Dolar (USD)
32.18
Euro (EUR)
35.00
Gram Altın
2499.16
BIST 100
10643.58
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

19 Kasım 2012

Çağdışı bir devlet İsrail!

Soğuk savaş'ın, ajanlı, suikastlı yıllarını dünya geride bıraktı.

Daha steril, daha politik, daha diplomatik, daha psikolojik ve daha medyatik propaganda ve operasyonlarla yapılıyor bu işler.

Ama Ortadoğu'nun kalbinde bir terör organizasyonu olarak kurulan İsrail için değişen hiçbir şey yok.

***

İsrail halen Filistinlileri, otel odalarında boğarak, ailesiyle birlikte seyahat ederken otomobilini füzeyle uçurarak, evini bombalayarak veya sokakta kafasına fosfor bombası yağdırarak katletmeye devam ediyor.

İsrail'in tüm tarihi, komplo, sivil katliamı, siyasi cinayet ve suikastlarla dolu.

Terör organizasyonu İsrail devleti, 2008 yılındaki Dökme Kurşun Operasyonu'nda da ABD ve İsrail seçimlerini gözeterek bugün yaptığı katliamların benzerini gerçekleştirmiş ve bin 500 Filistinliyi öldürmüştü.

İsrail, dünyanın değiştiğini, bölgenin değiştiğini anlamak istemiyor ve "Bahar"ın ona hiç uğramayacağını zannediyoru2026

***

Geçen ayki Ak Parti Kongresi'nde HAMAS lideri Halid Meşal, Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, Kuzey Irak yönetimi lideri Mesut Barzani ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan birlikte fotoğraf çektirerek, bütün dünyaya çok önemli mesajlar vermişlerdi.

İran'dan Rusya'ya, AB'den ABD'ye kadar bölge üzerinde söz sahibi olan veya yıllardır bölgede ameliyatlar gerçekleştiren tüm güçler, "Yeni Ortadoğu"nun bu "Yeni Fotoğrafı"nı göz ardı ederek adım atamayacaklarını iyi biliyorlar.

Ancak İsrail, anakronik bir zihinle, yaşadığı çağı ve bölgedeki gelişmeleri okuyamayan tavrıyla, vahşi ve işgalci imajını pekiştirmeye devam ediyor.

Son Gazze operasyonu ile bir kez daha ve körlemesine tehlikeli sulara kulaç atan İsrail belki de kurulduğu günden bu yana ummadığı kadar fena bir pozisyona düşebilir.

***

Başbakan Tayyip Erdoğan, Kahire Üniversitesi'nde yaptığı konuşmada İsrail'e sert çıkarak; "Bu şehirlerde dökülen her damla kan bizim damarlarımızdaki kandır. Bebek öldürmek için yola çıkanlar bilsin ki; şu anda 2008 yılında değil, 2012'deyiz. Netanyahu'ya sesleniyorum; 2012'nin şartları 2008'in şartları gibi değildir. Hesabını iyi yap. Er ya da geç Gazze'de katledilen o masum yavrucakların hesabı sorulacaktır" dedi.

Ortadoğu'da kendi diktatörlüklerini tarihin çöp sepetine atan ve "Özgürlük" diyenlerin iktidara geldiğini hala görmemekte ısrar eden İsrail'e, Mısır Cumhurbaşkanı Mursi de önemli uyarılarda bulunarak bu "Yeni gerçeği" hatırlattı.

Mursi; "Filistin devleti İsrail tarafından işgal edilen bir devlettir. Türkiye ile de çabalarımız var. Eğer İsrail böyle devam ederse bölge ülkeleri eski bölge ülkeleri değil, liderler de eski liderler değil. İsrail bir adıma atarsa bunun karşılığını alacağını bilmesi lazım" dedi.

***

Evet, bölgedeki Müslüman milletler, nasıl ki kendi acımasız katillerine, yerli Firavunlarına 40 yıl sabredip, sonunda öldürücü yumruklarıyla ayağa kalkarak onları alaşağı ettilerse, İsrail de daha fazla bu "Bahar"ın dışında kalamayacaktır.

BM de, ABD de, AB de bunun dışında kalamayacaktır!

Çünkü bölge eski bölge, liderler eski liderler, halklar da eski halklar değil zirau2026

NOT 1: Çok şükür açlık grevleri sona erdi. Siyaset bütün sorunları çözme sanatıdır. Siyasetin çözümsüz veya apolitik tavır takındığı noktada "şiddet" hakim olmaya başlar. Umudunu siyasette görmeyenler yeraltına ya da dağ üstüne çekilmeye başlar. Devleti yönetenlerin var olan her sorunu siyasetle ve meşru dairede çözmesine hepimiz ama hepimiz inanmak zorundayız. Cezaevindeki tutsakların cenazelerinin çıkması Türkiye için yeni bir travma olacaktı. Çok şükür sona erdiu2026

NOT 2: Haftanın ikinci şükrünü de üç aydır Esed'in zindanlarında esir olan gazeteci arkadaşımız Cüneyt Ünal'ın serbest bırakılmasıyla yaşadık. CHP Milletvekilleri önemli bir iş başardı. Suriye yönetiminin ısrarla "Haberimiz yok" dediği Cüneyt'in Halep'te hapis tutulduğu anlaşıldı. Darısı, Cüneyt'le birlikte ekmeğinin peşinde Suriye'de haber kovalarken Esed güçlerince kaçırılan Başar Kadumi'nin başına. Başar da biran önce özgür kalmalı.