Dolar (USD)
32.29
Euro (EUR)
34.93
Gram Altın
2442.92
BIST 100
10173.42
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

22 Nisan 2015

CHP seçim beyannamesinden önce özür beyannamesi yayınlamalıdır

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Pazar günü seçim beyannamesini açıklarken Bayram Zilan'la birlikte Kanala'da Mehmet Toprak'ın hazırlayıp sunduğu "Sınır İhlali" adlı programdaydık. Programda da ifade ettim. CHP, siyasetini yeni sosyoloji üzerine bina etmediği sürece toplumda bir karşılık bulamayacaktır. Ne yazık ki kendinden esaslı, kaliteli bir muhalefet beklenen CHP, 19.yüzyıl paradigmasından bir türlü kurtulamıyor. Cuma günü Başbakan Davutoğlu'nun katılımıyla gerçekleşen İstanbul milletvekili adayları tanıtım toplantısına da katıldım. Başbakan Davutoğlu'nun bizzat kendisinin kaleme aldığı seçim beyannamesi gelecek adına bir vizyon ve bir medeniyet tasavvuru sunuyor. İnsan onuruna vurgu yapan seçim beyannamesi ülkede yeni, yerli ve özgün bir siyasetin gelişeceğine dair umut veriyor. AK Parti, siyasi, toplumsal ve ekonomik anlamda sürekli geleceği hedefleyen ve yeni(milli-özgün) projeler üretmeye dönük farklı bir Türkiye teklif ediyor. Bu aynı zamanda yeni sosyolojinin talep ve beklentileri üzerine geliştirilmiş bir beyanname demek. Bunun adına "Yeni Türkiye Sözleşmesi" koymuş AK Parti. Yeni Türkiye Sözleşmesi tüm farklı kesimlerin bir arada özgürce yaşayabilecekleri, insan hak ve özgürlüklerin genişletileceği, insana ve değerlerine daha fazla yer verileceği yeni bir Türkiye demek. Peki, bu siyasi vizyon neden diğer partilerde yok?

*

CHP'nin eski Türkiye'yi hedefleyen seçim beyannamesini şaşkınlıkla izledim. 28 Şubat'ın olmazsa olmazı 8 yıllık kesintisiz eğitimi vaat ediyor CHP! Kısaca hatırlatalım, eski Genel Kurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı'ya ait olduğu iddia edilen bir ses kaydında, Karadayı; Mesut Yılmaz'a altın tepside iktidar teslim ettiğini söyledikten sonra karşılığında bir takım talepleri olduğunu bunların arasında hükümetten 8 yıllık eğitimi mutlaka sağlamalarını istediğini söylemekteydi. Orgeneral Karadayı'nın 8 yıllık zorunlu eğitim talebinin ardında kuşkusuz İHL'lerin orta bölümünün yok edilmesi yatmaktaydı. Sadece İHL'nin önü kesilmesi için atılan bu adımın pek çok köklü eğitim kurumunun da yapısını bozacağı hiçbir şekilde hesaba katılmamıştı. Buna rağmen vazgeçilmedi çünkü burada asıl amaç İHL'leri bitirmekti. Bu sebeple İHL'leri yok edeceğim derken örneğin Anadolu Liseleri, Fen Liseleri öğrenci alımlarını 8. sınıf sonuna bırakmak zorunda kaldılar ve pek çok köklü özel okul orta kısımlarını kapatmak ya da ilkokul açmak zorunda kaldı.

CHP'nin seçim bildirgesinde zorunlu eğitimin 1+"8" +4 toplam 13 yıl olacağı sözü imam hatip okullarının önünü kesmeye yönelik bir hamledir. Bilindiği gibi 28 Şubat darbe döneminde katsayı engeli konularak muhafazakar, dindar ailelerin çocuklarının eğitim hakkı ihlal edilmişti. Müslüman bir ülkede kız öğrencilere başörtüsü yasağı konularak kız çocukların da eğitim hakları ellerinden alınmıştı. Kuran kursları için getirilen yaş sınırlamaları da bu döneme aittir. Okullarda inancı gereği başını örtmek isteyen öğretmenlere laiklik gerekçe gösterilerek yasak konulmuş ve binlerce öğretmen hakkında yasal işlem başlatılmıştı. Kılıçdaroğlu'nu dinlerken 28 Şubat dönemine gittim. CHP, yıllardır eğitim aracılığıyla insan onur ve haysiyetini, bireysel hak ve özgürlükleri yok eden bir ideolojiye sahiptir. Hatırlarsanız 80 yıllık ırkçı bir yemin metninin kaldırılmasına ilk tepki de Kılıçdaroğlu'ndan gelmişti. 2015 seçim vaatlerine bakıldığında eskiye dönük bir hedef belirleyen CHP'nin halktan oy alamamasına şaşmamak gerekir.

CHP'nin başına bir Tayip Erdoğan lazım demişti Halil Berktay. Çok doğru bir ifade..CHP'nin ideolojik olarak bu ülkenin tarihi ve kültürel mirasından uzaklaştıran, ilim irfan birikimini kesintiye uğratan, Türk'ü de Kürd'ü de asimilasyona tabi tutan, tüm farklı kesimleri dışlayan, yok sayan ulus devletçi bir geçmişi var. Türkiyeliler yaşadıkları bu ağır travmayı hala üzerlerinden atamadılar. Bu ülkenin dindar insanı ezanın Türkçe okutulmasını bir türlü unutamadı. Şapka İnkılabı yüzünden asılan alimlerini, Harf İnkılabı'yla yediği operasyonu bir türlü aklından çıkaramıyor. Bu ülkenin Kürtleri de dillerine, kimliklerine yapılan baskı ve zulmü unutamıyorlar. Peki, CHP neden geçmiş tarihiyle yüzleşip kendine yeni bir siyaset belirleyemiyor ve bir türlü sosyal demokrat bir çizgiye evirilemiyor? CHP seçim beyannamesi yerine bir özür beyannamesi yayımlamış olsaydı eminim oylarını daha fazla artıracaktı. Bunu yapamıyor. Bu cesareti bir türlü gösteremiyor. Çünkü Halil Berktay Hoca'nın da ifade ettiği gibi cesur, özgün ve özgürlükçü bir lidere sahip değil. Bu yüzden kemikleşmiş tabanından kopmak istemiyor ve bunun dışında yeni bir siyaset anlayışı geliştiremiyor.

Oysa yeni sosyoloji bize başka bir şey söylüyor. AK Parti bu ülkenin insanlarına farklı bir şey söylüyor. İstanbul'u küresel bir merkez yapmaya kararlıyız diyor Başbakan. İlk milli muharip uçağın 2023'te, bunun bir ön aşaması olarak milli eğitim uçağımız Hürkuş'un ve ilk defa milli bölgesel yolcu uçağının da en geç 2022-2023'e kadar semalarda olacağını söylüyor. Milli Uzay Ajansı'ndan bahsediyor AK Partiu2026 Barış, huzur, özgürlük, başkanlık sistemi, yeni anayasa vaat ediyor. Muhalefet partileri artık dar ideolojik bir çerçeveden bakmayı bırakmaları gerekmektedir. Çünkü karşımızda yeni bir dünya yeni bir Türkiye ve yeni bir sosyoloji var. Bunun dışında kalan kaybetmeye mahku00fbmdur.

Twitter.com/sivildemokrat

[email protected]