Dolar (USD)
32.52
Euro (EUR)
34.88
Gram Altın
2430.22
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

14 Kasım 2023

Çocukların dünyası ve Batman Üniversitesi

Batman; hayatımda güzelliklerin şehri olmuştur hep. 6.sı düzenlenen fuar vesilesiyle gittiğim şehir yine tüm sıcaklığıyla kucakladı beni.

İlk durağımız Batman Üniversitesi Batı Raman kampüsü, Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu idi.

’Bilgiyi enerjiye dönüştüren’’ sloganıyla büyüyen üniversitemizde ‘’Çocukların Eşsiz Dünyası’’ konulu bir konferans gerçekleştirdik.

Çocukluk insanın en özel zaman dilimidir. Bu eşsizliğe hepimiz farklı alanlarda farklı şekillerde şahit oluyoruz.

Anne, baba, dede, nine, hala, amca, teyze, dayı, öğretmen, kuruluş, kurum sahipleri ve daha birçok rolle farklı ortamlarda çocuklarla hemhâlız.

Çocukları hayata alıştırırken bizim de onlardan öğrendiğimiz çokça şey var. Netliğin, samimiyetin sembolü olan çocukların eşsiz dünyalarının bozulmadan kalabilmesi için yetişkinlere iki önemli görev düşüyor.

-Bu eşsizliği fark etmek

-Bu eşsizliği korumak

Her çocuk kendi potansiyeliyle hayata anlam katar. Bunu fark edecek ilgi ve merak oluşturacak ise, aile ve öğretmenlerdir. Bu bağlamda rol model ilişkilerimizde çocukları kattığımız işler, onların işlenmesine vesile olacaktır.

Öne çıkardıklarımız ne üzere ise, ruhun kabulü o yönde olacak ve ruh kendini o yönde geliştirecektir.

İnsan sıkça yaptığı şeye alışır, alıştığı şeyde de devam etmeyi sever.

Çocukların ruhunda da öne çıkanlar yavaş yavaş iz bırakacak olup, alışma sürecini de beraberinde getirecektir. Gün gelir ki, derinlik boyutu hayat biçimi olur.

Hayalleri de bu çerçevede olacaktır. ‘’Gökyüzü gibi bir şey bu çocukluk’’ demiştir Edip Cansever. İşte hepimiz dönüp dönüp ona bakarız.

Sadece akademik başarıya şartlanmadan sevgiyi kana kana yaşayan çocuklar, ebeveynlerinin sarılıp öpmediği, konuşmaya vakit bulamadığı çocuklardan daha öndedir hayatta.

Çocuklar eşsiz dünyalarında bağımsız fikir sahibi olabilmelidirler. Bu da en çok okuma alışkanlığı kazanmakla mümkündür.

Okumak; onların akademik başarısını yükselttiği gibi dünyalarının boyutunu da büyütür.

Kültürel etkileşimler, resim, müzik, yazı, sanatın tüm kolları, spor dalları yine onların eşsiz dünyasında çoraklığı önler, gönül verimini en yüksek hale getirir.

Kendisiyle barışık çocukların yüzünden tebessüm okunur, dillerinden hoş sohbetler dökülür.

Algı, zihin açıktır. Zihni açılan bir çocuğun yolu açılır, yol açıldıkça çalışmayı sever. Çalışmayı sevdikçe üretir, ürettikçe kazanır kazandırır. Kendine hedefler belirler bunun lezzetiyle dünyadan lezzet alır.

İç dünyasındaki prangaları kırar özgür olur özgürlüğü kuşanan çocuk meraklılarıyla kendini daha da çok geliştirir.

Çocukluk döneminde mümkün olduğu kadar aile bireyleriyle birlikte olan, aktif etkinlikler yapan, isteklerin net belirtildiği, konuşmaların kucaklaşmaların sımsıcak olduğu zeminde çocuklar kararlılığı öğrenir. Nerede nasıl davranacağını bilen çocuklar ise geleceğin emin adımlı gençleridir.

Konuşmalarımızla, anlattıklarımızla, beden dilimizle, sevgimizle, yerinde disiplinle, sunduklarımızla bir çocuğun eşsiz dünyasına dahil olabiliriz.

O tatlı dünyada bir fert olan yetişkinlere ne mutlu.

Bir vesile davetine icabet ettiğimiz Batman Üniversitesi akademisyenleri Ferhat Korkmaz ve Mehmet Akif Kay hocalarımıza, bilhassa Batman günlüğümüzde mihmandarlık ve ev sahipliği yapan Mehmet Akif Kay hocamızın ailesine Halime anneye kalbi şükranlarımı sunarım.

Emeği geçen üniversite ekibine, hocalarımıza, katılım sağlayan sevgili öğrencilerimize teşekkür ederim.

Çocuğu anlamaya dair verilen her çaba dünyaya katacağımız en kutlu yolculuktur.