Dolar (USD)
32.47
Euro (EUR)
34.73
Gram Altın
2440.77
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

26 Şubat 2024

Burdur Lisesi ve Teneffüs dergisi

Nefes alıp verme veya temiz hava almak için verilen araya teneffüs diyoruz. Bir de okullarda ders arasında verilen dinlenme zamanına teneffüs diyoruz. Belki en çok sevilen anlamı da bu. Bugün, böyle bir anlamı çağrıştırmak ve hayata farklı bir açıdan bakmak için çıkarılan “Teneffüs” isimli dergiden bahsedeceğim.

Burdur Lisesi mizah dergisi Teneffüs ile tanıştım. Öncelikle tebrik ediyorum. Derginin üçüncü yılı ve 3. sayısı elimizde. Derginin imtiyaz sahibi Okul Müdürü Ahmet Demirel, Editör Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Said Coşar, yazar ve çizerler öğrencilerden oluşuyor. Kadroyu Said Bey oluşturmuş gibi. Derginin ilk sayısı 19 Mayıs 2022’de çıkmış. Burdur Lisesi Çizgili Düşler Karikatür ve Mizah Topluluğununun üyesi gençlerin çıkardığı bir dergi. “Güldürürken düşündüren cinsten yazı ve karikatürler” barındırıyor Teneffüs.

Okullarımızda öğrencileri sosyal ve akademik açıdan geliştirmek için Bakanlıkça da farklı projeler yürütülmekte. Çağımız çok farklı alanda uyaranla dolu, çocukların dikkatlerini çekmek ise gerçekten güç. Ayrıca hem akademik hem de sosyal ve kültürel alanlarda faaliyet yapmak da kolay değil. Burdur Lisesinin Teneffüs isimli mizah dergisini inceleyince yeni fikirlere ne kadar ihtiyacımız olduğunu anladım. Gençlerimizin yeteneklerini keşfetmek en büyük uğraş ve amaç olmalı. Bilgiye ulaşmak kolay. Asıl onları ruhen yetiştirmek ve geliştirmek mühim. Bu da ancak sanat ile mümkün. Mizah bu yönüyle günümüz gençlerinin hatta her yaştan insanın ruhen rahatlayacağı bir sanat alanı. Burdur Lisesi de belli ki bu düşünceden hareketle Teneffüs dergisini çıkarmış.

Burdur Lisesinde kültürel zeminin olduğunu görüyoruz. Gazeteler ve dergiler çıkarıyorlar. Teneffüs’ten önce de Şaka isimli mizah gazetesinin yayınlandığı bilgisini paylaşıyor Said Coşar.

Gelelim derginin muhteviyatına. Karikatür yarışmasında Burdur’da birinci olan Yağmur Akkuş’un karikatürü ile başlıyor dergi. “Bilinçli Tüketim ve Tüketici Hakları” konusunda çizilen karikatürde bindiği dalı kesen bir insan çizilmiş. Sonra Ceren Özkaynak’ın hazırladığı sayfa var. Burada ise bizleri düşündüren çizgiler ve cümleler var. “Test ile tost arasında gençliğim heba oldu.” diyor. Aynı sayfada öğretmenine şöyle soru soruyor bir öğrenci: “Bilgisayar, tablet, akıllı telefon siz öğrenciyken en çok hangisini kullanıyordunuz?” Öğretmen:”Kafamızı!” Görüldüğü gibi gerçekten de bizleri yönlendiren, eğlendiren, düşündüren bir çizim. Buna çok ihtiyacımız var.

Deprem gerçeği ile yüzleşmemiz gerekiyor. Büyük acılar yaşadık. Teneffüs’te de depreme bir sayfa ayrılmış. Çok anlamlı çizgiler ve cümleler var. Ümran Bozdemir ve Gamze Nur Tekeli isimli öğrencilerin çizimleri de keyifli. Öğrenci psikolojisini çok güzel yansıtmışlar. Fatma Beyza Ülker, dersten kaçıp uzaya giden öğrencileri orada da yakalayan öğretmeni çizmiş. Diğer çizimler de başarılı. Samira Rahimoğlu birçoğumuzun içinden geçenleri çizmiş. Öğrenci hâllerini çizen Samira’yı kutluyorum. Şu soru dikkat çekici:”Okul bitince ne olacaksın?” Elbette cevap daha dikkat çekici:”Mutlu olacağım.” Yağmur Akkuş’un çizimleri de çok keyifli. Karikatürde çizimle birlikte diyaloglar da önemli. Yağmur kurduğu cümleler ile çizimleri daha da anlamlı yapmış. “Ders çalışırken müzik dinleyemiyorum. Çünkü ders dikkatimi dağıtıyor!” Hatice’nin çizdiği Hacivat ile Karagöz var. Ancak o meşhur sohbetleriyle bildiğimiz mizahın ustaları birbirlerine arkalarını dönmüş, birinin elinde tablet, diğerinde telefon var. Burhan Özkan ve Nazlıcan Kaya’nın çizimleri de çok zekice ve düşündürücü.

Teneffüs’te “Kâbus” isimli tek sayfalık bölümde bir öğrencinin ömrü boyunca gördüğü kâbus anlatılmış. Dikkat çeken bir bölüm. Çizerini tebrik ediyorum. En güzel bölümlerden biri “Dostluk” olmuş. Çizimler ve cümleler çok güzel ve anlamlı. Günümüzde unutulan veya ihanete uğrayan bir kavram olan dostluk çok güzel anlatılmış. Derginin son sayfasını Said Coşar hazırlamış. Bu sayfada Burdur tanıtımı yapılmış. Çizimlerde “şiş, sipsi, Bucak tarhanası” gibi Burdur’a has damak zevkleri ve Burdur sevgisi öne çıkmış.

Burdur’u görmüş biri olarak söylüyorum ki Burdur gerçekten gezilip görülmesi gereken bir şehir. Gölleri, tarihi eserleri, dağları, suları ve bitki örtüsü ile cennetten bir köşe. Burdur Lisesi şehirden ilhamla bir yola çıkmış ve Teneffüs dergisini çıkarmış. Okullarımız böyle faaliyetlerle anılmalı. Gençlerimizin de önünde Said Coşar gibi rehberleri, Ahmet Demirel gibi müdürleri olduğu sürece geleceğimiz teminat altında demektir. Şimdi Teneffüs vakti!