Dolar (USD)
32.36
Euro (EUR)
34.76
Gram Altın
2393.95
BIST 100
10260.03
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

22 Nisan 2023

Büyük aile

Anne, baba ve çocuktan oluşan aileye çekirdek aile diyoruz. Bir üst kuşağında olduğu aileyi geniş aile olarak tanımlıyoruz. Aynı köyden, şehirden, ülkeden olmak da kıymetli şeyler. Bunların çok üstünde aynı dini değerleri paylaştığımız ve sayıları milyarı geçen topluluğu ümmet diye isimlendiriyoruz. İşte bu en büyük kitleye aynı zamanda büyük aile dememizde bir beis olmasa gerek. Biz, büyük bir aileyiz. Farklı renkleri, ırkları, düşünceleri içerisine alan zenginiyle fakiriyle hepimizin takva standartlarına göre değerlendirildiğimiz büyük bir aileyiz.

Ailemiz, Ramazan ayını çeşitli yoğun imtihanlarla geçirdi. Mübarek Mescid-i Aksâ’mızın içindeki Kıble Mescidi’mize Siyonist zorbalar postallarıyla girip kardeşlerimize zulmettiler. Suriye’de direniş cephesine yönelik zalim Esed’in saldırıları sürüyor, güney cephesinde ipil ipil kanlarımız akmaya devam ediyor. Kutupalong Kampı’nda insanlık dışı şartlarda yaşayan Arakanlıların hayatta kalma mücadelesi devam ediyor. Neredeyse her gün Hindistan’da yalnız yakalanan kardeşlerimiz zorba Hindutva üyeleri tarafından linç edildi. Keşmir hattında da Hindistan kaynaklı saldırılarda gün aşırı kardeşlerimizi kaybediyoruz. Doğu Türkistan’da yaşanan Çin zulmünün boyutlarını kuşatacak bilgiye sahip değiliz; Türkistanlı kardeşlerimize yardımcı olmak bir yana, onların akıbetini bile bilemeyecek durumdayız. Yemen’de yardım dağıtımı esnasında yaşanan panikte 78 kardeşimiz hayatını kaybetti; açlıklarla ölen Yemen halkı azıcık yardım alabilmek için birbirini ezdi. Toparlanmasına ve sivilleşmesine bir türlü izin verilmeyen Sudan’da da Askerlerin kendi içindeki çatışmalarından dolayı iç karışıklıklar var. Yüzlerce kişinin katledildiği, hastanelerin vurulduğu Sudan, büyük bir imtihan içinde. Hartum, Nyala, Maravi, Faşir diken üstünde. Ailemizin en yumuşak başlı, en anlayışlı üyelerinin bulunduğu Tunus’ta, barışçıl duruşuna bile tahammül edemeyen zorbalar Kadir Gecesi Nahda lideri Raşid Gannuşi’yi tutuklamaktan geri durmadılar. Tunus, farklılıkların birlikteliğine imkân verecek mi, hep birlikte göreceğiz. On binlerce üyesini depremde kaybeden ülkemiz, hüzünle girdi Ramazan ayına ve yine aynı buruklukla giriyorlar bayrama.

Acılar, yokluklar, ölümlerle geçen günler bir yandan da mutluluklara, sevinçlere ve hayırlara da evrildi. Mübarek belde Mekke’de her renkten, her ırktan milyonlarca güzel Müslüman bir araya geldi. Tüm engellemelere ve zorbalıklara rağmen Ramazan ayı boyunca toplamda 4 milyon Müslüman ibadetini Mescid-i Aksâ külliyesinde gerçekleştirdi. Kırım’da Tatar Müslümanlar özüne dönüyor; büyük değişimler kapıda. Afrika’dan Asya’ya, Ortadoğu’dan Balkanlar’ın en ücra noktalarına kadar sayısız iftar sofrası kuruldu. Açlar doyuruldu. Kardeşlik bağları pekiştirildi. Teravih namazına katılan çocukların ayakkabılarına paralar kondu; camilerde imamların öncülüğünde çocuk trenleri minberlerin önünden aktı durdu. Acılarla dolu aylar geçirmesine rağmen ülkemizde dayanış ağacının kökleri daha bir derinlere indi. Eller sık sık cüzdanlara uzandı. Varlık, zenginlik bölüşüldükçe çoğaldı. Batıdan, kuzeyden ve doğudan yardım seferleri ile depremin yaraları sarıldı, iftar ve sahurlarda milyonlarca depremzede yalnız bırakılmadı. Düşünsenize Ganalı Umar Mananyi, İstanbul’un Şişli semtindeki Osmanbey Camii’nde bir ay boyunca teravih kıldırdı.

Kudüs’ün muhafızlarından Kemal el- Hatip; "İran’ın Kudüs'te bir kahramanlığını görmedik. Ancak Halep'te, Humus'ta ve Guta'da yıllar boyunca mazlumlara neler yaptıklarını biliyoruz. İran, kendi çıkarları için Filistin davasını kullanıyor.” diyerek İran’ın tüm baskılarına rağmen dik duruşunu sürdürdü.

Bosna Hersek’te Sırp lider Dodik’in ülkeyi bölme düşüncesini paylaştığı günlerde; bir umut ışığı olarak Hacı Camisi’nde 70 yıldır sürdürülen kadınlar mukabelesi bu sene de yapılıyordu.

Suriye'nin kuzeyindeki Halep ilinin batı kırsalındaki Etarib ilçesinde yüzlerce Suriyeli, düzenlenen toplu iftarda bir araya geldi. Füzelerle, varil bombalarıyla yerle bir olmuş beldede, enkazlar arasında kurulan iftar sofrası zalim rejime karşı büyük bir meydan okumaydı.

Hemen her gün kelime-i şehadet getirerek insanların İslam’ı seçtiği dünyada Müslümanlar Ramazan Bayramı’nı idrak ediyorlar. Her zaman olduğu gibi dünyaya gözlerini açanların sayısı ölenlerden fazla idi. İyi haberler, kötü haberlerin altında ezilmedi.

Biz üyeleri Dünya’nın her yerine yayılmış olan büyük bir aileyiz. Eksikleri ve zaafları güçlü yönlerinin hep gerisinde kalmış güzel bir aileyiz. Arap’tan, esmer tenliden, fakirden, miskinden, Kürt’ten rahatsız olanın bu ailede yeri yoktur. Ramazan’da sonrasında Kurban’da birbirimizi gözeten cömert bir aileyiz. Zekât ile fitre ile sadaka ile infak ile birbirinin yarasını sağaltan, yokluğunu ve açığını gideren güzel bir ileyiz. İslam ailesiyiz. Dünya’da gelecek vadeden tek din İslam’dır. Kendini “din” olarak vasıflandıran kitlelerde bu dinamizmden, dayanışmadan eser yoktur. Gelecek İslam’ındır. Gelecek İslam ailesinin aziz evlatlarınındır. Ne mutlu bu aileye yaraşır şekilde yaşayanlara.