Dolar (USD)
32.47
Euro (EUR)
34.73
Gram Altın
2440.77
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

22 Nisan 2016

Clinton Vs Sanders

Bu Vs yani 'Versus' sadece yeni yetmelerin değil nerdeyse orta yaşlıların bile artık aşina olduğu bir kelime. Malum, bilgisayar oyunlarında kavga karakterlerinin, kahramanlarının karşı karşıya gelmesinde en belirgin harfler 'Vs', Türkçesi 'karşı'!
Bu kadar lagaluganın sebebi Amerikan seçimlerini 'betimlemek' ha!
Hasılı, beklenen oldu. Demokratların adayı Hillary Clinton ve Cumhuriyetçilerin adayı Donald J Trump New York delege seçimlerinde büyük zafer elde ederek rakiplerine, arası pek de kapanması mümkün gözükmeyen fark attılar.
Emlak kralı Trump'ın bu çıkışı pek beklenmiyordu dense de bir karşılığı olduğu inkar edilmezdi. Ama iki taraf arası bu kadar açık olması Amerika tarihinde bir ilk.
Diğer Demokrat aday 74'lük Bernie Sanders'ın bedava eğitim gibi 'uçuk kaçık' vaatleri gençlerde oldukça karşılık buldu bulmasına ama bence Trump'ın vaatlerinin daha gerçekçi olması, herşeye rağmen birini diğerinden daha etkili yapamadı.
Şu açıkca ortaya çımıştır ki, özellikle beyaz Amerikalı'nın milliyetçi tarafı daha da yabancı düşmanlığına dönüşerek Trump da karşılığını bulurken, daha akılcı ve ayakları yere basan cenah, ki azımsanmayacak, hatta gelecekteki Amerikan Başkanı'nı belirleyecek çoğunluk Clinton'ı tercih ederek rakibi Sanders'ın 'sol ağırlıklı' söylemlerine pek de itibar etmemiş oldu.
Tehlikeli ve riskli bir oyun gibi görünen Clinton karşısında yer alan Trump ve Sanders'ı 'iki hayalperest' olarak nitelendirmek doğru olduğu kadar son tahlil ve neticede Hillary'e yaramış gibi.
Önümüzdeki hafta civar eyaletlerde yapılacak olan delege seçimleri de şüphesiz küçümsenmez ancak New York benzeri netice beklendiği için 'süpriz' olmayacağı da aşikar.
Delege seçimlerinin galiplerinden ziyade asıl şaşkınlık, kendilerine ve taraftarlarına hayalkırıklığı olan Sanders ve özellikle Cumhuriyetçi aday Ted Cruz'un aldığı sonuçlar oldu. Bir nevi Cumhuriyetçi Partinin umudu sayılan Cruz'un %10 gibi bir oy alması tam manasıyla hezimet oldu. Bu oranla Cruz, Cumhuriyetçi son sıradaki aday Kasich'in bile gerisinde kaldı ve 93 delegeden 89'unu Trump'a 4'ünü Kasich'e kaptırıp New York gibi 'anaetken' belirleyici eyaletten tek bir delege bile almadan 559'da kaldı. 1247 delege alan adayın, başkanlık yarışında olma şansı kesinleşecek olduğundan hala iddialı olduğunu söyleyen Cruz, rakibi 845 delege ile Trump'ı yine 'ırkçılıkla' itham etti.
Clinton'ın işi elbette çok daha kolay. Elbette önümüzdeki hafta 363 delegenin belirleneceği, hele de Pensylvania eyaletinin bu delegelerin 210 tanesini çıkaracağını hesaba katarsak, asıl dananın kuyruğu haftaya kopacak diyebiliriz.
Şunu açmakda yarar var. Ted Cruz, Cumhuriyetçi partinin delege seçimlerine rağmen Trump'ı saf dışı bırakıp parti insiyatifiyle aday yapılacağı dedikodularının odağıydı. Keza Hillary Clinton'da FBI soruşturması bahane edilerek safdışı bırakılmak istenen aday. Cruz'un ve Sanders, gerek şahsımın gerek de 'ortak uzman' yorumcuların kanaati, bu sebeple ısrarla yarışa devam ediyorlaru2026
Clinton'a yapılan suçlama tam anlamıyla 'parodi' gibi. Clintonlar'ın her ikisine benim de sorup aldığım cevap, herne kadar rakipleri tarafından fazlasıyla ciddiye de alınsa, aslı astarı olmayan, email adresi olarak şahsi değil de devletin email adresini kullanmakla suçlanmaları ve her iki Clinton da bunu 'ciddi' bulmuyor.
Kim ne derse desin, Amerikan tarihinde görülmemiş bu seçimin delege yarışında haftaya daha çetin geçecek ama Temmuz'a kadar heyacan sürecek ve 8 Kasım'da da Amerikan Başkanı belirlenecek.