Dolar (USD)
32.33
Euro (EUR)
34.69
Gram Altın
2392.94
BIST 100
10276.88
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

14 Ağustos 2019

Darbeler ve Nesiller-6

Darbenin panzehri karakterli nesillerdir. Darbenin bir ihanet hareketi oluşu yönteminin gayrı meşruluğundan kaynaklanır. Gayrı meşruluk karaktersizliğin sonucudur. Bu sebepten, gücü kullanmaya aday her organize hareket birinci dereceden karakter sahibi olmalı, gayrı meşru hiçbir yönteme tevessül etmediği gibi gayrı meşru her hareketin de karşısında durma kudreti göstermelidir. Haddizatında burada darbeleri ve nesilleri konuştuğumuza göre, darbe yanlışının panzehrinin direniş olduğunu, darbe öznesinin karaktersizlik toplamı, ona direnen öznenin de karakter taşması olduğunu yinelemekte fayda var. Bu durumda, bir toplumda darbenin gerçekleşmemesinin iki sebebi var demektir: Sosyolojisi düzgün bir toplum, sağlıklı bir bünyeye sahip olduğundan zaten darbeci bir nesli kendiliğinden bertaraf eder, yahut böyle bir toplumda darbe akıllara bile gelmez. Sosyolojisi nispeten düzgün bir nesilde ise darbeye açık bir durum vardır ancak ona direnç gösteren sağlıklı bir nesilden de bahsedilebilir, darbe gerçekleşse bile bastırılır. Sosyolojisi bozuk bir toplum zaten kendiliğinden darbe üretir ve karakter sahibi nesil yetiştiremediğinden darbelere yenilir. Darbenin zerre nispetinde yer almadığı bir toplum düzeneğinde ya toplum tamamen temiz bir nesil yetiştirmiştir ya da toplumun mevcut nesli tamamen bozulmuştur. Mutlak sağlıklı bir bedene hastalığın hiç yaklaşamaması, mutlak hastalıklı bir beden içinse hastalığın bir değer ifade etmemesi gibi…

Sonunda ne kadar popülerleşirse popülerleşsin güçlü her hareketin başlangıcı sağlam bir fikri temeldir. Güçlü hareketlerin nefes alıp vermesini sağlayan da bu sağlam fikirlerdir. Aklı başında her iktidar gücünü ve potansiyelini bir fikri egemen kılmak için kullanır. Bunun dışındaki kazanımlar egemen kılınan fikrin sonucu olarak zaten kendiliğinden ortaya çıkar. İktidarların kendilerine uygun nesiller yetiştirme zorunluluğu da buradan kaynaklanır. İyi fikirler iyi insanlarla hayat bulur. İyi insanları iyi fikirler adam eder. Bu ikisi sürekli olarak birbirini destekler. Bundan dolayıdır ki her doğru hareket iyi bir fikirden destek almalı, iktidar olunca da çürümemeli, kokuşmamalı, eleştiri kanallarını sürekli açık bırakarak kendini yenilemelidir. Kendinden uzaklaşarak eleştirdiklerine dönüşme yozlaşmayı, yozlaşma da sahip olduğun değerlerden vazgeçmeyi beraberinde getirir ki her türden bozulmasının sebebi özünden uzaklaşma, aslını inkarla ilgilidir. Siyasal hareketlerde çürüme başlangıçtaki idealizmin kaybolmasından kaynaklanır. Fikirler idealleri, idealler idealizmi ayakta tutar. İdealizm ise doğrudan doğruya fikir taşıyıcısı rolündedir. Fikirler hareketlerin ruhu olduğundan onunla araya mesafe giren her organizasyon canlı cesetten başka bir şey değildir. Öz yitimi denen şey, tam olarak budur. Özü güçlü hareketler yanlarına güçlü fikirler aldığından, kısa sürede mesafe kaydeder, hedeflerine ulaşırlar. Hedefe ulaşmış olmak geçici süreliğine bir zafer sarhoşluğu verir, eylem fikrin önüne geçer. Eylem fikirden büsbütün uzaklaşınca çıplak harekete dönüşür. Ruhunu kaybeden her hareket ise kendiliğinden yenilmeye mahkumdur. Nesillerin kıymeti fikir muhafazasından (muhafazakarlığından değil!) ve taşıyıcılığından gelir. Nesillerin çürümesi de tam tersi fikirsizlikten kaynaklanır. Darbecileri iştahlandıran ve harekete geçiren de tam olarak budur: Bir nesil hafıza kaybına uğramışsa kötülükle mücadele yöntemini de unutmuştur. Şimdinin oyuncağına dönüşmüşse geleceğin nesnesinden başka bir anlam ifade etmez ve darbecilerin şeytani gözleri en çok da nesillerdeki donukluğu fark eder.

Nesiller, fikirler ve darbeler arasında doğrudan bir ilişki vardır. Nesiller fikirleri muhafaza eder, bundan dolayı, darbeler de nesillerin taşıdığı fikirlerin yok etmek için yapılır. Bir darbe, bir neslin taşıdığı fikri ortadan kaldırmak için harekete geçer. Aslında nesil bozuksa zaten darbeye de ihtiyaç yoktur. Kendiliğinden kurumuş ağacı, gölgesi olmayan, meyve vermeyen ağacı neden kessinler ki? Darbe, bir varlık kesicisidir, bir ağacı, bir daha filiz veremeyecek şekilde kesmeye benzer. Hedef aldığı nesilleri kökünden kurutmak için acımasız davranır.