Dolar (USD)
32.33
Euro (EUR)
34.69
Gram Altın
2392.94
BIST 100
10276.88
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

15 Mart 2014

ÇORUM'DA VEFA YAĞMURU

Şehirler vardır; içten, samimi, güneş. Şehirler vardır; insanlarıyla özdeş. Şehirler vardır; yağmur yüzlü bir huzurun kanatlarıyla sarar kalbinizi. Şehirler vardır; acıtmadan, ağrıtmadan, ağlatmadan sürerler bir medeniyetin izini. Onların da dilleri, ifadeleri, masalları, türküleri, şiirleri vardır. Bazen bir şehir bir insanı, bir insan da bir şehri ne güzel anlatır. Çoğunlukla şehir, insanının güzelliğiyle anlam kazanır.

Çorum, sanatı ve sanatçıyı samimiyetle saran kentlerden biri. 2 Mart sabahı, Büyükşehir Belediyesi ile Dil ve Edebiyat Derneği'nin katkılarıyla gerçekleştirilecek vefa gecesinin heyecanına uyandı. Yağmur şairi olarak tanıdığımız Nurullah Genç'i; yaşamı, eserleri ve görüşleri ile hayatta iken kucaklayıp vefa kelimesindeki yüksek liyakatle halkına tanıtmayı amaçlayan seçkin bir program tertip ederek, bilhassa gençleri şiir çatısı altında topladı.

Vefa gecesine geçmeden önce, Çorum hanımefendilerinin el emeği-göz nurunu muhteşem bir emek işçiliğiyle yansıtan eserlerin duvarlarını süslediği eski bir konağa değinmek isterim; Velipaşa Konağı. Tarihu00ee bir han olan ve Büyükşehir Belediyesi tarafından satın alınan konak, kısa zaman içerisinde hanımlar için ilim ve kültür merkezi haline gelmiş. Bu unutulmaz mekan, program için gelen şair ve yazarları, Belediye Başkan Yardımcısı/Dil-Edebiyat Derneği Başkanı Turhan Candan ve şair/yazar Halit Yıldırım ile değerli hocalar eşliğinde dostane bir incelikle ağırladı. Ardından konak bahçesinde şair Nurullah Genç, Adem Turan ve Mustafa Özçelik imam hatipli gençlerle koyu bir hasbihal gerçekleştirdi. Yazmanın güzelliğine ve günümüz imkanlarının gençler için büyük bir talih olduğuna vurgu yapılırken gençlerin sorularına büyük bir hassasiyetle cevap verildi.

Akşam 19;30'da Devlet Tiyatro Salonu'nda büyük bir coşku ve kalabalıkla karşılanan vefa gecesi, on üniversite öğrencisinin, şairin "Yağmur" isimli naatına farklı bir yorum getirmeleriyle başladı. Akabinde Belediye Başkanı Muzaffer Külcü "fikir ve sanat insanlarının hayattayken yad edilmeleri gerektiğinin bilincinde olduklarını" vurgulayarak, Nurullah Genç'i "Anadolu insanının vicdan haritasını çizen bir yol ve yolculuk şairi" olarak yorumlayan açılış konuşmasıyla katılımcıları selamladı. Belediye olarak son zamanlarda artan kültür ve sanat faaliyetlerini büyük bir coşkuyla ileriye taşıyacaklarının altını çizen Külcü, mikrofonu "Nurullah Genç Şiiri" üzerine konuşma yapan Mustafa Özçelik'e bıraktı. Özçelik, Nurullah Genç eserlerini okuyanların bunda, Kur'an bilgisi, hadis bilgisi, siyer-i nebu00ee bilgisi, Doğu ve Batı şiirini görmelerinin mümkün olduğunu bildirerek şairin "Rüveyda'ya Ağıt" isimli eserine ses oldu. Nurullah Genç şiiri üzerine kısa bir konuşma yapan Adem Turan, Çorum Belediyesi ve Dil Edebiyat Derneği katkılarıyla gerçekleştirilen bu gecenin güzelliği için teşekkürlerini arz ederken, şair ve yazarların hayattayken haklarının iade edilmeleri gerektiğini belirtti. Sunuculuğunu şair Gülser Kırış'ın üstlendiği gecede Turhan Candan, Emel Demirezen, Hatice Atmaca, Kenan Yaşar üstadın şiirlerine ses oldular.

Programın ikinci kısmında Çorum Anadolu İHL Müdürü Hüseyin Kır'ın refakatlerinde Nurullah Genç ile söyleşi gerçekleştirildi. Birkaç Deli Güvercin ve Duvak şiirlerine ses veren şair, programdan duydukları memnuniyeti dile getirirken "bir şairin nereye gittiği vizyonla neden gittiği misyonla ya da öz değerle alakalıdır" mesajını sundu. Daha çocukluk yıllarında köy odalarından ders aldığı büyüklerinin kendisine "naatı olmayan insan şair de olamaz" fikrini işlediklerini ve bu ıstırabın yüreğine küçük yaşlarda nakşedildiğini, Yağmur şiirinin temellerinin daha bu yıllarda atıldığını belirtti. Genç, zor şartlar altında geçen çocukluk, gençlik ve öğrencilik yıllarını, babasına verdiği sözle gelen okuma iştiyakının kendisini okurken çalışma hayatının içine bıraktığını nakletti. Anlatılanlar izleyici tarafından büyük bir ilgi ve sevgiyle takip edildi.

Programın son kısımlarına doğru "Birkaç Deli Güvercin" isimli şiiri besteleyen Halit Yıldırım, şaire ve seyirciye güzel bir sürpriz yaptı.

Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle Devlet Tiyatro Salonu'nda Serdar Tuncer ile büyük bir programa daha imza attı Çorum Belediyesi. 13 Mart Perşembe günü Dil ve Edebiyat Derneği'nde Yazar Ahmet Turgut ile bir söyleşi daha gerçekleştirildi.

Şehirler vardır şiir, şehirler vardır şair. Şehirler vardır buğulu, büyülü, umutlu. Her süku00fbtu çok söz anlattığından mutlu.

Selam ile

Nuray Alper