Dolar (USD)
32.23
Euro (EUR)
35.01
Gram Altın
2503.36
BIST 100
10643.58
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

18 Mart 2022

Çiftçilik bir meslektir...

Değerli okurlarım, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi, dışa bağımlı olmanın güçlüklerini bir defa daha gösterdi. Umarım bu son tecrübeden, millet olarak gereken dersi almışızdır.

Maalesef, enerjide dışa bağımlılığın önüne geçemiyoruz. Çünkü, kullanılan enerjilerin kaynakları, Rabbimizin takdirinde... O nereye verdiyse, orada var.

Ama gıdadaki bağımlılığımızı sıfırlayabiliriz. Hamdolsun, ülkemiz oldukça verimli topraklara sahip... Bu topraklar, profesyonelce işlendiğinde, değil kendi kendimize yetmeyi, dışa ihraç bile yaparız.

Evet, bugün memlekette ihtiyaç duyulan şey, Profesyonel Tarımdır. Eğer zihinlerdeki Tarım anlayışı değişime uğrasa, gıdadaki çoğu sorun ortadan kalkar.

Hatta, işsizlik oranları yüzde 3'lere 4'lere düşer. Belki, yurt dışından Tarım alanında çalışacak insanlar çağırabiliriz.

Yukarıda bir zihin değişiminden bahsettim... Bunu tetikleyecek olan konu: Çiftçiliğin bir meslek olarak görülmesidir. Birde, atadan dededen kalma yöntemlerden vazgeçilmesidir.

Toplum gündeminde, Çiftçiliğin olması gereken noktada olmadığını gözlemliyorum. Bu yüzden, evlatlarını Tarıma yönlendiren kişi sayısı çok az...

Herkes çocuğunu, masa başı işler için yetiştiriyor. Ancak, böyle bir durum mümkün değil... Vatandaşın hazırlığı, hayatın olağan akışına aykırı...

Eskiler, böyle durumlar için şunu demişler: Sen ağa ben ağa bu inekleri kim sağa... Eskilerin dediği gibi, herkesin çocuğu masa başında çalışınca, karınlar nereden doyacak?

Halbuki, imkanları olan aileler, evlatlarını Doğru Tarıma yönlendirse, hem ülke kurtulur... Hem de çocuklarının geleceği kurtulur...