Dolar (USD)
32.28
Euro (EUR)
35.05
Gram Altın
2474.57
BIST 100
10489.04
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

26 Ağustos 2016

Daiş'le Büyük Savaş: Fırat Kalkanı

DAİŞ, ortaya çıktığından beri Türkiyeyi tehdit eden bir terör çetesidir. İstanbu'u işgal etmekten söz eden ve Türkiyeyi küfür ülkesi olarak niteleyen DAİŞ çetesi, şimdiye kadar Türkiyeye yönelik bir çok terör eylemi gerçekleştirmiştir. İstanbul Sultanahmet, Ankara Gar, Suruç ve Diyarbakır katliamları, DAİŞ'in gerçekleştirdiği en büyük katliamlardır. DAİŞin gerçekleştirdiği roket saldırıları yüzünden Kiliste yirmiden fazla insan hayatını kaybetmiştir. Son olarak DAİŞ, iki büyük terör eylemini gerçekleştirmeye çalışmıştır. İlk olarak DAİŞ, sınırdaki Karkamışı işgal etmeyi istiyordu. İkinci olarak DAİŞ, Gaziantep'te bir düğüne saldırarak elliden fazla insanın hayatının kaybetmesine neden oldu. Bütün bu katliamlar ve saldırılar sonucunda Türkiye, DAİŞe direkt olarak müdahale etmek zorunda kaldı ve Cerablusa Fırat Kalkanı isimli asker operasyonu gerçekleştirdi. Fırat Kalkanı Operasyonu, karadan Türk özel kuvvetleri ve Özgür Suriye Ordusu güçleri ile havadan Amerika'nın hava saldırılarıyla gerçekleşen çok yönlü bir operasyondur. Fırat Kalkanı operasyonu sonucunda DAİŞ, Cerablus'tan atılmış ve kent, Türk ve ÖSO kuvvetlerinin kontrolüne geçmiştir. Fırat Kalkanı operasyonuyla, DAİŞ bir sınır tehdidi olmaktan çıkarılmıştır. Cerablus'tan atılan DAİŞ, örgütün başkenti konumundaki Rakka'ya çekilmiş durumdadır.

15 Temmuz işgal girişiminin faili konumundaki FETÖ denilen çetenin arkasında Amerika olduğuna dair güçlü bir kanaat mevcuttur. 15 Temmuzdan beri Türkiye, ısrarla FETÖ'nÜn çete başının Türkiye'ye iade edilmesini istemektedir. Amerika, şimdiye kadar bu talebe olumlu anlamda bir karşılık vermemiştir. Çetebaşının iade konusunun gerilime neden olduğu bir anda Türkiye, koalisyon kuvvetlerinin hava desteğini arkasına alarak Fırat Kalkanı operasyonunu gerçekleştirdi. Operasyonun gerçekleştiği gün Amerika başkan yardımcısı Biden, Ankara'ya geldi ve operasyona olan desteğini ifade etti. Biden'In destek ziyareti ve diplomatik desteği, dünyada Fırat Kalkanı Operasyonu'nun Amerika'ya karşı değil, Amerika ile birlikte yapılan bir operasyon olduğu algısının oluşmasını sağladı. Amerika, Fırat Kalkanı operasyonu konusunda verdiği desteğin bir benzerini FETÖ çetesiyle mücadele konusunda da vermelidir. FETÖ çetesinin ele başının iade edilmesi, Amerika'nın bu çetenin yanında değil, gerçek müttefiki olan Türkiye'nin yanında olduğunu gösteren önemli bir test olacaktır.

24 Ağustosta gerçekleşen Fırat Kalkanı operasyonunun tarih seçimi açısından da özel bir anlamı vardır. Bu tarih, Mercidabık zaferinin kazanıldığı tarihin 500. yıl dönümüne denk gelmektedir. Fırat Kalkanı operasyonunun Suriye ve Mısır'ın kapılarını Osmanlı'ya açan bir zaferin yıldönümünde yapılmasıyla sembolik ve tarihsel bir mesaj verilmiştir. İkinci olarak Fırat Kalkanı operasyonu, 15 Temmuz İşgal girişimine bir cevap niteliği taşımaktadır. 15 Temmuz

işgal girişimi, ordu algısında ciddi tahribatlara neden olmuştur. Fırat Kalkanı operasyonu, ordunun algısını düzeltmesi, gücünü göstermesi açısından önemli bir fırsat olmuştur. Operasyonun 15 Temmuz kahramanı Zekai Sakallı paşa tarafından yönetilmesi, toplumda büyük bir moral ve motivasyonun oluşmasına neden olmuştur. Fırat Kalkanı operasyonu, toplumda moral ve psikolojik restorasyonu sağlamıştır.

Fırat Kalkanı operasyonunun birincil önceliği, Cerablus'u alarak Menbic önlerine kadar gitmektir. Cerablus operasyonundan sonra Fırat'ın batısına geçen Suriye Demokratik Güçleri içinde bulunan YPG unsurlarının Fırat'ın doğusuna doğru geri çekilmesi konusu, ciddi gerilimlere yol açacaktır.

Cerablus operasyonunun ana amacı, Afrin-Cezire-Kobani arasında kurulması planlanan koridorun gerçekleşmesinin önüne geçmektir. İlerleyen süreçlerde Türkiye, ÖSO ve PYD arasında ciddi gerilimler ve çatışmaların çıkması muhtemeldir. Türkiye, Cerablus operasyonuyla Suriye'nin içinde direkt olarak PYD ile karşı karşıya gelmiş bulunmaktadır.Türkiye-Şam ve İran ekseninde, PYd'ye ve Kürt koridoruna karşı bir ittifak oluşturulduğunu söyleyebiliriz. Cerablus operasyonu öncesi, Şam rejiminin Hasekeyi bombalaması ve YPG güçleriyle çatışması, yeni oluşan ittifak blokunun PYD'yi yalnız bırakma ve izole etme şeklinde yeni bir strateji izleyeceği görülmektedir. Şam rejimiyle sıcak çatışma içinde olan PYD, Türkiye ve ÖSO ile de sıcak çatışmalara girişebilir.

Türkiye, Fırat Kalkanı operasyonuyla sınırını DAİŞ'ten temizlemiştir. Türkiye, asıl olarak Suriye'de bir Kürt oluşumuna hiçbir şekilde izin vermeyeceğini, böyle bir oluşumu engellemek için askeri müdahale dahil her yolu deneyeceğini fiilen göstermiş bulunmaktadır. Fırat Kalkanı Operasyonunun asıl amacı, Kürdistan projesine engel olmaktır. Türkiye, Kürdistan projesine engel olmayı, kendi varlığının devamı için olmazsa olmaz olarak değerlendirmektedir.

Fırat Kalkanı operasyonu sayesinde Cerablus, DAİŞ'ten alınarak sınır güvenliğinin sağlanması konusunda önemli bir adım atılmıştır. Bu operasyonla Türkiye, askeri olarak Suriye savaşına katılmış durumdadır. Türkiye'nin Suriye savaşına askeri olarak katılması, DAİŞ gibi terör örgütlerinin Türkiye'yi kendilerine ana hedef olarak seçmesine neden olacaktır. Cerablus mağlubiyetinden sonra DAİŞ, ülkemizde kanlı eylemler ve saldırılar gerçekleştirebilir. Ülkemize karşı olabilecek terör saldırılarına ve Türkiye'nin Pakistanlaştırılması girişimlerine karşı her zamankinden daha fazla uyanık ve hazırlıklı olmamız lazımdır.