Dolar (USD)
32.18
Euro (EUR)
35.00
Gram Altın
2499.16
BIST 100
10643.58
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


Damla'dan Deryaya

Babıali'de asırlık yayınevi yok, yarım yüzyıllık kuruluşlara ise az da olsa sahibiz ve bu kültür çınarları, beni çok sevindiriyor. Hala ayakta olan, faaliyetlerini artırarak devam ettiren bu kuruluşlarımızdan birisi de Damla Yayınevi'dir. Önce arkadaşlarıyla birlikte İrfan Yayınları'nın harcını duayla karan kıymetli din ve ilim adamlarımızdan Mehmet Doğru Beyefendi, 1974 yılında Damla Yayınevi'ni "Bismillah" diyerek kurdu. Damla, muhafazakar kesimde çocuklar için kurulmuş ilk yayınevi özelliği taşıyor. Bugün aynı sahada pek çok yayınevi kuruldu, neredeyse her yayınevi çocuk neşriyatı yapmaya başladı. Ama hiç biri Damla'ya erişemedi. Çünkü o, öncü ve yol açıcı oldu. Damla bereketlendi, katre katmerlendi. Bugün 2 bin 200 civarındaki kitabıyla Türkiye'nin en köklü, en büyük çocuk yayınevisidir. Gerek yurtiçinde gerekse yurtdışında hemen hemen bütün kitap fuarlarına katılıyor, telif sözleşmeleri imzalıyor. Dünyanın bir çok ülkesinden çocuk kitabını Türkçeye kazandırıyor, ürünlerini yeryüzündeki bütün çocuklara ulaştırmayı amaçlıyor.

Damla, neşrettiği kitaplardaki resim, çizim, gravür, karikatür ve diğer görüntüleriyle dikkat çekerken muhteva olarak sağlam kitapları kütüphanelere kazandırdı. Gerek ailelerin gerekse eğitimcilerin Damla markasına güveni tam. Yerli ve milli yayıncılık anlayışını harekete geçiren Damla'nın neşrettiği ilk kitap Peyami Safa'nın Amerika'da Bir Türk Çocuğu'dur. Bir çok yazarımızın çocuk ve gençlik kitabını günışığına çıkaran müessese, kitapseverlerin gönlünde taht kurdu.

Kuruluşundan kısa bir süre sonra çocuk kitaplarında Türkiye'nin önde gelen kurumları arasına giren yayınevi, ilk, orta ve lise düzeyinde çeşitli dallarda ders ve yardımcı ders kitaplarını öğrencilere ve öğretmenlere sunarken halen uzman tasarımcı, editör ve yazar kadrosu ile Babıali'nin merkezinde H. Hüseyin Doğru'nun Genel Yayın Yönetmenliği'nde çalışmalarına aralıksız devam ediyor. Türkiye'de ve Avrupa'da binlerce satış noktası ve milyonlarca okuyucusu ile Damla, her türlü takdiri, alkışı hak ediyor. İnternette ilk yer alan yayınevlerinden biri olmasının yanı sıra, 1997 yılından beri internet sitesi aracılığıyla kitaplarını okuyucularıyla buluşturuyor.

İlgi alanları, özellikle çocuk kitapları, ilköğretime yönelik eğitim yayınları, aile kılavuz kitapları, başvuru kitaplar, okul öncesine yönelik kitaplar ve eğitim yazılımlarıdır. Damla, Türkiye'nin seçkin yazarlarından eserler ve dünyada başarıya ulaşmış kitapların tercümeleri ile kaliteli, seviyeli ve yenilikçi yayınlarında hız kesmiyor. Yayınevi ve yazarları, başarılarından dolayı Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği (ESKADER), Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) ve Türk Dil Kurumu (TDK) gibi itibarlı kuruluşlardan ödüller aldı.

Temel bazı dinu00ee eserleri irfanımıza armağan eden Damla'nın yazarları arasında Haluk Nurbaki, Ali Yardım, Ahmed Çelebi, Bekir Topaloğlu, Mahmut Kaya, Süleyman Mollaibrahimoğlu, Mehmet Demirci, Osman Cilacı, Behlül Düzenli, Hikmet Adıgüzel, Hasan Erden, Hüseyin Kutlu, Mehmet Doğru, Talip Arışahin, M. Yaşar Kandemir ve İsmail Bilgin de bulunuyor. Geçmişte Samiha Ayverdi'nin bazı eserleri de burada neşredilmişti. Sara Gürbüz Özeren, Kerem ile Aslı adlı kitaplarıyla ESKADER 2008 Yılı Ödülü'nü almaya hak kazanmıştır.

Yayınevinin katalogunu inceliyorum. Çocuklarımız gerçekten çok şanslı. Rengarenk kitapların kapakları göz alıyor, gönül okşuyor. Okumayı Öğrendim Seti, Sınıf Kitaplığım Seti, Masal Evi Okuma Saati, Masal Çantası, La Fonten Masalları, Karagöz ile Hacivat, Masal u00c2lemi, Yaşayan Değerlerimiz, Akıllı Hayvanlar, Mesaj Veren Masallar, Bizim Masallarımız, Dünya Masalları, Kelime Dimne'den Masallar, Dünya Klasikleri. Bitmiyor, sayfaları çevirmeye devam ediyorum: Keloğlan ve Nasrettin Hoca serileri, enva-i çeşit masal kitapları, boyama kitapları. İbretlik Hayvan Hikayeleri, Evliya Çelebi'nin Dünya Turu, La Fonten Masalları. Her sınıf için ayrı kitaplar: Deyim Öyküleri, Atasözü Öyküleri, Aydede Dizisi, Mevlana'dan Seçme Hikayeler, Halk Hikayeleri, Tutiname'den Masallar, İstanbul Kazan Biz Kepçe, Evliya Çelebi'nin Maceraları, Şark Masalları. Çocuklarımız, Büyük Türk Kültürü Kitaplığı'nda Oğuz Kağan'dan Dede Korkut'a, Mimar Sinan'dan Battal Gazi'ye kadar bütün kahramanlarımızı, bilgelerimizi tanıyor. Destanlarımız, zaferlerimiz, efsanelerimiz! Ömer Seyfeddin'in tadına doyulmayan hikayeleri. Kemalettin Tuğcu'nun duygu yüklü eserleri. Peyami Safa'nın Cingöz Recai polisiye romanları! Binbir Gece Masalları, Çanakkale ve diğer destanlarımızu2026 Donmuş Umutlar Sarıkamış! Klasik romanlarımız, 100 Temel Eser. Yunus Emre, Şeyh Şamil, Mehmed u00c2kif ve Safahat. Kerem ile Aslı, Talip Arışahin dizileri. Türk ve Dünya Klasikleri. Atlaslar, Ansiklopediler, Sözlükler, Çevre ve Bilim Kitapları, Dinu00ee Çocuk Kitapları.

Yayınevi Mavi Göl, Genç Damla ve diğer güleryüzlü markalarıyla kitap bahçesinin çiçeklerini derleyip bize sunuyor. Sevindiğinizi hatta imrendiğinizi hissediyorum. "Biz yetişkinler için de kitap yok mu?" diye mırıldandığınızı biliyorum. Var, o müjdeyi vermek isterim. Çocuk ve Gençlik Yayıncılığı'nda Türkiye'nin lider kuruluşu olan Damla, kültür yayıncılığına da geçiyor. Artık büyüklerin de okuyacağı tarih, edebiyat, biyografi, sosyoloji ve tasavvuf kitaplarını halkımıza takdim edecek. Damla gibi hayırlı bir müessese tesis ederek ilim ve irfan hayatımıza katkıda bulunan kurucularını, azimle, gayretle ve gece gündüz çalışarak damlayı göle dönüştüren, gölü deryaya çevirmeyi hedefleyen çalışanlarını candan kutluyorum. Allah yar ve yardımcıları olsun. Damla Yayınevi: 0 (212)5142828, web: www.damlayayinevi.com.tr