Dolar (USD)
32.34
Euro (EUR)
34.81
Gram Altın
2375.60
BIST 100
10263.54
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

16 Mart 2015

Bu hafta gözler üç toplantıda

Yarın yapılacak Merkez Bankası Para Politikası Kurulu ve Çarşamba günü gerçekleşecek Amerikan Merkez Bankası(FED) toplantısı ile 20 Mart'taki uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in gözden geçirme toplantısı merakla bekleniyor.

Çünkü bu toplantılardan çıkacak kararlar doların seyrini belirleyecek.

Şöyle ki:

Eğer Merkez Bankası faizi sabit tutar ya da sembolik düzeyde artırır, FED faiz artışında aceleci davranmayacağına ilişkin mesaj verir ve Fitch de kredi notumuzu değiştirmez ise dolar aşağıya doğru hareketlenerek 2,55 TL seviyelerine inebilir.

Senaryo aksi yönde gelişirseu2026

Hiç arzu etmeyiz ama dolar yeni tarihi zirvelerde at koşturur.

ERDEM BAŞÇI SUNUM YAPTI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, faizi yeteri kadar indirmediği gerekçesiyle sert bir üslupla eleştirdiği Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı ile geçtiğimiz Çarşamba günü bir araya geldi.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Cumhurbaşkanlığı baş müşavirlerinin de hazır bulunduğu toplantıda Başçı'nın 130 sayfalık sunumunda, "Faizleri düşürmek için istikrar ve güven artırıcı adımlar atılmalı" ifadesini kullanması dikkat çekti.

Sunumda öne çıkan ayrıntılar şöyle;

*Para politikasının gevşeme ihtimali TL'nin değer kaybetmesine yol açıyor.

*TL'nin değer kaybı enflasyonu tetikliyor

*Kur artışları maliyetleri ve enflasyonu etkiliyor.

*Yatırımların faiz dışındaki belirleyicileri güven ve istikrardır.

*Yapısal reformlar tasarrufların artırılmasına katkı sağlayacaktır.

Tespitlere katılmamak mümkün değil.

Toplantı sonrası Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada, üstü kapalı da olsa anlaşmazlığın giderildiği mesajı verilmiştir.

Nitekim Başçı ile bir araya geldiği toplantıyı değerlendiren Erdoğan'ın, "Sorunu tatlıya bağladık, vardığımız neticeyi daha sık bir araya gelmek suretiyle devam ettiririz. Gerek kurda gerekse faizde bu süreci hızlandırırız" ifadesini kullanması bu kanaati pekiştirmektedir.

Kurumların yıpratılmaması, eleştirilerin basın aracılığıyla değil de baş başa yapılacak görüşmelerde dile getirilmesi güven ve istikrar için gerekli.

EURO DOLARLA EŞİTLENECEK Mİ?

Ekonomik durgunluktan çıkmak için Avrupa Merkez Bankası'nın(ECB) 1,1 trilyon Euro'luk tahvil alım programına başlanacağının duyurulmasının ardından Euro, dolar karşısında hızla değer kaybediyor.

ABD Merkez Bankası'nın(FED) faiz artışına gideceği takvimin yaklaşmasıyla doların küresel değer kazanması bu süreci hızlandırıyor.

Euro, dolar karşısında 12 yılın yeni dip seviyesini gördü, 1,04'e kadar geriledi.

Uzmanlar, Euro'da değer kaybının devam etmesi halinde Euro/dolar kurunun en son 2002'de olduğu gibi yine eşitlenebileceğini söylüyorlar.

Euro/dolar paritesi ihracatımızı yakından ilgilendiriyor.

PİYASALAR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın faiz konusundaki görüş ayrılığının "tatlıya bağlanmasına" rağmen piyasalarda dalgalanma sürdü.

Dolar, toplantı sonrası 2,58 TL'ye kadar gerilediyse de, küresel piyasalardaki yükselişe bağlı olarak yeni bir rekora daha imza attı, 2,6481 TL'ye çıktı.

Euro ise sakin bir seyir izledi, 2,75-2,77 bandında gezindi.

Borsa, faiz tartışmalarından ve doların yükselmesinden olumsuz etkilenerek kan kaybetmeye devam etti, haftanın son işlem gününü 76 bin 642 puandan tamamladı.

Faiz yüzde 9'u zorladı, yüzde 8,92 oldu.

[email protected]