Dolar (USD)
32.39
Euro (EUR)
34.70
Gram Altın
2439.83
BIST 100
9982.99
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

12 Nisan 2018

Cumhur İttifakı

İttifak; birlikte hareket etmek üzere anlaşmak, bağlaşma, birleşme, birlik ve oy birliği demektir. Cumhur ise, halk ve topluluk anlamlarına gelir. Dolayısıyla Cumhur İttifakı; halkın anlaşması ve birlik haline gelmesi demektir.u200b

Milletlerin tarihsel süreçlerde bazı kırılma anları vardır. Bu kırılma anlarında halkın ortak beklentisini yansıtmak amacıyla benzer tabanlara sahip siyasal partiler, durumdan vazife çıkartarak bir ittifak arayışına girerler. Bu durum, siyasetin kendiaktüalitesi açısından gayet normaldir. Sınırlarımızı aşan bu coğrafyada bir kargaşa yaşanıyor. Yaşanılan bu kaosa iç politikada bir bütünlük sağlayarak karşı koyabiliriz. Bu durum, Türkiye'nin jeostratejik konumuyla da yakından ilgilidir. Dolayısıyla böylesi bir İttifaka jeostratejik dayatmada denilebilir.u200b

Yaşanılan bu durum, demokrasi açısından çokta kötü sayılmaz. Asgari müştereklerde birleşebilen bu iki siyasal zihniyetin oluşturduğu sinerji, uzlaşı kültürünün oluşturulması açısından da oldukça önemlidir. Zira siyasette uzlaşmak, bizim gibi toplumlarda çokta kolay olan bir şey değildir. Bu millet, koalisyon hükümetleriyle uzlaşı kültürünün ne olduğunu ve ne olmadığını gayet iyi görmüştür. Böylesi zorlukların yaşandığı dönemlerde birlikte hareket etmek, siyasetçilerin yapması gereken birincil misyondur.

Seçimin güvenliğini bir sorun olarak yansıtan muhalefet, aslında yenileceğini tahmin ettiği seçime gerekçe bulmaya çalışıyor. Bu tahminden ötürü şimdiden algıları inşa etmeye çalışıyorlar. Muhalefet açısından Cumhur İttifakı, Cumhur'dan uzak bir siyaset güden Cumhuriyet Halk Partisinin Cumhurlaşmasına da vesile olacaktır. Çünkü Cumhura rağmen Cumhuriyet olunmaz.

Bir siyasal parti için sandığın sonucu onun gerçeğidir. Lakin Kemal Bey, kaç kere seçim kaybetmesine rağmen bu gerçekle yüzleşmek istemiyor. Dolayısıyla bu gerçekle yüzleşmediği sürece iktidarı ancak bir hayal aleminde görmek durumunda kalacaktır. Aslında Kemal Bey'in de yapacağı çok bir şey yok. Çünkü siyasetin kalibresi açısından siyasal kalibreden yoksundur. Sandık sonuçları da bu kalibrenin bir sonucudur. Toplumdan üstün olduklarına inanmalarına rağmen toplumda bir karşılıkları yoktur. Bundan sebep toplumun beklentilerini kendi siyasal paradigmasına angaje edemiyorlaru2026

***

ALİ ŞAHİN Bey'e Teşekkür:

Cumhur İttifakını anlatmak üzere bir TV kanalından davet geldi. Gelen bu davet üzerine Ankara'ya gittim. Ankara'ya uğramışken de Avrupa Birliği Bakan Yardımcımız Sayın Ali Şahin Bey'i ziyaret etmek istedim.

Doğrusu; klasik, soğuk ve resmu00ee bir görüşme bekliyordum. Zira daha önce farklı makamları ziyaret etmiş ve bu ziyaretlerin çoğunluğu da böyle geçmişti. Lakin Ali Bey, sıcak sohbeti, nazik tavrı ve hoş muhabbetiyle adeta gönüle hitap ediyordu.

En yüce makam "Allah'ın yarattığı kulluk makamı" diyerek; bakan beyin imanı, takvasına şahitlik ediyordu. Böylesi gönüle hitap eden dava adamlarının çoğalmasını temenni ederek, ilgi ve alakasından dolayı Sayın Ali Şahin Bey'e teşekkür ediyorum.