Dolar (USD)
32.47
Euro (EUR)
34.74
Gram Altın
2440.77
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

10 Ağustos 2023

​Dergicilikte yeni bir ses: İlahi aşkın sesi

Dergi denilince akla hep Cemil Meriç üstadın “Dergiler hür tefekkürün kalesidir” sözü gelir. Dergilerin önemini belirtmekle birlikte onlara bir misyon da yükleyen bu söz, dergicilik ile uğraşan muharrirlerin kulaklarına küpe olmalıdır.

Edebi anlamda dergiler, aynı zamanda bir ülkede edebiyatın canlı hâlini de temsil eder. Aslında dergiler bu yönüyle edebiyatın sesi ve nefesidir.

Ülkemizde dergicilik bir hayli yaygın. Dergiler kervanına her gün bir yeni dergi katılmakta. Ancak mevcut ekonomik sıkıntıların matbaacılık sektörüne ve lojistik hizmetlerine de yansımasıyla dergiler neredeyse solunum destek cihazına bağlı hastalar gibi yaşamak için adeta savaş vermekte. Bu da ayrı bir mevzu…

Yaşanan bu olumsuzluklar bir yana elimize ulaşan her dergi bizim için umuda açılan bir kapıdır. Sayfalar arasında gezerken derginin oluşumuna katkı veren üstadlar ile bir gönül sohbeti başlar. Bu sohbet bir diğer sayıda kalınan yerden devam etmek üzere nihayetlenir.

Dergiler kervanına iki yıl önce katılan İlahi Aşkın Sesi dergisi de hazırlığında çok küçük de olsa katkılarımız olması nedeniyle yolunu beklediğimiz, elimize aldığımızda sevindiğimiz, okudukça müstefit olduğumuz ve nihayetinde böylesine kıymetli bir eserin veladetine şahitlik ettiğimiz için gurur duyduğumuz müstesna bir dergi.

“İlim, Fikir, Sanat Dergisi” olarak 2022 yılı Nisan ayında yayın hayatına başlayan dergi, şu an iki yaşını doldurdu ve 6. Sayısı ile okurlarını selamladı.

Derginin ilk sayısında çıkış amacı şu cümlelerle veciz olarak ifade edilmişti.

“İnsan, fıtratı gereği inanan bir varlıktır. Bu nedenle inanç temelinden uzaklaşarak yaşaması mümkün değildir. Toplumda huzur, barış, sevgi ve güven ortamı; ancak “ilâhî mesaj” temelli insani vasıfları gelişmiş olanların çoğalması ve bir arada yaşayabilmesiyle mümkündür.

İlahi Aşkın Sesi Dergisi; Varoluşun gereğini yerine getirme düsturuyla yola çıkan, ömrünü Yaratanı’na adamış insanların yaşam hikâyelerinden ilham alınarak kurgulanmıştır. Bu yolculuk, huzuru kendi içinde, tebessümü dostlarının yüzünde arayan yüce gönüllerin simgelerinden biri olarak yola çıkmıştır.”

Yine derginin bundan sonraki yayın politikası da şu şekilde özetlenmişti.

“İlahi Aşkın Sesi Dergisi; Marifete hasret gönüllere bir sadâ olabilmek için üzerine düşen görevleri hassasiyetle yerine getirerek, dünya ve İslam coğrafyasındaki bütün mahzun gönüllerin mutlu ve huzurlu bir hayat sürdürmesi için üzerine düşeni yapma gayretinde olacaktır. Dergimiz, bu kavramlardan yola çıkarak kırık kalplere derman olabilme idealini benimsemiş ve bu mefkûreyi kendisine vazife edinmiştir.”

Bu sayıda ahilik kavramını kapağına taşıyan derginin kapağında Ahi Evran’ın bir resmi var. Derginin Han Vakfı adına sahibi ve genel yayın yönetmenliğini üstlenen M. Vehbi Nazırlı geçen bir yılın özetini şu cümlelerle yapmış.

“Geçen bir yıl içinde değerli yazarlarımız ve yayın ekibi ile ilim, irfan, hikmet, İslam Ahlakı, tasavvuf, edebiyat, sanat, kültür, musiki, tarih, sosyoloji konularında önemli eserleri ve hizmetleri bulunan şahsiyetlerin örnek hayatlarını, hizmetlerini, konunun uzmanı akademisyen hocalarımız tarafından kaleme alınan yazı ve makalelerle yayınlamaya gayret ettik.”

Derginin bu sayısına katkıda bulunan yazarlar ve yazıları da şu şekilde: Prof. Dr. Gıyaseddin Aytaş “Ahilik ve Hacı Bektaş-ı Veli”, Prof. Dr. Mehmet Soysaldı “Bir Ayet Bir Yorum”, Prof. Dr. Kubilay Kolukırık “Ahilik Kültürü”, Prof. Dr. İsmet Doğan “Bir Sivil Toplum Kuruluşu Olarak Ahilik”, İlker Cansevdi “Klasik Türk Musikisi Çalgıları”, Prof. Dr. Suat Kıyak “Büyük Selçuklu Nizam’ül Mülk ve Siyasetname”, Doç. Dr. Mehmet Sait Mermutlu “Diyarbakır’da Hoş Bir Seda: Tasavvuf Musikisi”, Mehmet Özülker “Gazeteciler ve Basın Bayramı”, Erdoğan Tozoğlu “Hafız Bestekarlar”, Bedreddin Keleş Timur “Vali Abdülkadir Meselesi”, Ethem Erkoç “Çorumlu Şeyhülislamlar, Hacı Mustafa Sunullah Efendi”, Ahmet Balıbey “Adaletin Esiri Osmanlılar”, Bestami Yazgan “Sakın Ölme” şiiri, Prof. Dr. Hüseyin Akpınar “Besteler ile Nabi’nin Kâbe Ziyareti”, Sükuti Memioğlu “Fethullah Gülen ve İslam Anlayışı” kaleme alınmış. Ayrıca Bir Beste sayfasında Bestekar Şentürk Devecini’nin güftesi Hafız Abdullah Nazırlı’ya ait olan “Ey Rasulü Mücteba” isimli şiirine yaptığı Hisar Buselik Teşvih’in notası ve şiirin tamamı verilmiş. Yine hat sanatından örnekler sayfalarında ise Hafız Abdullah Nazırlı’nın yazdığı Hud Suresi 88. Ayetinde bulunan “Ve ma tevfiki illa billah” ibaresinin iki farklı yazımı da bulunuyor.

Dergi, Tınaztepe Mah. Akyüz Sok. No:13/5 Küçükesat Ankara adresinden temin edilebilir. Ayrıca dergiye abone olmak veya dergide yazmak isteyenler https://www.dergi.ilahiaskinsesi.com/ web adresini ziyaret ederek katkıda bulunabilirler.