Dolar (USD)
32.37
Euro (EUR)
34.72
Gram Altın
2438.63
BIST 100
10082.77
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


Çocuğun Cinsel İstismarı

* VAKA 1: 21 yaşında üniversite öğrencisi. Arada gelen ve adeta onu kıvrandıran panik nöbetleri var. Kalabalığa girmekten çekiniyor.

* VAKA 2: 19 yaşında çalışan genç kız. Sık gelen baş dönmesi ve mide bulantısından şikayetçi. Tahlilleri normal. Diğer muayenelerinde özellik yok.

* VAKA 3: 20 yaşında genç kız. Nişanlı. Her şey yolundayken ve sağlıklıyken düğün tarihi yaklaştıkça bunalıyor ve sıkıntıya giriyor. Evliliğe karşı korkuları giderek artıyor.

* VAKA 4: 28 yaşında seri katil. 3 mobilyacıyı öldürdükten sonra yakalanmış. Şahsı incelediğimizde çocuk yaşlarda mobilyacıda çalışırken cinsel istismara maruz kaldığını öğreniyoruz.

Rasgele sıraladığım bu dört vakanın ortak yönü çocukluklarında cinsel tacize uğramalarıdır. Aradan yılları geçmesi acılarını dindirmemiş, aksine değişik yollarla tekrar ortaya çıkmıştır.

Tanımı

Çocuğun istismarı kategorisi altında; fiziksel, duygusal, cinsel istismar ve ihmali incelenir.

Cinsel istismar, yetişkinlerin çocuğu kendi cinsel duyumları için kandırarak, ikna ederek, ayartarak, zorlayarak veya mecbur bırakarak yaptıkları tüm davranışları kapsamaktadır. Yani sözel istismardan tecavüze kadar pek çok durumda istismardan bahsedilir.

Cinsel istismar, bir çocuk ve erişkin arasında veya zor kullanılması koşuluyla iki çocuk arasında da vuku bulabilir. Suç davranışında bulunan kişi ve kurban karşı cinsten veya aynı cinsten olabilir. Çocuğun cinsel istismarı; bireyi ve toplumu sarsan, tahrip edici, yaşam boyu iz bırakan, çoğu defa toplumda infiale sebep olan trajik eylemlerdir.

Yaygınlığı

* ABD'de her yıl 3 milyon çocuk tacizi ve ihmali mahkemelere yansımaktadır. Bunların yaklaşık 500.000 adeti cinsel tacizle ilgilidir. Tacizin gerçekleştiği yaşlar ise en çok 7-13 yaşları arasıdır.

* Yarıdan fazla vakada tacizci, çocuğun daha önce tanıdığı ve güvendiği biridir. Çocukların çoğu tacizciden korktuğu için, kimseye bir şey anlatamamaktadır. Ayrıca utanç ve suçluluk duyguları da ihbarı zorlaştırmaktadır.

* Bu yüzden cinsel istismar sıklığının bilinenden 15 kat fazla olduğu tahmin edilmektedir. Cinsel saldırıya maruz kalan bireyler ; suçlanmaktan veya kendilerinin ve yakınlarının zarar göreceği korkusuyla çoğunlukla olayı izlemektedirler.

* 21 farklı ülkede cinsel taciz ile yapılan araştırmalar kadınların %7-36'sının , erkeklerin ise %3-29'unun cinsel tacize uğradığını göstermektedir. Yaşamları boyunca en az bir kez cinsel saldırıya maruz kalma oranı %21'i bulmaktadır.

* Kız çocuklar istismar açısından erkeklerden 4-10 kat daha fazla risk altındadır.