Dolar (USD)
32.38
Euro (EUR)
34.78
Gram Altın
2436.05
BIST 100
9997.86
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

14 Mart 2015

Çorum'da kadın ve şiir

Şiirler yazıldı adına, şarkılar bestelendi oysa o hala kaleme sığamamış bir tarihin, resmedilmemiş tek şiiri. Ocak önlerinden çeşme başlarına, mum ışığından mümbit topraklara taşıdığı nasırlı elleriyle de güzeldi; nice destana, kavgaya, barışa dahi ölüme sebep olan güvercin beyazı alımlı elleriyle deu2026 Kırılgan ezgisinden mi, sessiz büyüsünden mi bilinmez, tarihe yön veren gerçek kahramanların onlar olduğu layıkıyla idrak edilemedi.

Kadının adıyla ilerleyen toplumsal hüznün, masumiyeti mahzun bırakışından olsa gerek, bu sene kadınlar günü altı çizili kelimelerle kutlandı; konferanslar, paneller, şölenler, kadın konuşmacı ve katılımcıların ağırlıkta olduğu seminerler her zamankinden fazlaydı.

Kıyısına gelindiğinde de, yüreğinden geçildiğinde de kendi serüvenine odaklanan sıcacık insanıyla ince bir şiir gibi duran Çorum, Dünya Kadınlar Günü'nü şiirle kucakladı. 9 Mart Pazartesi akşamı, Çorum Belediyesi ve Kent Konseyi'nin birlikte düzenledikleri programın açılış konuşmasını yapan Belediye Başkan Yardımcısı ve Dil Edebiyat Derneği Başkanı Turhan Candan; toplumumuzda "kadından şair olmaz, kadın için şiir yazılır" şeklinde bir algı olduğunu, bu düşünce tarzını yanlış buldukları için böyle bir program hazırlama ihtiyacı hissettiklerini vurgulayarak sözü hanım şairlere teslim ettiu2026 Sunuculuğunu şair Gülser Kırış'ın üstlendiği gecede Cansın Erol, Emel Demirezen, Yıldız Toksöz, Nurcan Avcı Bayraktar, Leyla Yıldırım ve Gülser Kırış şiirlerini seslendirdi. Her şiir, kadın temalı birkaç cümleyle selamladı dinleyicisiniu2026 Kimi mahzun, kimi mahcup, kimi mağrur, kimi masun bu seslenişlere, Emine Çalışır Hanımefendi'nin sahneye çıkarak gönüllerle buluşturduğu hayat hikayesi de eklendi. Latif bir azmin sözcülüğünü yapan Emine Hanım, annelik vazifesini ifa ederken çocuklarıyla talebe olduğunu ve okumanın insana kazandırdıklarını anlatarak desteklerinden ötürü eşine teşekkür etti.

Geleceğin kadın şairlerinden olmak isteyen Fatma Umutlu ve Özge Özçerezci isimli genç kardeşlerimiz de çalışmalarını dinleyicinin takdirine sundularu2026

Her davetlinin bir çiçekle karşılanıp ağırlandığı programın ikinci kısmı saz sanatçısı Hulusi Gökmeşe'nin kadınlar için seslendirdiği birbirinden güzel türkülerine ayrılmıştı. Tarz ve tavrıyla Neşet Ertaş'ı yad etmemize vesile olan Hulusi Gökmeşe, katılımcılara duygu dolu anlar yaşattı.

Programın son bölümünde Çorum Belediye Başkanı ve Başkan Yardımcısının eşleri Hatice Külcü ve Havva Candan ile Kent Konseyi Kadın Meclis Başkanı Şahiste Uçar, şairlere çiçek takdiminde bulundular. Hulusi Gökmeşe'ye hediyesini u2013teşekkürleriyle birlikte- Turhan Candan takdim etti.

Hatice Külcü'nün, kadının toplum içindeki misyonuna dikkat çekerek onun, öncü bir rol üstlendiğini belirten konuşmasıyla noktalandı gece. Burada, kadın konulu bir şiiri Leyla Yıldırım tarafından yorumlanan kıymetli şair-yazar ağabeyimiz Halit Yıldırım'a da misafirperverliğinden ötürü teşekkür etmek isteriz.

Kadının, anlam ve önemine binaen düşünülen, içten bir incelikle düzenlenen bu güzel programda emeği geçen herkese hürmetlerimizi sunuyor; bizlere, misyonumuzu, vizyonumuzu, gücümüzü ezcümle farkındalığımızı yeniden hatırlatan her detay için samimi bir teşekkür gönderiyoruz.

Selam ile