Dolar (USD)
32.27
Euro (EUR)
34.81
Gram Altın
2408.26
BIST 100
10311.47
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


Çağımızın Problemi: YALNIZLIK (1)

Misalli Sözlük'teyalnızlık; "1) Yalnız olma, yanında kimse bulunmama durumu 2) Issızlık, tenhalık" olarak izah edilmiş. Ancak dilde kullanılış örneklerinde korku, ürperti, korkunçluk hissi gibi anlamlar yüklenmiş:

"Ruha korku veren bir yalnızlıktan ürperiyorum."

"O yıl yalnızlık bütün korkunçluğu ile içime çökmüştü."

Gerçekten yalnızlık; öylesine acı veren ve ürkütücü bir duygudur ki, insanlar bu duyguyla yüzleşmemek için her türlü çabayı gösterirler.

Bu duyguyu Orhan Veli şöyle tarif ediyordu:

"Bilmem ki nasıl anlatsam;

Nasıl, nasıl, size derdimi!

Bir dert ki düşman başına!

Gönül yarası desemu2026

Değil!

Ekmek parası desemu2026

Değil!

Bir dert kiu2026

Dayanılır şey değil."

Aslında hayatın olağan bir parçasıdır

İnsan hayatına baktığımızda düz bir çizgi değildir, olmamalıdır da. Nasıl mevsimler, aylar, günler farklı farklıdır aynen öyle insan da bazen neşeli ve mutlu, bazen kederli ve elemli; kimi zaman özgüveni yüksek, kimi zaman acziyet ve yetersizlik içerisinde olabilmektedir. Her zaman dört dörtlük olmak mümkün değildir. Nasıl sağlığın kıymetini rahatsızken anlıyorsak dost ve arkadaşlarımızın kıymetini de yalnızlık çektiğimizde kavrarız.

Bazen yalnızlık bir ihtiyaçtır

İnsanın zaman zaman kendini dinlemesine, iç dünyasına dönmesine, Necip Fazıl'ın deyimiyle nefs muhasebesi yapmasına ihtiyacı vardır. Bu da ancak yalnızlıkta mümkün olur.

Bazen de yalnızlık öğretici ve kişiyi geliştirici rol oynar. Yalnızlığın verdiği acı ve meşakketle kişi olgunlaşma yoluna girer.

İmam-ı Gazali büyük devlet adamı Nizamü'l u2013 Mülk'ün danışmanı ve Nizamiye Medresesi'nin başmüderrisi iken bir takım şüphe, yeis ve vesveselerin etkisine girerek dünya arzularının cazibesi ile ahiret düşünceleri arasında kararsızlık içine düştü. Halet-i ruhiyesinin verdiği karmaşa sebebiyle inzivaya, yani yalnızlığa çekildi. 11 yıllık bu çile İmam-ı Gazali'yi olgunlaştırdı, bugün bile rehber olan eserlerini böyle hazırladı.

Yine sünnet olan itikaf ibadeti ile inziva hadisesi insanı geliştiren ilahi bağını artıran bir yalnızlık serüvenidir. Yani çevreyi itmek değil, yaşadığı ruhsal durumu ile toplumdan kendisini soyutlayarak iç kendi dünyasına çekilmesidir.

Rahatsızlık veren yalnızlık

İşte inceleyeceğimiz yalnızlık, ruha sıkıntı veren kasavetli bir duygudur. Bu hissi yaşayanlar yüzlerinden belli olur; çöküntü içinde, yüz ifadeleri anlamsız, dalgın, güçsüz ve halsizdirler.

Adeta bir girdaba girmiş gibi çaresiz ve dertlidirler. Kimsenin kendisiyle dost olmadığını, dünyada tek başına olduklarını düşünürler. "Sanki deprem olmuş da yıkıntının altında kalmışım" diye haleti ruhiyesini açıklayanlar olur.

Bu ağır yalnızlık hissi kişiyi alkol ve uyuşturucu düşkünlüğüne, internet bağımlılığına, depresyon ve intihara bile yol açabilir.