Dolar (USD)
32.18
Euro (EUR)
35.00
Gram Altın
2499.16
BIST 100
10643.58
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

03 Nisan 2019

Büyük revizyon geliyor

Seçimlerde ortaya çıkan sonuç AK Parti için ne mutlak bir zafer ne de mutlak bir hezimettir. En önemli iller olan İstanbul ve Ankara’nın ilk sonuçlara göre kaybına rağmen hem oy oranı hem de kazanılan belediye sayısı bakımından halen de birinci partidir AK Parti.

31 Mart seçimlerinde seçmen, iktidarından muhalefetine kadar tüm partilere önemli mesajlar verdi. AK Parti’nin payına düşen mesajda: “Başkan Erdoğan’a güvenimiz devam ediyor; ancak AK Parti’deki kötüleri ve kötülükleri barındırmayın, sizi oraya getiren halkı da unutmayın. Halkı sömüren asalakları, ihale ve rant peşinde koşanları, menfaat ve koltuk sevdalılarını, pısırık ve yalakaları tek tek tasfiye edin. Kibir abidesi ve halka tepeden bakan teşkilatlarınızı, belediye başkanlarınızı, bakan ve bürokratik kadrolarınızı yenileyin. Hatalarınızdan ders çıkarın, eksikliklerinizi tamamlayın ve yolunuza İlk günkü aşkla ve ilk günkü heyecanla daha güçlü devam edin” ikazları vardı.

Parti içi tüm çekişme, itiraz ve şerhlere rağmen Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş’ı ısrarla aday gösteren ve bu adaylarla ilk sonuçlara göre Ankara ve İstanbul’u AK Parti’den alan Kemal Kılıçdaroğlu, kim ne derse desin, ne kadar itiraz ederse etsin uzunca bir süre için genel başkanlık ve liderlik konusundaki tartışmalara ara verdirdi ve koltuğunu sağlama aldı.

Kürtlerden HDP’ye sarı kart

Doğu ve Güneydoğu’da AK Parti Kürtlerden en çok oy alan birinci parti oldu. Başkan Erdoğan Kürt vatandaşlarımıza özellikle teşekkür etti. Şırnak, Ağrı, Bitlis, Muş gibi illeri kazanan AK Parti, HDP karşısında hatırı sayılır bir başarıya imza attı. HDP, elindeki illerin bir kısmını kaybetmekle beraber, koruduğu illerin büyük çoğunluğunda da ciddi oranda oy kaybetti. Kürtler Doğu ve Güneydoğuda HDP’ye resmen sarı kart gösterdi.

Bu seçimin en çok kaybeden partisi doğrudur HDP’dir ancak rakiplerine de en çok kaybettiren parti de HDP olmuştur. Doğuda büyük kan kaybeden HDP, Adana, Mersin, İstanbul, Ankara ve Antalya gibi illerde de kendi tabanını iyi konsolide ederek Cumhur ittifakının buralarda kaybetmesinde çok büyük etkisi olmuştur.

İmamoğlu ve Yavaş’ın seçim sürecinde ülkenin en çok konuşulan insanları olmalarındaki en büyük etken, projeleri ve halkın teveccühünden ziyade son bir ayda bazı AK Partili siyasilerin adeta akıl tutulması gibi yarattıkları gereksiz polemikler, sebepsiz gerginlikler, halkta bıkkınlık ve öfke yaratan söz ve eylemleri olmuştur. Sakin duruşlarıyla, polemiklere girmeyişleriyle gerek Ekrem İmamoğlu gerekse de Mansur Yavaş, halkın büyük bir kesiminde mağdur konumuna konulmuşlardır ve bu konumlarını da siyaseten sandığa da iyi bir şekilde yansıtmışlardır.

Geçmişten beri bu aziz millet sandıkta hep reyini mağdurdan yana veya kendini mağdur gösterenden yana kullanmıştır. Oysa İstanbul’da Binali Yıldırım, herkesi kucaklayıcı, polemiklerden uzak, proje ve kardeşlik odaklı çok güzel bir kampanya yürütmekteydi. Doğru adaylarla beraber doğru adım ve ekip ruhu faktörlerinin ne kadar önemli ve sonuç getirici olduğunu başta Ağrı olmak üzere Şırnak, Bitlis, Bingöl ve Urfa’da net bir şekilde görmüş olduk.

Son güne dahi altı mitingi sığdıran Başkan Erdoğan, yıllardır siyasi bakiyesi ve siyasi karizması üzerinden siyaset yapan, en kıyak makamları adeta yıllardır işgal eden, kibir abidesi ve ne oldum delisi bazı yapı ve kişileri mutlaka etrafından tasfiye etmeli. Kaybeden illerle beraber, o illerde etkili olan siyasiler de artık çıkar ve ayrıcalıklarını kaybetmelidirler.

Cumhur ittifakı oy oranını genelde büyük oranda koruyarak başarılı oldu ama bu başarının da büyük kısmı AK Parti’den aldığı belediyelerle MHP’nin hanesine yazıldı. Başkan Erdoğan, balkon konuşmasına ilk defa parti kurmayları olmadan yalnız çıktı, “Hiç kimse davamızdan ve partimizden büyük değildir” diyerek seçim sonuçları üzerine gerek kabine de gerekse de parti teşkilatlarında ciddi bir revizyon ve değişiklik sinyali verdi.

Kim ne derse desin ne kadar itiraz ederse etsin bu ülkenin ve bu aziz milletin halen de çok ihtiyacı var Başkan Erdoğan’a ve özüne dönmüş bir AK Partiye. Daha yapacak çok iş var, daha varacak çok hedef var.