Dolar (USD)
32.29
Euro (EUR)
34.56
Gram Altın
2412.69
BIST 100
10045.74
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

04 Şubat 2024

​CHP ve içindeki bitmeyen muhalefet

Yerel seçime doğru partilerin adayları netleşiyor. Dikkatlerin çevrildiği parti Ak Parti olsa da, CHP’nin aday isimleri de ayrı merak konusu çünkü geçtiğimiz aylarda bir genel başkan değişimi yaşandı ve yeni genel başkan Özgür Özel’in seçime doğru göstereceği performans merak edilmekteydi. Özellikle geçen hafta İstanbul ilçeleri ve İzmir gündemdeydi. İstanbul’da bazı kritik ilçelerin adayları açıklandı, bazılarınınkiler açıklanmamakla bu hafta başı büyük bir kısmı tamamlanıp ilan edilecek.

CHP, kendi içindeki klik örgütlerden ne muhalefet görevini yapabiliyor ne de bağımsız davranarak belediye başkan adaylarını seçebiliyor. Muhalefet cadı kazanı! Seçimi bıraktılar, birbirlerine düştüler. Yerel seçimler öncesi muhalefet bir kez daha yangın yerine döndü.

CHP'de neler olup bittiğini CHP'liler bile anlamakta zorlanıyor. Gücü eline alan diğerine operasyon yapıyor. CHP, içeriden dışarıdan tokat yiyip duruyor. CHP 2019 yerel seçimlerdeki kadar asla güçlü değil. CHP yönetiminin ittifak ya da iş birliği konusundaki yetersizliği, önceki dönemden devraldığı iş birliklerini devam ettirememesi de seçim sonuçlarına etki edecek. Oluşturdukları ittifak gemisini ilk terk eden, İYİ parti oldu. Diğer küçük bileşenler de kendi başlarına hareket etme kararı aldılar. En önemlisi DEM’in kent uzlaşısında uzlaşamadılar. İYİ Parti’de de durumlar çok iyi sayılmaz. Yaprak dökümü gibi; kurmayları, vekilleri partiyi terk ettiler. İYİ Parti, 2017’de siyasi yolculuğuna başladığında Merkez Sağ siyasetinde güçlü bir adres olmuştu lakin Akşener’in inişli çıkışlı tutum ve davranışları partisinin sonunu getirdi. Bu seçimde yeni bir yol seçtiler ve CHP ile tüm bağlarını kopardılar. Oysaki çok değil 7/8 ay önce methiyeler dizdiği İmamoğlu’nu bile yarı yolda bıraktı. Akşener, İmamoğlu ve Yavaş için tekrar masaya oturmuştu. İmamoğlu için öyle sözler söylemişti ki siyaset lügatında hiç duyulmamıştı. İmamoğlu için “yüzünde Rabbi Yessir” gördüğünü söylemişti. Yetmemiş onu ikinci Fatih Sultan ilan etmişti. Saraçhanede abla kardeş pozları veren Akşener, partisinin haftalık grup toplantısında İmamoğlu’nun kulaklarını çınlattı ve bize üstadı Demirel’in meşhur sözünü hatırlattı “Dün dündür bugün bugündür.”

İYİ Parti; CHP'nin, Ankara, İzmir ve İstanbul'daki billboardlarda afişlerine yer vermediğini açıkladı. Bunun üzerine Akşener de grup toplantısında “Ana muhalefet partisi de meğer bizden çok rahatsızmış” ifadesini kullandı. “Milletimiz için çok doğru şeyler yapıyoruz demektir. Birileri istiyor ki billboardsız seçim çalışması yapalım. Bizi sansürlemek isteyen Beştepe değil Saraçhane...” Akşener bu açıklamasıyla, tüm köprüleri yıktı. Bu ittifak artık dikiş tutmaz.

CHP ‘nin kendine armağan ettiği muhalefeti, Memleket partisi Genel Başkanı Muharrem İnce CHP'yi topa tuttu. CHP'ye yazdığı şiiri okuyup, “Kaybedersin DEM'lenme” dedi. CHP’de genel tabloya baktığımızda, güç savaşları, taktikler, ittifaklar, stratejiler... Aday gösterilmeyen başkanların tepki ve muhalif duruşları, velhasıl CHP’nin durumu hiç iyi değil. CHP Yönetimi bu seçimde herkesi kendine mecbur sandı. Güvendiği ittifaklara kar yağdı. Bu süreçte hala netleşmeyen DEM ile kent uzlaşısı görüşmeleri devam ediyor. DEM Parti’nin özellikle İstanbul’da ne yapacağı merak konusu. Başak Demirtaş’ın adaylığı yeni bir durum yarattı. DEM Parti bu konuda henüz bir karar verebilmiş değil. Partiden gelen son açıklamalar, nihai kararın 5 Şubat’a sarkacağı yönünde. Eğer Başak Demirtaş’ı ya da güçlü bir ismi aday gösterirlerse Ekrem İmamoğlu zorlu bir süreçle karşı karşıya kalacak. CHP ‘nin kalesi İzmir’de de işler öyle kolay görünmüyor. Aday değişikliği CHP seçmeninin de adaydan dolayı kızgın olduğu düşünülürse, İzmir’i zora soktukları görülüyor. İzmir’de Dem ve sosyalist oylar nerdeyse yüzde 15, CHP bu oyları kendine mahkum etmek istiyor fakat görülen o ki, her parti kendi oyununu konsolide etmek istiyor. CHP’nin ilk ikna sınavı kendi parti yönetimi ve seçmeninde başlıyor. DEM, kent uzlaşısında CHP ‘nin yörüngesinde olmak istemiyor. DEM seçmeni, CHP ‘yi kürt meselesinde samimi görmüyor. Çünkü CHP’nin kürt siyasetinde müstakil bir görüş ve gayreti yok. Dostlar hep seçimde görsün stratejisiyle bu işler yürümez.