temiz ve sağlam tutmalıdır. Hayali gelir ve kazanç tahminleriyle, yüklü borçlar almak, büyük borç taahhüdleri altına girmek; aldığı borçları ödeme niyeti taşımamakla aynı kapıya çıkar. Ha ödenmesi imkansız borç altına girmişsin, ha ödeme niyeti olmadan borç almışsın, hiç farkı yoktur.

İyi niyetli borçlanmada 2 unsur ön plana çıkar.

Birincisi, bu borçlanma ihtiyaç ve zaruret halinde yapılan bir borçlanmadır. Lüks yaşamak, israf etmek için borç almak caiz olmadığı gibi, akıllıca bir davranış da olamaz.

İkincisi: Borç alan kesinlikle borcunu ödeme niyet ve gayreti içindedir. Bu düşüncede olan kişi, ödenmesi imkansız miktarda borçlanmaya elbette kalkışmaz.