Dolar (USD)
32.38
Euro (EUR)
34.58
Gram Altın
2385.52
BIST 100
10045.74
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

20 Mart 2014

ÇANAKKALE ZAFERİ

18 Mart Çanakkale Zaferi olarak bilinen ve "Çanakkale Geçilmez" sözünü dünya literatürüne kavuşturan önemli bir savaştır. Uzun süre sonra kazandığımız bir savaş olmasının da ayrı bir önemi vardır. Söylenecek söz olmayan bir savaştır. Zira ümmet bilinci ile düşmana tek bir şey yapılabilirdi onu da ümmet bilinci ile tüm Müslümanlar söylemiştir. Bizim sözümüz Çanakkale savaşının değerini ve o savaşa katılanların önemini artırmaz veya azaltmaz. Zira tarih önünde onlar hak ettikleri yeri aldılar. Bu milletin kalbinde ve düşmanlarının beyninde her zaman yaşayacaklar.

Bu savaşın kahramanlarına şükranlarımı sunmak onlarla savaşmak için buraya gelmiş olan emperyalistlere ve bu günkü emperyalistlere de tarihin tekerrürden ibaret olduğunu unutmamaları gerektiğinin altını çizmek istedim.

Bu önemli savaş ile ilgili ülkemizde yanlış bir algı oluşmuş durumda. Bilerek veya bilmeyerek büyük bir kesim bu savaşın "Kurtuluş Savaşı" içerisinde yapıldığını sanmaktadır. Oysa Çanakkale Savaşı 1. Dünya Savaşının cephelerinden bir tanesidir. Önemli bir cephedir. Rusya'nın savaştan çekilmesine sebep olmuştur.

Neden bu ayrıntıya değindim. Şu anda internet kültürü ve sorgulama yapmadan yayılan bilgi kırıntıları ile oluşturulmuş bir algı yönetimi uygulanmakta. Bu kültür ne yazık ki gerçekleri sorgulamamızı ve de gerçeklere ulaşmamızı engelliyor. Aynı konuda gerçek bir olmakla birlikte herkesin kendi doğrusu bulunmakta. Herkes inanmak istediğini gerçek kabul ediyor. Bunu bilen belli gruplarda kendi ideolojik siyasi bakış açılarına göre hareket ederek işlerine geleni servis ediyor veya karartıyorlar.

Seçim öncesi aynı sıkıntılı durumu had safhada yaşıyoruz. Bildiğiniz bir konuda çok farklı bir bilgi ile karşınıza çıkılıyor. Bu noktada ne yapmalıyız? Tavrımız ne olmalı? Çanakkale'de savaşa katılan Osmanlı Ordusunda bulunan ümmet şuuruna sahip onlarca milletten oluşan asker şu anki iletişim imkanı olmamasına rağmen gerçek bilgi üzere karar vererek bu savaşı vermişlerdi. Daha ilginç olanı ise Avustralya 1915 yılında gerçekleşen Broken Hill savaşıdır. Avustralya'nın bir maden kasabası olan Broken Hill'e yıllar önce yerleşen Afganlardan (Aslında Türk kökenliler) seyyar dondurmacı Gül Muhammed ve kasap Molla Abdullah'ın, savaşa İngiltere safında katılan Avustralyalılara, Osmanlı Devleti adına savaş ilan etmeleri neticesinde bu iki Osmanlı şehid olmuş, 4 Avustralyalı ölmüş 7 tanesi de yaralanmıştır. Bu iki kişinin bulundukları ülkede giriştikleri bu savaş ilanı Çanakkale ruhunun en güzel göstergesidir.

Bir çok kez tekrar ettiğim üzere (Erbakan Hocadan alıntıdır) "hidayet, basiret, feraset" sayesinde bizler Çanakkale ruhuna yönelebilir, algı üzerinden yapılmakta olan savaşta doğru tarafta kalıp gerçek bilgiye ulaşabiliriz.

Allah cc bu ülkeye bir daha Çanakkale savaşı gibi savaşlar vermek zorunda bırakmasın. Ancak bizlere o savaştaki Müslümanlarda bulunan hidayet, basiret ve feraseti versin.

Saygılarımlau2026