Dolar (USD)
32.33
Euro (EUR)
34.69
Gram Altın
2392.94
BIST 100
10276.88
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

09 Şubat 2015

Borçlu bağ-kur'lu da sağlık hizmeti alacak

2 aylık prim borcu olan Bağ-Kur'lular sağlık hizmetlerinden yararlanamıyor.

Başbakan Ahmet Davutoğlu müjde verdi.

Davutoğlu, "12 aydan fazla borcu olan esnaf ve çiftçilerin hizmet ve primlerini donduruyoruz. Böylece 1 milyon 305 bin kişinin sağlık hizmetinden yararlanmasını garanti altına alıyoruz" dedi.

Sosyal devlet anlayışına yakışan bir yaklaşım.

Tabii bu arada 1 milyon 305 bin kişinin neden prim borcunu ödeyemediği de sorgulanmalı.

Esasında borçlu sayısı 2 milyon 336 bindi.

Yeniden yapılandırmayla bu sayı 1 milyon 305 bine indi.

TURİZME YAKIT DESTEĞİ

Başta Rusya olmak üzere Bağımsız Devlet Topluluğu ve İran'dan Türkiye'ye turist taşıyan her bir uçağa 2 ay boyunca 6 bin dolar yakıt desteği verilecek.

Petrol fiyatlarında yaşanan düşüşe bağlı olarak ekonomileri olumsuz etkilenen Rusya ve İran'dan gelecek turist sayısında 1 milyona yakın bir kayıp bekleniyor.

Yakıt desteğiyle bu kaybın bir nebze olsun telafisi hedefleniyor.

Ayrıca tur operatörlerine de Hazine destekli kredi kefaleti sağlanacak.

Ekonominin yumuşak karnıcari açığın kapatılmasında etkin bir rol oynayan turizmin kollanması son derece isabetli bir karar.

BİR YILDA İŞ KAZALARINDA 1.570 İŞÇİ ÖLDÜ

Türkiye'de bir yılda 1.570 işçi iş kazalarında yaşamını yitirdi.

204 bin işçi de yaralandı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bu kazalar nedeniyle 3 yılda 848 iş kazası incelemesi yaptı, 507 işverene 2 milyon 685 bin TL ceza kesti.

Dünyada iş kazalarının en çok yaşandığı ülkelerin başında gelen Türkiye'de uluslararası standartlara uygun mevzuat düzenlemeleri ve ciddi iş güvenliği denetimleri ile kazaların asgari seviyeye indirilmesini diliyoruz.

DEVLETİN KASASI DOLUYOR

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı(ÖİB) verilerine göre, geçen yıl özelleştirmelerden 6 milyar 325 milyon 121 bin 801 dolar gelir elde edildi.

2013 yılında ulaşılan yaklaşık 12,4 milyar dolarlık gelire göre bir düşüş söz konusu ise de yine de bütçe dengesinin korunmasında önemli bir rol üstlendi.

Devletin kasasına giren 6,3 milyar dolarlık gelirin 5 milyar 878 milyon doları tesis ve varlık satış veya devrinden kaynaklandı.

1986'da başlayan ve bugüne kadar 70 milyar doları bulan özelleştirme uygulamasıyla; petrokimya, demir-çelik, petrol rafinerisi, alkol-tütün ve elektrik dağıtım alanlarından tamamen çekilen devletin bankacılık, sigortacılık, telekomünikasyon ve hava taşımacılığı gibi sektörlerdeki payı da azaldı.

Sırada elektrik üretim santralleri, otoyol ve köprüler, limanlar, şeker fabrikaları ve şans oyunları var.

İşletmelerin verimli işleyişini sağlamak, istihdam ortamı oluşturmak, kaliteyi artırmak niyetiyle yapılan özelleştirmelerin ülke ekonomisine ne ölçüde katkıda bulunduğu ayrı bir araştırma ve değerlendirme konusu.

[email protected]