Dolar (USD)
32.47
Euro (EUR)
34.73
Gram Altın
2440.77
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

12 Şubat 2024

​Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın liderlik sırları

Cumhurbaşkanı Erdoğan, en azılı muhalifleri tarafından dahi liderlik vasfı sorgulanmayan bir isim. Siyasi dehası, olgu ve olayları kritik performansı, yüksek manevra kabiliyeti, analitik zekasıyla siyasi tarihimize damgasını vurdu.

Başkan ve lider olmak arasındaki farkı hepimiz biliyoruz. Bir kuruma, partiye, yapıya başkan olabilirsiniz ama liderlik bambaşka bir durum!

Müdürlük formatında liderlik yapılmaz!

Halihazırdaki yapının sistematiğini sürdürüyor olmanız da sizi lider yapmaz!

Atandığınız ya da seçildiğiniz kurumun yüzü, temsiliyet makamı, temsil makamını iş/ti/gal eden kişi, en fazla da başkan yapar o kadar!

Tarihin kalıcı kıldığı liderlerin ortak özellikleri vardır. Zeka ile bütünleşmiş akıl, kriz yönetimi, sağduyu, istikrar, öngörü, bütünü görebilme, her koşulda karar verme yetisi, muhakeme gücü bunlardan başlıcaları…

Her liderin hitap ettiği kitleyi etkilemesi için tüm bu özelliklerin yanı sıra güçlü ve sarsılmaz bir enerjiye sahip olması, yaygın deyimle, aurasının sağlam olması gerekir.

Lider, her kritik durumda zeka ve aklını kullanarak bir çıkış noktası yakalarken aurasıyla da insanlar üzerinde etkin ve etkili olur.

Cumhurbaşkanımız Erdoğan da dünyanın önemli liderleri arasında yerini çoktan aldı. Akıl ve aurasıyla ülke kaderimizi ustaca şekillendirdi. Ülkemizi, çoğu insanın hayalinin dahi ulaşamayacağı noktaya getirip bıraktı.

Gençlik yıllarından itibaren güçlü hitabeti, samimi yaklaşımı, tevazusu ile halka halka büyüyen bir hayran kitlesine sahip oldu. Hiçbir zaman kibre kapılmadı, sahalardan çekilmedi. Aurası ise her vakit güçlü bir odak noktası olmayı sürdürdü.

Tüm bunlarla birlikte bünyesinde insani erdem ve değerleri barındırmayı sürdürdü.

Başta merhamet ve vefa olmak üzere insana ait evrensel değerleri korudu. Cenaze namazında ağladığını da gördük bu ülkeye değer katanların tabutlarını en önde sırtladığına da şahitlik ettik. Sahi, ne kadar çok şahitlik bıraktı bizlere!

Erdoğan’ın liderlik sırları arasında insan kaybetmeye izin vermemesi, emeğin mutlaka değerlendirilmesi de üst sıralarda yer alır.

Ülkeye, partiye, davaya hizmet edenlerin görevleri bitse de başka bir görevle hem taltif etmekte hem de hizmet yolunu sürekli kılmaktadır.

Hiç kimsenin emeğini küçümsemediği gibi her insana kendi alanında başarılı olma fırsatı tanımaktadır. Alan açmaktadır.

Gerçek bir lider olarak davaya ihanet edenleri, arkadan entrika peşinde koşanları da insan onuruna yakışır bir şekilde oyunun dışına bırakmaktadır. Evet, belki de en önemli niteliklerinden biri de insana, onuruna, kimliğini duyduğu saygı olmuştur!

Siyasette kıdemli lider olarak sağlam bir oyun kurucu olmaya devam eden Cumhurbaşkanı Erdoğan’ının liderlik sırlarına eklenecek çok detay var. Biz burada başlıcalarını maddeler halinde yazarak yeni kuşaklara, siyaset gönüllülerine bir not düşmüş olalım.

Merhametli olmak

Adaletle yaklaşmak

İnsan onurunu korumak

İnsan kaybetmemek

Zeki ve feraset sahibi olmak

Kriz yönetebilmek, yüksek çözüm becerisi

Emek ve hizmeti takdir etmesi

Sahalardan sırça köşke çekilmemesi, vatandaşla iç içelik

Mütevazı olması

İhaneti affetmemesi

Risk alması

Çözüm odaklı olması

Ahde vefası

Twitter.com/sabihadogann