Dolar (USD)
32.18
Euro (EUR)
35.00
Gram Altın
2499.16
BIST 100
10643.58
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

30 Ocak 2015

Deli deli küpeli

Hafta sonu Yunanistan'da yapılan seçimden, radikal sol parti Syriza başarıyla çıktı. Seçimlerin sonuçlanmasının ardından, iki gün içinde Koalisyon Hükümeti kurularak Kabine görevine başladı. Bizde olsa, bu işler bir aydan önce sonuçlanmaz.

Değerli Dostlar, Komşuda yapılan erken genel seçimler sonuçlanır sonuçlanmaz, ülkemizinde en önemli gündem maddeleri arasına girdi. Normal şartlarda, üç beş cümleyle geçiştirilebilecek haber manşetlere çekildi. Yorumcular ekranlarda dakikalarca, seçimin sonuçları üzerine konuşmaya başladılar. Hatta Komşudaki seçim bizdeki siyasetin yüzüne kan bile getirdi.

Ne yalan söyleyeyim, ben içine girilen bu umut havasını biraz abartılı buldum. Çünkü, ülkemizdeki muhalefette Syriza'nın karşılığı olan bir parti yoktur. Muhalefet liderleri arasındada Aleksis Çipras'ın karşılığı olan bir lider bulunmamaktadır. Kendisine Yunanistandaki seçimden pay çıkarmaya çalışanlar unutmasınlar ki Syriza'da, Çipras'ta daha önce denenmemişlerdendir. Bizdeki muhalefet ise denene denene, deneme tahtasına dönüşmüştür.

Halk arasında, "Adam olacak çocuk yedisinde belli olur" denir. Seçim kazanacak liderde, partide işin başında anlaşılır. İşte görüyorsunuz, ülkemizdeki muhalefetin denemeler sonunda, mevcut kadrosuyla iktidar alternatifi olamayacağı anlaşılmıştır. Bu deneme öyle bir ikide değildir. Tam dokuz adettir. Elinizi vicdanınıza koyupsöyleyin, bunlar her seçimde yerlerinde sayarak mı Çipras ve Syriza'ya benzeyecekler?

Herkes biliyorki, Syriza'yı iktidar yapan en büyük etken Yunanistan'da yaşanan ekonomik krizdir. Yunanlılar içinde bulundukları çaresizlik nedeniyle, Çipras'ın vaatlerini denemek durumunda kaldılar. İşin bu yönüyle ülkemizde bir benzetme yapmak gerekirse, Syriza'nın iktidara gelişi, AK Parti'nin 2002'de iktidar oluşu gibidir. O tarihte milletimizde bütün eski partileri sandığa gömerek, AK Parti'yi iktidara getirmiştir.

Bugünlerde birilerini Çipras'a benzetmek moda oldu. Ben bu modaya tersinden uymayı düşünüyorum. Yani bizdeki birini Çipras'a benzeterek değil, Çipras'ı bizden birine benzeterek modayı yerine getireceğim. Bana göre, Yunanistan'ın Yeni Başbakanı, yıllar önce çevrilen Deli deli küpeli filmindeki Kemal Sunal'ın oynadığı Kaymakam karakterine benziyor. Biliyorsunuz, o filmde Kemal Sunal canlandırdığı kaarakterle kanunu kuralı bir kenara bırakıp, kasabanın sorunlarını çözmeye çalışmıştı.

 
TDV kurban