Dolar (USD)
32.41
Euro (EUR)
34.54
Gram Altın
2384.31
BIST 100
10045.74
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

28 Kasım 2023

Dedikoducu sahtekâr

Riyakâr, ikiyüzlü, aldatan ve riya gibi herkesin kaçınması gereken, topluma, insanlığa ve dine aykırı anlamına gelmektedir. Düzmeci ve sahteci kişilere kullanılır. Kimse kandırılmak istemez ama her nedense sahtekârların kurbanı olabilir. Bu tür insanlara fazlaca güvenilmez ama kirli çamaşırlarını ortaya dökmekten herkes çekinir, onlarda sinsice yollarına devam ederler. Hatta bunlardan bazıları ailesinin soyadını sildirip dinî terminolojiden seçtiği ‘hakkı seven’ anlamına gelen yeni soyadıyla riyakârlığını pekiştirir.

Dedikodunun dinimizde çok çirkin olduğunu biliriz bilmesine ama sosyal hayatta, arkadaş gruplarında birbirimizi çekiştiririz. Birilerinin başkalarının hayatına ahlak bekçiliği etmelerine oldum olası kızarım.

Kişi kendisi hakkında yapılan hak etmediği, hatta yapmadığı iğrenç dedikoduları duyunca çileden çıkabilir. İşlenen cinayetlerin bir kısmının bu nedenden olduğunu hâkim ve savcı arkadaşlarımızın sohbetlerinde duyuyoruz.

İnsanlarla olan iletişimimizde zaman zaman problemler yaşadığımız bir gerçektir. Maalesef hakareti marifet sayanlar, arkamızdan dedikodu yapanlar, hatta yüzümüze söyleyemedikleri kelimeleri ortak arkadaşlarımıza söylerler.

Bu hoş olmayan muamele hiç tanımadığımız kişilerden geldiği gibi iş ve okul arkadaşlarımız ya da en yakınlarımız tarafından başımıza gelebilir. Böylesi durumlarda tepkimiz nasıl olmalı sualine cevap bulmakta zorlanıyorum. Öyleyse bize hakaret edip kalbimizi kıran, kişiye nasıl davranmalıyız?Bu ahlaksız insanlara karşı tek yol sabredip onlardan uzaklaşmaktır.

İnsanlar iyi ve kötü günlerinde yanlarında olanları asla unutmaz, boşuna yormayın kendinizi; konuşan konuşsun. Önemli olan; verdiğiniz tepki, kendinizi bilmeniz ve aldığınız pozisyondur. Şu bir gerçek ki, kendimizi savunup öyle olmadığımızla ilgili çenemizi yormaya gerek yok. En güzeli dedikodumuzu yapan, arkamızdan bizi diğer dostlarımıza kesen kişi ile dalga geçmeye başlamalıyız. Hatta böylesi insanlarla karşılaştığınızda gereksiz iltifatlarla dalgamızı geçmemiz ona işkencedir.

Düşünebiliyor musunuz?

Haddini bilmezle dalga geçmek rahatlamamızı sağlar. Başka neler yapacağız diye soruyorsanız sıralayalım: Arkanızdan konuştuğu kelime kulağınıza girdikten sonra ona hakkımda kötü şey söylemezsin diyelim, gördüğünüzde sevinir gibi rol yapın ona acı çektirmiş olursunuz. Onun yaptığının tam tersine sağda solda onu tanıyanların yanında onunla ilgili güzel cümleler kurarsanız kulağına gider ve yaptığından (varsa) belki utanır. En iyisi ilk görüşmemizde ardımdan söylediği kelimenin aynısını iade edip kıskanç ve fesat insanlardan koruması için Allah’a dua ederim.

Zuhuratla yazdık, kusurumuz olmuşsa af ola. Kötü söz sahibinindir. Altını çiziyorum: Nefsini aklının önüne çıkaranlar, hem kendilerine, hem de yaşadıkları topluma zarar verirler ve’s-selam.