Dolar (USD)
32.47
Euro (EUR)
34.73
Gram Altın
2440.77
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

04 May 2016

Cuomo Müjdeyi Verdi!

Bugün sıradışı bir mesele gibi görünen hadiselerin nasıl sıradan olabileceğine 'çarpıcı' bir örnek olacak bi şeyler 'çiziktireyim' istedim. Eh hemen herşey ithal olup özellikle de Amerika menşei müteber ya, neden olmasın. Ufkumuzu açacak halkımıza feyz ve ilham verecek meseleler üzerine durmak bir yazarın 'boynunun borcu', öyle değil mi azizim? Ben de o vecheden 'ışıklar' saçayım dedim işte...
Amerika'da şu ara derd başka. Ne son zamanların en hararetli seçim çalışmaları, ne iç ve dış siyasetin çalkantıları. Ne Trump'ın 'akıl almaz' ama ayakları 'gerçekten' yere basan milliyetçi söylemlerinin bu kadar yüksek sesle dillendirilmesi, ne Sanders'ın ayakları yere basmayan 'akıl almaz' vaatleri şu an için 'asıl' meselenin önüne geçemedi!
Hemen her konuda 'ahlaki değer' olarak görülen ferdi ve içtimai hürriyet alanını genişletmekte öncü olan Avrupa'yı bu son hamleyle Amerika geride bırakmış görünüyor. Ne kelime, 'dumanını attırıyor'!
Bugüne dek geçirilen yasalar arasında yer alan gerek kumar, gerek müstehcen içerikli pazar, gerek LGBT yasalarına son yıllarda eklenen 'esrarın' bir çeşiti olan 'marijuana' yasalaşmasına yeni bir boyut eklendi.
Şöyle internette bir araştırma yaptığımda, hemen herşeyin 'serbest' yahud yasal olduğu iddia edilen Hollanda'da uyuşturucu, özellikle 'esrar' hususunda iddia edildiği gibi tamamen serbest olmadığı, ancak belirli bir miktarın ve de belirli alan içinde serbest olması yanısıra, öyle her uyuşturucunun da serbest olmadığını gördüm!
Hatta daha kapsamlı dinyada başka hangi ülkede uyuşturucu serbestisi olduğuna baktığımda da sadece 'esrar' türü uyuşturucunun başta Uruguay olmak üzere Şili, Kolombiya gibi Güney Amerika ülkelerinde yine sınırlı miktarda, İspanya ve de Hollanda'da serbest olduğu sonucu çıktı.
Bunun dışında 'Eroin' gibi 'sentetik' uyuşturucunun ise tüm dünyada tedavi harici kesinlikle yasadışıymış!
İşte tam da bu noktada Amerika devreye giriyor. Çünkü Amerika'nın New York eyaleti başlattığı çalışmayla 2016 yılı sonuna dek 'eroini' 'recreational' yani 'zevkine' kullanabilme yasasını geçirecek. Biraz açacak olursak, bu şu anlama geliyor. Hastaymış, ihtiyaç sahibiymiş ve saire değil, isteyen herkes 'Eroin Dükkanına' gidecek ve 'hele hemşerim sar bana şurdan 5-10 gram eroin' deyiverecek! Tabii '18 yaşından büyük' olmak şartıyla ha!
Vali Andrew Cuomo "Eroini yasallaştırarak sadece hapisenedeki mahkumları azaltmakla kalmayacağız, aynı zamanda hem bu yolda masrafı azaltacağız, hem de yeni iş imkanı oluşturacağız. Üstelik yasa, Maruijana yasasından ne eksik ne de fazla olacak" deyince gerek kullanıcı gerek de satıcılardan farklı tepkiler gelmiş.
Özellikle satıcılar bu işe fena bozulmuş! Türkçesiyle 'devlet ekmeğimizle' oynuyor. Onlar bu yasayı geçirirse kimse bizden uyuşturucu almaz hem de ucuza gider demişler!
İşin garibi ise yasayla haluhazırda uyuşturucudan mahkumlar ve satıcılar 'mağdur' olmasın diye, zaten 'tecrübeli' de oldukları için pazar yine bunlara verilecekmiş!
Eh artık 'dünyanın çivisi çıktı' mı dersiniz yoksa 'if you cannot beat it, regulate it!' yani 'madem baş edemiyorsun bari 'kaymağını' ye mi dersiniz bilemem!