Dolar (USD)
32.33
Euro (EUR)
34.69
Gram Altın
2392.94
BIST 100
10276.88
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


​Bursa'da zaman

Bursa'da bir eski cami avlusu,

Küçük şadırvanda şakırdayan su;

Orhan zamanından kalma bir duvar...

Onunla bir yaşta ihtiyar çınar

“Bursa’da zaman” şiirini çocukluğumdan beri ezbere okumak ruhuma yansıyan bambaşka bir Bursa sevgisiydi.

Her yerde “Nilüfer” adını okumak ise bana kendimi hatırlatmakta hünerli oldu.

Yeşil Bursa’da binalar çoğalmış olsa da görkemli güzelliğine şahit olduk.

İnegöl’de yaşayan dostumuzun dedesi ücret ödeyerek piknik yerlerine giden kızına “bizim kız gölgeyi parayla satın aldı” demiş, kinayeli bu söze gülümsedik. Sen yeşilin içinde yaşa, gölgesine para öde, ya da yeşili tüket bir gölge bulmak için çabala. Yeşilin içinde olmak bize böyle tatlı anıların anlatılmasına da vesile oldu.

Bursa’nın tarihini, kültürünü, doğasını tanımak büyük bir lütuftu.

Bursa ‘ya geliş bir dostluk hikayesiyle başladı. Evlat kardeş dediğim sevgili Tubanur Kaya yıllardır Bursa’ya şahit etmek istiyordu beni. Duası kabul oldu.

Muradiye Külliyesi, Tophane, Osmangazi ve Orhangazi Türbeleri, Üftade Türbesi, Kapalı Çarşı, Bakırcılar Çarşısı görülmeye değer yerlerdi. Ulu Camii, Yeşil türbe ve Camisi, Emir Sultan, Murat Hüdavendigar, Yıldırım Beyazıt Camileri, bizleri ibadet lezzetine nail eyledi. Tarihe kutlu bir yolculuk vesilesi oldu.

Irgandı Köprüsü’nde sanatı hissetmek, Koza Han’da kahve yudumlayıp mekânın sunulan lezzetiyle öte diyarlara yol bulmak bambaşka güzeldi.

Unesco tarafından korumaya alınan Cumalıkızık 700 yıllık konaklarıyla bizi eski zamanlara götürdü.

Tarihin, doğanın içine yolculuk gönlümü mest ederken, heybemizdekileri sunmak da beni çok mutlu etti.

Gençlerle söyleşilerimiz oldu.

Yazar Ahmet Şevki Şakalar hocamın, idareciliğini yaptığı okulunda sevgili gençlere Ninem Korkut kitaplarımızı okutması ve kitap tahlili ile gerçekleşen buluşma bize katılan bereketti.

Ardından İznik Müftülüğü ‘nün davetine icabet ederek, yavrularımıza masal dinletisi yaptık. Akşamında gençlik buluşması, vakti çok kıymetli eyledi. Okul buluşmalarımızda, İznik’in güzel çocuklarıyla tanışmamıza vesile oldu.

Program mimarı sevgili Nurşen Balkan hocam bizi ilçeyle de hemhal eyledi. Ayasofya ve Yeşil camii, Lefke kapısı, surlar görülecek harika yerlerdi.

Göl sahilinin sunduğu eşsiz güzellik gönülce dinlenmenin adı oldu.

Çini sanatını yerinde görmek, sanatın ruhuma iyi gelen bir başka tarafıydı.

Depremin izlerini üzerimizden silmeye çalışan, gönül kapısıyla bizi kuşatan kıymetli dost Ümmühan öksüz ve eşi Bursa hikayemizi güzelleştirenlerden.

17 yıldan sonra görüştüğümüz sevgili öğrencimiz Hülya… Katıldığım Bursa Tüyap Kitap Fuarı’na sürpriz yaparak gelen öğrencilerim, kıymetli velilerim kaç baharın simgesidir anlatamam.

Tarihi çınar İnkaya’nın gölgesi gönlüme dinginlik olurken, İnegöl Oylat Mağaraları ve çevresi Hacıkara Şelalesi, Kazancı Göleti Malatya’ya 30 yılını vermiş kıymetli dost Gülbeyaz Adıgüzel ve eşi ile ruhumuza başka damıdı.

Osmangazi Belediyesi’nin kültür hizmeti olarak düzenlediği Erguvan Sohbetleri’ne kıymetli yazar dost Şifanur Özçelik Şirin yöneticiliğinde katılmak, şiirce bir muhabbeti Bursa’da sunmak sürurdu.

Program şiir gibi bir şehrin, şiirce vakitlerine konan son nokta oldu.

Bursa; erguvan, manolya, akasya kokularıyla; mor, sarı, beyaz, çiçekleri görsel şölenleriyle, tarihi; bize sunduğu kutlu yolculuğuyla, sanatlarının inceliğiyle, evliya alimlerin, şehre kattığı maneviyatla, Abdal Fırını tahinli simiti, süt helvasıyla çokça nasiplendirdi.

’Bursa’da zaman’’ müstesna bir zamandı vesselam