Dolar (USD)
32.33
Euro (EUR)
34.69
Gram Altın
2392.94
BIST 100
10276.88
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

22 Şubat 2015

Dehşet ve Sanat

Son günlerde ülkemizde cereyan eden dehşet ve vahşet cinayetleri, hepimizi elbette çok üzüyor. Tepkiler büyük, öfke dinmiyor. Toplum infial göstermekte haklı. Peki bu cinayetlerde canilerin, katillerin ve sapıkların suç ortakları yok mu? Bence bu kötülüklere zemin hazırlayan, bilerek veya bilmeyerek sebep olan, hatta teşvik edenler var. Onlar da teşhis edilmeli. Eğitimsiz insanları tahrik edip sapıklıklara yönlendiren porno yayınları pervasızca yayımlayanların hiç mi vebali yok? Geçmişte devrin Başbakanına diklenerek gazetedeki köşesine çıplak kadın resmi koyduran yazıcı masum mu? Peki romanlarında ensest ilişkileri işleyerek ailenin temelini bombalayan sözde yazarların kabahati görülmeyecek mi? Bu kanlı ve çirkin saldırılar, sosyolojik, pedagojik ve farklı yönleriyle masaya yatırılmalıdır. Araştırmacılara iş düşüyor.

Dehşet ve vahşet cinayetleri, toplumun zehri ise bunun panzehiri de sanattır, kültürdür, edebiyattır ve medeniyettir. Bütün bunların ilham kaynağı ise inancımızdır. Sanatla hemhal olan bir kişi, en büyük sanatkarı aklından çıkarmaz. Yasaklarına uyar, emirlerini dinler, yoldan çıkmaz. Edebiyatla meşgul olanlar, edep sahibi olur. Bırakın başkasına eziyet etmeyi, karıncayı bile incitmek istemez. Sanat ve kültür alanında gerek merkezi hükümet, gerekse mahalli belediyeler çalışıyorlar. Bilhassa belediyeleri takdir etmek gerek. Ama bunlar yine de yetmez, arttırılmalı ve özellikle gençlerimiz klasik sanatlarımızla, milli kültürümüzle buluşturulmalıdır. O zaman daha huzurlu bir toplum olacağımız aşikar. Bilhassa kitap önemli. İstanbul Milli Eğitim Müdürü Dr. Muammer Yıldız ve bazı şuurlu belediye başkanlarımızın çalışmaları örnektir. Televizyon dizilerinde kitaplı, kütüphaneli sahneler çoğaltılmalı, TRT1'deki "Yedi Güzel Adam" dizisi gibi eğitici diziler arttırılmalıdır. Kitaplardan bahsetmişken masamda bekleyen yeni kitaplardan da kısaca söz edeyim:

Şair yazar Recep Garip'in, "Yedi Güzel Adam"a ithaf ettiği, denemelerden oluşan Yedi Bilge kitabı yayımlandı. Denemelerden oluşan kitap, yazarın Necip Fazıl, Sezai Karakoç, Nuri Pakdil, Mehmet u00c2kif İnan, Alaeddin Özdenören, Rasim Özdenören, Erdem Bayazıt ve Nazif Gürdoğan'ın fikirleri ve eserleri hakkında. Uzun yılların emeğini ve birikimini yansıtan kitap, Türkiye'nin son 50 yılına mührünü vuran Necip Fazıl, Sezai Karakoç, Nuri Pakdil ile Mavera dergisi şair ve yazarlarının bıraktığı etkiyi, eserlerinde işledikleri temel temaları ele alıyor. Kitap Lore Yayıncılık'tan çıktı.

Bugün Türkiye'de en çok tanınan ve fikirleri bilinen kalem erbabı arasında Nuri Pakdil'in seçkin yeri vardır. Gerek yıllar boyu yayımladığı Edebiyat dergisi gerekse eserleri ile iyi bir nesil yetiştirmiş olan Pakdil'in şüphesiz bu hizmetlerinin yanı sıra kaleme aldığı mektuplarla da yüzlerce genç edebiyat meraklısına yol göstermiş, yön vermiştir. Bugüne kadar 45 eseri yayımlanan Pakdil'in şimdi de Mektuplar'ı çıktı. Güzel deyişiyle söylersek, 'Mektuplar da artık namluya sürüldü.' Bir edebiyatçı olmanın yanı sıra bir düşünür olarak da toplumu yönlendiren, aynı zamanda bir mürebbi, terbiyecidir. Mektuplar, dostlara cevap ama herkese de birer mesaj niteliği taşıyor. Pakdil'in kitaplarını neşreden Edebiyat Yayınları'ndan çıkan eseri tavsiye ediyorum.

Rasim Özdenören'in bütün hikaye ve deneme kitaplarını İz Yayıncılık neşrediyor. Yayınevinden son çıkan kitabı Açık Mektuplar'dır. Kitabı yayıma hazırlayan kişi, M. Fatih Kutan'dır. Genç araştırmacı Kutan, Rasim Özdenören ile Açık Mektuplar üzerine bir sohbet gerçekleştiriyor. Başkalarının da yararlanabileceği önemli mektuplaru2026 Bu metinler bir bakıma edebiyat yolculuğuna çıkmış olan usta bir kalemin, bilhassa gençlerle nasıl ilgilendiğini, onları söz ve kalem sahibi yapmak için ne kadar çırpındığını gösteriyor. Yazar, yeni nesle hayat dersleri verirken, yol yordam da öğretiyor.

Beyan Yayınları, merhum Cahit Zarifoğlu'nun eski bütün kitaplarını ayrı ayrı neşretti. Korku ve Yakarış, İşaret Çocukları, Yedi Güzel Adam, Menziller, Radyo Oyunları ve Rilke'nin Romanında Motifler isimli eserlerini yayımladı. Bu kitaplar Cahit Zarifoğlu'nu daha iyi tanıyabilmek, anlayabilmek ve sevebilmek için önemli birer rehber ve değerli kılavuzdur. "Yedi Güzel Adam" dizisinden sonra sözü edilen edebiyatçıların eserlerine büyük ilgi oldu. Daha önce dikkat çekmeyen kitaplar, artık revaçta. İz Yayıncılık Mehmet u00c2kif İnan'ın bütün eserlerini yayımlamaya başladı. Şiirler çıktı. Kitaptan "İkizler" şiirini okuyoruz: "Toprağa alnından izler çakarak / O ışıktan erler öteye geçti / Üstünde güneş batmayan tuğlar / Ordular o yerler öteye geçti. / Yanar dağ göğsünden duyduğum şimdi / zincire vurulmuş Tekbir sesleri."