Dolar (USD)
32.34
Euro (EUR)
34.74
Gram Altın
2454.33
BIST 100
10218.58
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

17 Aralık 2015

Can Dündar'da Edward Snowden Piskozu

Bu hendekler neden 'lüküs' semtlerde, HDP'lilerin muhitinde kazılmıyor ki? Garip gurabanın, hayatta hiçbir beklentisi olmayan sefillerin, öne atılan küçük çocukların üzerinden hesap dönüyor?
Bu oyunu laf oyunlarıyla örtme gayreti nihayetsizdir elbet. Amerika'da her fırsatta altı çizilen mugalata vardır ya hani 'Free Speech', hani Amerikan başkanlarının taa General George Washington, Amerikan'nın ilk başkanı, İngiliz kraliyetine isyan edip bağımsızlık savaşı veren, he işte ondan beri bu lafın arkasına sığınılır, da 'doluluğu' da hep sorgulanır!
Her halde bu lafı en çok ve sıklıkla kullananlardan biri şimdiki Amerikan Başkanı Obama'dır. Onun, özellikle bunu vurgulamasının altında yatan sebep ise bayağı komplo teorisyenlerini mutlu edecek şekilde 'zenci isyanın' önüne geçecek, yapılanlara perde olacak şekilde seçilen zenci bir başakanın bu lafla 'yatıştırıcılığı' perçinleme gayesidir denir!
Bu görüşü destekler nitelikte hala ve her gün devam eden zenci katli yanısıra dünyada olup biten haksızlıklar cabasıdır. Geçen Rusia Today muhabirinin Beyaz Saray sözcüsü John Kirby ile giriştiği orta oyunu, karagöz hacivat misali atışmalı ağız dalaşında da aynı vurgu vardı, yani 'free speech'. Güya sözcü muhabire Türkiye üzerinden girilen tartışmada böylelikle ağzının payını veriyordu. Bu kadar bir söyleşiyi, hatta daha ileri gidip ithamları, resmi, 'didaktik' konuşmanın dışına çıkarak gayet 'avam' hatta argo uslupla, kendi ülkesinde, Rusya'da, kendi yöneticilerine yapıp yapamadığını soruyor ve ilaveten yapamadığını da ekliyordu Kirby.
Bu işin mizahi, ironik diğer kısmı ise Gayane Chichakyan(Çiçekyan) adındaki muhabirin anlaşıldığı üzere Ermeni olmasıdır ha!
Zinhar haksız denemez, o başka. Zinhar Türkiye konusunda Rusya ile yaşananlar da bariz Türkiye'nin haklılığıyla ortadadır. Ve bu 'free speech' öylesine sihirli ibaredir ki artık başka özgürlüğe gerek yok anlamı çıkartılır sanki. Sadede geleceğim gelmesine, ancak bazı şeyleri yerli yerince oturtmak elzemdir azizim işte.
Anlıyacağınız, demokrasinin en çok örnek gösterilen ülkesi Amerika'da fikir özgürlüğü ve açılımı 'ifade hürriyeti' uygulamada ne gibi karşılık bulurken, bizim gibi ülkelerde, bence, maalesef yanlış uygulama ve kanunlarla 'ifade' kısıtlanıp uygulama alabildiğine gevşetilmiştir, demeye çalışıyorum. Bu sıkıntı ile Türkiye uluslararası arenalarda köşeye sıkıştırılırken uygulama noktasında ki rahatlığın da anlamı kalmıyor maalesef.
Son tahlilde mesela Amerika'da geçen gün yeni 'internet' yasası yürürlüğe girdi. Birkaç maddesi şöyle, 1- İnternet servis sağlayıcı şirket istediği an, mahkeme kararı olmaksızın siteyi kapatabilecek. 2- Herhangi bilgi sızdıran, Edward Snowden Chelsea Maning gibileri anında hüküm giydirilecek! Özellikle Snowden'in ne anlam ifade ettiğini internette bi araştırın! 3- Kendi cihazınızı çözümlemek yahut şifrelemek, gizlemek dahi suç sayılabilecek! Böyle devam ediyoru2026
Netice, Türkiye'de ise daha esnek yasalara rağmen, daha katı ifade baskısı varken gazeteci kisvesi altında hainlere müdahaleniz 'özgürlük' kısıtlaması, PKK gibi teröristlerle mücadele ise halka baskı, oradaki insanlara saldırı gibi gösteriliyor!
Hadi Amerika'yı geçip biraz Avrupa'ya bakalım desem. Mesela Paris veya iki gün önce Almanya'da polisin göstericilere müdahalesi ve saireu2026
E Türkiye'de ortalığı karıştıran, vekilinden tut, gazetecisine, hatta hendek kazanına dek bütün bunları yapanlar bunları bilmiyor mu? Elbette biliyor. E neden yapıyorlar? Sırtlarını dayadıkları 'barışa ve demokrasiye' güvenerek he mi!...