Dolar (USD)
32.33
Euro (EUR)
34.69
Gram Altın
2392.94
BIST 100
10276.88
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

13 Aralık 2022

Bütçe Görüşmeleri

TBMM deki bütçe görüşmelerinde lehte ve aleyhteki konuşmalarını takip eden bir milletiz. TBMM de görevli olduğum yıllarda bütçe konuşmalarını genel kurul salonunda, meclis televizyonu kumanda masasında, iktidar veya muhalefet kulislerinde, arada bir ise çalışma odamda devam ederdik.

Cumhuriyetin 100. Yılına denk düşen 2023 bütçesi Katar’daki dünya kupasının yapıldığı günlerle çakışınca dikkatimiz futbola yöneldi. Fas milli takımının yarı finale yükselirken futbolun devlerini alaşağı etmesi de tuzu biberi olunca “Hepimiz Faslıyız!” demeye başladık.

Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin bütçe görüşmelerinin tamamını takip ettiğimi söyleyemem. Geçtiğimiz Pazar günü akşamında 10 Temmuz 2018 tarihinden beriSanayi ve Teknoloji Bakanı olarak görevini başarıyla devam ettirdiğine inandığım Mustafa Varank’ı meclis kürsüsünde seyrettim. Ondan önce aleyhte söz alan muhaliflerin bir kısmını dinlerken lehte söz alarak kürsüye çıkan Ak Parti Ankara milletvekili Zeynep Yıldız’ın konuşmasını dikkatlice dinledim. Hükümetin yaptıklarının altını kalın çizgilerle çizen Ankaralıları temsil eden hanımefendinin tek başına muhaliflere ardı ardına sıraladıklarını işittiğimde her cümlesinden sonra ‘Bravo’ demekten yoruldum. Kendisine verilen konuşma hakkını iyi değerlendirerek meramını ifade eden milletvekilimizi tebrik ediyorum.

Yazımızda onun bakanlığında bugüne kadar yapılan güzel işleri sıralayıp övecek değilim. 20 yılı aşkın süredir ülkemizin sanayisine ve teknolojisine yaptıklarından milletimiz haberdar ki Ak Parti’ye teveccühleri devam ediyor. Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde yoluna ‘Durmak yok, yola devam’ sloganıyla devam eden Ak Parti’nin icraatları ortadayken muhalefetin derde derman çaresizliğinin aczinde olduklarını söylemeye dilimiz varmıyor ama gerçek güneş gibi ortada. Altılısı, yedilisi fark etmez. Memleketin sorunlarından haberi olan iktidarın çözüm odaklı çalışmalarının semeresini yakında milletçe göreceğimize candan inanıyorum.

Maddi hataların sona ereceği günler yakın. Ekonomistlerin, akademisyenlerin ve bu işi iyi bilirim diyerek caka atanların cirit attığı meydanların sesinin farklı çıkacağına inanıyorum.

O gün dinlediğim Mustafa Varank bütçe görüşmesinde ne mi dedi?

Hem hal, hem de kal diliyle CHP lileri nakavt eden bakan, ön sıralarında oturup insicamını bozan muhaliflere konuşma metnine sadakatini bozmadan ‘Demirelvari’ hazır cevapları yetiştirdi. Getirdiği tabloları gözlerine sokarcasına konuşma metni çerçevesinde göstererek susturdu. Arada bir TBMM başkanvekiliyle göz teması sağlayarak nümayişin sona ermesini isterken ara verildi. Kürsü arkasındaki odada neler konuşulduğunu bilemeyiz ama Sayın bakan ikinci bölümde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun hamburger yemesinden tutun, CHP’nin internet bağlantılı telekonferanslı vizyon toplantısına atıf yapmasına kadar harika konuştu.

Konuşma metnini hazırlayanlar, bilgi ve belgelerle yapılan icraatları sıralamış olsalar da Mustafa Varank’ın kürsü hâkimiyeti, jest ve mimikleri ki söylediklerini sempatik yüz ifadesiyle pozitif enerjiye dönüştürmesi onun mahareti.

TOGG’un 29 Ekim’de Cumhurbaşkanı tarafından banttan indirilişine davet edilmediğimizden yakından göremedik. Bir fırsat yakalarsam TOGG’un maketini Kemal Kılıçdaroğlu’na hamburger eşliğinde fabrika yemekhanesinde verdiklerinde orada olmayı çok isterim.