Dolar (USD)
32.52
Euro (EUR)
34.85
Gram Altın
2438.19
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

08 Haziran 2015

Çin ve Türkiye'nin ticaret hacmi artacak

Tekstil Bankası A.Ş.'nin çoğunluk hisselerine sahip GSD Holding, hisselerini Çin bankası Industrial and Commercial Bank of China'ya(ICBC) devrederek satın alma işlemini tamamladı.
ICBC'den yapılan yazılı açıklamada, satın almanın Çin ve Türkiye arasındaki finansal hizmetlerin ve iki ülkenin ekonomik gelişiminin canlandırılmasına da yardımcı olacağı vurgulanarak, "Çin ve Türkiye arasındaki uzun dönemli ticaret hedefine göre 2020 yılında ticari hacmin 100 milyar doları geçmesi hedefleniyor" denildi.
Türkiye'de faaliyete geçen ilk Çin bankasının iki ülke arasında ticaretin gelişmesini hızlandırırken Türkiye aleyhine olan dış ticaret dengesinin de düzeltmesini bekliyoruz.

BES'TE KESİNTİYE SINIR

Bireysel Emeklilik Sistemi'ne(BES) yatırılan paralardan yapılan kesintilere sınır getirildi.
Buna göre ilk beş yılda "Giriş aidatı" ve "Yönetim Gideri" adı altında yapılan kesintiler toplamı brüt asgari ücretin yüzde 8,5'ini aşmayacak.
Bugün için bu tutar 102 TL.
Altıncı yıldan itibaren bu adlar altında kesinti yapılmayacak, sadece "fon toplama gideri" kesintisi uygulanacak.
Hazine Müsteşarlığı'nın BES katılımcılarından yapılan kesintilerle ilgili yönetmelik değişikliği Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
İç tasarruf oranının yüzde 12'ye kadar düştüğü bir ortamda, bu tür düzenlemeler BES gibi tasarrufu teşvik eden modellerin daha geniş halk kitleleri tarafından benimsenmesine katkıda bulunacaktır.

TURİST SAYISI AZALDI

Türkiye'ye gelen yabancı ziyaretçi sayısı Nisan ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 8,1 gerileyerek 2 milyon 437 bin oldu.
İlk dört aydaki yabancı ziyaretçi sayısı ise yüzde 0,51 azalışla 6 milyon 970 bine düştü.
Rusya başta olmak üzere Avrupa ülkelerinde yaşanan kriz, Türkiye'ye gelen turist sayısını olumsuz etkiliyor.
Geçen yıl Nisan ayında Türkiye'ye 215 bin 761 Rus turist gelirken bu yıl yüzde 30 azalarak 149 bin 879 kişiye indi.
Avrupa ülkelerinden gelen turist sayısı da ortalama yüzde 10 azalarak 1,3 milyona geriledi.
Nisan ayı turizm verilerini değerlendiren TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, "Bizim bu yıl hedefimiz yüzde 3 ziyaretçi artışıydı, ancak bunun yüzde 1 ile 1,5 olarak revize edilmesini düşünüyoruz" dedi.
İhracattan sonra turizm sektöründe de yaşanan kan kaybının durmasını, önümüzdeki aylarda kayıpların telafi edilmesini umut ediyoruz.

[email protected]