Dolar (USD)
32.47
Euro (EUR)
34.73
Gram Altın
2440.77
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

05 May 2016

Cruz Tamam, Trump Aynen Devam

'Salı sallanır' lafının 'cuk oturduğu' yer tam da Amerika'dır ha. Zaten bu kasıtla mıdır nedir, neredeyse tüm meseleleri getirip Salı gününe koyarlar. Mesela istisnasız her Başkanlık seçimi özellikle Salı günü yapılır. Tabii diğer seçimler de!
Bunun sebebi, vakti zamanında seçim gününü 'Amerikan çiftçisine' göre ayarlanmış olmasıymış. Özellikle Pazar seçilmez. Nedeni malum 'kilise günü'. Bittabi dindar olan çiftçi böyle bir günde 'Tanrı'yı kızdıracak' faaliyetlerde bulunmak istemez. Ancak işin matrak ve 'mistik' tarafını bi tarafa bırakırsak, zaten kiliseden ancak öğleden sonra çıkabilecek çiftçinin vakitlice şehre inip oy kullanması hem dahi tekrar evine dönmesi de o gün olacak iş olmadığından seçim Pazar günü olabilememiş.
Pazartesi de zaten bu seyahetin uzunluğu vechiyle olamazmış. Geriye Salı kalmış. Ama bir diğer 'pratik', kullanışlı teamül ve ameliyesi de Çarşamba günü 'halk pazarının' kurulması ile seçime katılımın cazibesini arttırmakmış. Hazır malını satmak, alışverişini yapmak için pazar inmiş olan adama hiç yormadan bir de rey kullandırıp meseleyi aradan çıkarmak.
Geçtiğimiz Salı da yine beklenmedik bir hadise daha yaşandı. Asıl, Cumhuriyetçi adaylardan John Kasich'in çekilip Ted Cruz'a destek vermesi beklenirken, Temmuz'a kadar, yani seçimin son gününe kadar mücadele edeceğini ilan eden Cruz, üst üste 6 eyalet seçimlerini kaybedince, yaşanan hezimete daha fazla dayanamadı ve çekildi. Garip olan ise sadece diğer kaybeden Kasich'in çekilmemesi değil aynı zamanda neredeyse hiç umudu kalmayan Demokrat aday Bernie Sanders'ın da tıpkı Kasich gibi çekilmeyip hala Hillary Clinton karşısında yarışa devam etmesi.
Ted Cruz yarışdan çekildiğini açıklamasının hemen ardından Kasich'in kampanyasını yürütenler herkese email göndererek Kasich'in yarışa devam ettiğini belirtip üstüne daha fazla destek istediler.
Artık 'umutsuz' vaka olan Sanders da Hillary karşısında pek sesi çıkmasa da 'direnmeye' devam ediyor. Bu saatten sonra pek heyecanı kalmayan partilerin başkan adayını belirlemek için yaptığı delege seçimlerine Temmuz'a kadar bu 'lagaluga' hareketler damga vuracak anlaşılan!
Siyasetçisinden gazetecisine, akademisyeninden yorumcusuna ve tabii 'uzmanına' elde fazla malzeme kalmayınca bu yol da mübah oluyor. Yoksa geriye son zamanlarda dillendirilen %51'e %49 Demokrat parti Cumhuriyetçi Parti çekişmesi kalmıştı.
Güya 8 Kasım 'Salı' gününe dek Hillary ile Trump'ın çekişmesi sürecek ve oranlar seçmen temayülünde %51'e yüzde %49 kıran kırana bir çekişme olacakmış. Ne bileyim arkadaş! Söyleyenlerin yalancısıyımu2026