Dolar (USD)
32.33
Euro (EUR)
34.69
Gram Altın
2392.94
BIST 100
10276.88
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

11 Temmuz 2023

Büyük Sesli Uyumu

Tez ve teoriler arasında bir dil nasıl da asli mecrasında çıkarılıp bez Bebek oyuncakları gibi pazarda çarşıda satılır oldu.

Bunu niçin söylüyorum büyük sesli uyumuna öteden beri alışmış değilim dil felsefesi üzerine o kadar kitap o kadar makale okumanın belki bir sonucu olsa gerek. Dünyanın en gelişmiş dili bugün İngilizce ve dünyanın en çok konuşulan dili de Çince. Kutsal kitabımızın dili olan Arapça'da dünyada en çok konuşulan diller arasında.

Şimdilik en çok konuşulan dil ya da en gelişmiş olan dil arasında bir istatistik yapacak değilim. Birisi gelip değil de bu Kural vardı herkese ayar veriyorsa ve benim sözüm geçerlidir diye sözünü değil sesini yükseltiyorsa işte benim ve benim gibi düşünenlerin itirazı burada başlıyor.

Düşünebiliyor musunuz bir öğrenci üniversite giriş sınavında Türkçe ile karşılaşmasında büyük sesli uyumuna ram ediliyor. Boyun eğdiriliyor. Yani diyorlar ki müfredat sahipleri bak kardeşim üniversitede sen iyi bir yer kazanmak için şu büyük ünlü uyumunu bilmen lazım. Ya da şunu bunu.

Büyük sesli uyumuna benim gibi muhalif bir ses bir Seda daha var eski siyasetçi daha doğrusu siyasetin duayeni ve halk arasında seydi amca olarak tanınan Seyit Eyüboğlu, bir gün konuşmasında memleketin gelişmesi için üç ana unsuru sayar.

'Ekonomi,eğitim ve Ehlak'

Tabii bu sonuncu kelimeyi İstanbul Türkçesiyle hem hal olan gazeteci arkadaşlar kendi aralarında gülüşüyorlar gülüyorlar espri yapıyorlar Seyda amcaya dair capsler yapıyorlar efsane oluyor Seydi amcanın bu üç Ana unsuru.

Tabii bu gazeteci arkadaşlar çok uzağa değil Azerbaycan'a ya da Kerkük'e gidip oradaki Türkçe konuşanlarla sohbet etselerdi eminim oradakilerden bu kelimeyi ahlak olarak değil ehlak olarak duyarlardı.

Gelelim dil meselesine Güllü akupun yıllarca tahrifine ses çıkarmadık Tahsin banguoğlu'nun fransızcası sayesinde fransızcadaki retorik tasarımları Türkçe uyarladığını biliyoruz nurla ataç'ın yabancı dillerde var olan dil bilgisi teorilerini Türkçe'ye uyarladığını biliyoruz kendisi bir montein olacakken nurla ataç oldu eskici eskici İstanbul Türkçesi Anadolu Türkçesini yakalayamadı.

Bugün Türkçe Türkiye yüzyıl içerisinde yerini en güzel bir şekilde almalıdır. Dünya beşten büyüktür söylemini Türkçe ile eyleme dönüştüreceğiz. Bu tıpkı 5 yıl önce Cumhurbaşkanımızın en İngilizce biliyorum ama sorularınızı Türkçe cevaplandıracağım dedikten sonra ondan güç alan kuvvet alan e Real Madrid'e efsanevi transferi gerçekleşen Arda Güler'in Ben İngilizce biliyorum ama sorularınızı Türkçe'ye cevaplandıracağım demesi gibi bir şey.

Türkçe sadece bir dil değil bir hakikatın felsefesi mazlumların umudu yine hakikatın gür sesi olarak yeryüzünde dalgalanmaya devam edecektir tıpkı al bayrağımız gibi nazlı hilalimiz gibi…