Dolar (USD)
32.28
Euro (EUR)
34.79
Gram Altın
2408.26
BIST 100
10273.08
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

22 Aralık 2014

Çocuk Terbiyesi Toplumun Terbiyesidir 2

Çocuklarımız sadece yarınlarımız değil, her şeyimizdir. Bu günümüz, yarınımız hatta dünyamız ve ahiretimizdirler. Yarının toplumu bu günkü çocuklarımızdan oluşacaktır. Çocuklarımızı İslam ve Kur'an üzere eğitip terbiye edersek, yarının toplumu; İslam toplumu, Kur'an toplumu olacaktır. İslam üzere eğittiğimiz çocuklarımız, sadece bu dünyada izzetimiz ve yüz akımız olmakla kalmayacak, ahirette de en büyük kazancımız olacaklardır. Peygamberin müjdesiyle biz ölüp gittikten sonra bile salih olarak yetiştirdiğimiz çocuklarımız, arkamızdan bize sevap göndermeye devam edeceklerdir.

Çocuk eğitimiyle ilgili tavsiyelere devam edelim:

u00b7 Anne baba, güzel ahlak, taat ve ibadette en güzel örnekliği sergilemelidir. Zira en güzel eğitim lisanı hal ile anlatmaktır.

u00b7 Çocuğun yanında başkaları kötülenmemeli.

u00b7 Hep şiddet kullanılarak çocuğu yönlendirmeye çalışan ana baba; çocuğun korku içinde asabi ve saldırgan olmasına, kendi problemlerini şiddet yoluyla çözmeye çalışmasına sebep olur.

u00b7 İyi iş ve davranışları ödüllendirilmeli, kötülerinin ise zararı tatlı dille anlatılmalı.

u00b7 Tenkit gibi aşırı takdir de uygun değildir. Aşırı sevgi ve takdir, çocuğu şımartabilir.

u00b7 Çocuğu suçlamak, lakap takmak, alay etmek, tehdit etmek uygun değildir. Git gel gibi emir yerine gider misin, gelir misin gibi ifadeler kullanmalı.

u00b7 Çocuk edepli konuşmalı. "Lütfen, teşekkür ederim, özür dilerim, peki efendim" gibi kelimeler kullanmasını öğretmeli.

u00b7 Hatalı olunca hatamızı kabul edip özür dilememiz, onun da hatası olursa özür dilemeyi öğrenmesine yol açar.

u00b7 Çocuğa, israf etmemesini, saçıp savurmamasını ve kanaatkar olmasını öğretmelidir.

u00b7 Çocuğun uygunsuz arkadaşlıklar kurması ve kötü yerlere gitmesine mani olmalıdır. Bunun da en uygun yolu, ona iyi arkadaşlar bulmanın sağlanması ve faydalı yerlere gitmeye alıştırmaktır. Çünkü insan sosyal bir varlıktır ve yalnız yaşayamaz.

u00b7 Çocuğa babasının malı ile rütbesi ile övünmemesi tembih edilmelidir! Tevazu sahibi ve kibar olması öğretilmelidir!

u00b7 Başkalarından birşey almanın zillet olduğu, veren elin alan elden üstünlüğü bildirilmelidir! Cimriliğin çirkinliği öğretilmelidir!

u00b7 Fazla konuşmaktan çocuğu men etmelidir! Fazla konuşmanın hayasızlığa yol açtığı, çenesi düşüklüğün kötülüğü belirtilmelidir!

u00b7 Doğru da olsa, çokça yemin etmesine izin vermemelidir! Vara yoğa yemin, kötü bir alışkanlıktır. Büyüklere saygı ve onlara yer vermenin ve herkesle iyi geçinmenin önemi anlatılmalıdır.

u00b7 Küçükken namaza alıştırmalı, yedi yaşından itibaren namaz kılması telkin edilerek en geç on yaşında kendi isteğiyle namaz kılması sağlanmalıdır.

u00b7 On yaşına gelen erkek ve kız çocuklarının yataklarının ayrılması.

u00b7 Her işi adet olarak yapmaması, niyetle, şuurla yapmasının lüzumu anlatılarak, adet ve ibadetin farkı öğretilmelidir.

u00b7 Her Müslümanın birinci vazifesi, evladına İslamiyet'i ve Kur'an-ı kerimi öğretmektir. İslam dinine karşı olanlar, bu mühim noktayı anladıkları içindir ki, gizli aşikar şunları söylüyorlar: "Gençliğin ele alınması birinci hedefimizdiru2026 Çocukları dinsiz olarak yetiştirmeliyizu2026 İslamiyet'i yok etmek ve Allah'ü Teala'nın emirlerinin öğretilmesini ve yaptırılmasını engellemek için, gençlerin kafalarını yormamalıdır. Din bilgilerini büyüyünce kendileri öğrenirleru2026" diyorlar.

u00b7 Bugün, bütün Hristiyan ülkelerinde, bir çocuk dünyaya gelince, ona bozuk dinlerinin gereklerini uyguluyorlar. Her yaştaki insanlara, Hristiyanlığı titizlikle aşılıyorlar.

u00b7 Bir şeyi, zıttı kırar. Kötü huyları, iyi huylar yok eder. Bu bakımdan kendini zorla da olsa, iyi işler yapmaya alıştırmalı, onları adet haline getirmelidir. Çocuk, ahlakı iyi olan insanlarla arkadaşlık ettirilirse, güzel huylar kendiliğinden onun tabiatı olur. Çocuklar böyle yetiştirilirse, dünya ve ahiret saadeti elde edilir."Rabbim! Beni namaza devam eden bir kimse eyle. Soyumdan da böyle kimseler yarat. Rabbimiz! Duamı kabul eyle."(İbrahim 14/40) Mevla'm nesillerimizi Salihlerden eylesin aminu2026 Selam ve duau2026