Dolar (USD)
32.38
Euro (EUR)
34.78
Gram Altın
2436.05
BIST 100
9997.86
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

06 Nisan 2014

Dergilerimiz

Binbir emek, alın teri ve göz nuruyla her ay okuyuculara ulaşan edebiyat, sanat ve fikir dergileri toplumu aydınlatmaya devam ediyor. Ortalığın toza dumana karıştığı aylarda bile kesintisiz şekilde yayınına devam eden dergileri hatırlamak ve muhtevalarından bahsetmek gerekiyor. Hepsini tanıtmak mümkün değil, ama en azından elime ulaşan beş on tanesinden bahsedeyim.

Kubbealtı Akademi Mecmuası, mütefekkir yazar Samiha Ayverdi'nin makalesiyle başlıyor: "Medeniyet İzleri ve Moğolova." Ayverdi, bu yazısında ağabeyi merhum Ekrem Hakkı Ayverdi'den ve Aydın Yüksel'den bahsediyor. Aysel Yüksel ise, Samiha Ayverdi'nin Kubbealtı'ndan yeni çıkan Üç Günlük Dünya İçin adlı eserini tanıtıyor. Derginin bu sayısında Ekrem Hakı Ayverdi, Müjgan Cunbur ve Fuad Samuk hakkında yazılar görüyoruz. Ekrem Hakkı Ayverdi'yi Gürbüz Ertürk ve İbrahim Numan anlatıyor. Müjgan Cunbur'un hayatını, hizmetlerini ve eserlerini Ahmed Güner Sayar, Kenan Gürsoy ve Fulya Bayraktar hatıralar eşliğinde dile getiriyorlar. Beklenmedik bir zamanda ahirete intikal eden Fuad Samuk hakkındaki hatıraları Sinan Uluant ve İdris Alhanlıoğlu kaleme almış. Abdullah Uçman'ın makalesi, "Ömer Seyfeddin'in Hikayelerinde Balkanlar ve Balkan Savaşı İzleri" adını taşıyor. Aydın Yüksel ise "Dört Kitabe" makalesinde Mustafa Tahralı'nın tarih kıtalarını anlatıyor. İnci A. Birol'un yazısı "Sosyal Hayatta Kadının Yeri"ne dair. Mustafa Güneş, "Türk Tasavvufunun Bazı Özellikleri ve Ahmet Yakupoğlu" yazısında mütevazı ve çok değerli bir saatkarın bilinmeyen hususiyetleri üzerinde duruyor. Mecmua, Kemal Y. Aren'in yazısıyla son buluyor.

Muammer Erkul'un yönetiminde çıkan Du00eevanyolu 3'ncü sayısında, yine dopdolu bir muhteva ile okuyucunun önüne çıktı. Hayati İnanç, Ahmet Şimşirgil ve Serdar Tuncel'in doyumsuz sohbeti "Osmanlı ve Edebiyat" başlığıyla dikkat çekiyor. Özel Dosya'da merhum Muhsin Yazıcıoğlu'nun vefatı ele alınıyor. Mustafa Necati Özfatura, Elif Sönmezışık, E. Bora Ekinci, Ayşe Göktürk Tunceroğlu, Ramazan Ayvallı ve Nevzat Tarhan derginin diğer yazarları. Yazar Gürbüz Azak, kendisiyle yapılan röportajda hayatının bilinmeyen yönlerini ve son eserini anlatıyor.

Türk Edebiyatı'nda kapağa Tarık Buğra taşınmış. Başlık, "Vefatının 20. Yılında Tarık Buğra'yı Anlamak". Buğra hakkındaki yazıların yanı sıra romancının "Neco'nun Yeri" hikayesi de okunuyor. Bahtiyar Aslan, İsmail Erünsal ile konuşmuş. Erünsal,"Yeni bir edebiyat tarihçiliği anlayışına ihtiyaç var." diyor. Derginin diğer yazarları arasında Beşir Ayvazoğlu, Hatice Bilen Buğra, M. Selim Gökçe, Sema Uğurcan, Gürsel Aytaç, Mehmet Samsakçı, Kılıç Karaosman, Birol Emil, Suavi Kemal Yazgıç, Ayşe Göktürk Tunceroğlu, Suphi Saatçi de bulunuyor.

Dil ve Edebiyat dergisinde benim İsmail E. Erünsal ile yaptığımız sohbet var. Osmanlılarda Sahaflık ve Sahaflar isimli eseri hakkında kendisine sualler yönelttiğim Erünsal, "Sahaflık önemli bir değişim yaşıyor." diyor." Samiha Ayverdi'nin Avrupa Seyahatnamesi"ni Taner Özmen kaleme almış. Zafer Acar, Rasim Demirtaş, Hüseyin Yorulmaz, Prof. Dr. Hikmet Özdemir, Yusuf Akçay Cüneyt Akın, Selim Sina Berk, Osman Koca ve Ayşe Kasap derginin diğer şair ve yazarları arasında.

Gelenekten Geleceğe dergisinin kapak konusu "Musikimiz". Can Atilla, Ömer Faruk Tekbilek, Murat Salim Tokaç ve Feza Tansuğ ile yapılan röportajlar zevkle okunuyor. Tabii mu00fbsikimiz ile ilgili başka makaleler de var.

Yüzakı kendi mecrasında akmaya devam ediyor. Aylık edebiyat, kültür, sanat, tarih ve toplum dergisi Yüzakı'nı Muhammed Ali Eşmeli yönetiyor. Derginin bu sayısında Ayla Ağabegüm, Harun Öğmüş, Kübra Ergin, Fatih Garcan, İrfan Öztürk, u00c2dem Saraç, Mustafa Canlı, Halik Demircan, Aydın Talay, Ahmet Zeylan, Ahmet Meral, Can Alpgüvenç'in yazıları ve Seyru00ee, Memduh Cumhur, Talu00ee, Celil, Seferu00ee, Ahmet Arslan, Varoğlu, Harun Öğmüş, Rıfat Araz, Servet Yüksel, Ali Ağır, Abdullah Gülcemal, Faik Güngör, Hakkı Şener'in şiirleri okunuyor.

Zafer kapağına ölümü taşımış. "Ölüm mü doğum mu?" diye soruyor. Bu güzel araştırmanın yazarı Selim Gündüzalp. Mehmet Paksu, Nevzat Tarhan, Fatih Satıl, Rasim Soylu, Muhammed Bozdağ, Mehmet Tüzün ve Yunus Çengel makaleleri ile dergide yer alan diğer yazarlar.

Anadolu'da istikrarlı biçimde yayımlanan Somuncu Baba dergisinde Ali Akpınar, Enbiya Yıldırım, Abdullah Kahraman, Mehmet Soysaldı, Musa Tektaş, Doğan Karacoşkun, Sefa Saygılı'nın yazıları var.

Gençlik dergisi Mostar yeni mizanpajı ve ilgi çeken yazılarıyla gençlere hitap ediyor. Derginin son sayısı, Sulhi Ceylan, Mehmet Raşit Küçükkürtül, B. Arif Akbaş, Ali Sözer, Ahmet İlker Mercan, Mümin Munis ve Şahin Aslan'ın imzalarıyla çıktı.

İlim ve İrfan, ismiyle müsemma bir dergi. İlim ve irfana dair yazılarla dopdolu. İlim ve İrfan, Saadettin Acar, Hidayet Akdeniz, Hasan Aycın, Ömer Döngeloğlu, Cüneyt Gökçe, İsmail Acarkan, Zeynep Hilal, Kemal Özer, Selman Cahit'in imzaları ile okuyucuları selamlıyor.

Dergiler ilim, fikir ve sanat dünyamızın sesi soluğudur. Alıp okumak, mümkünse abone olmak ve yaşamalarını sağlamak gerekiyor. Türkiye'de yoğun bir siyasu00ee dönem yaşadık. Son üç ay tam bir sinir harbi içinde geçti. Ama Allah'a şükür aziz milletimiz, yine istikrara destek oldu, ayırımcılara, fitnecilere, bozgunculara yüz vermedi. Bundan sonra artık kültür ve sanat vadisinde çalışmaları yoğunlaştırmak, bilhassa gençlerimize sahip çıkmak durumundayız. Dergiler medeniyet cephesinin ileri karakollarıdır. Cemil Meriç üstadın güzel sözüyle bitirelim: "Dergiler hür tefekkürün kaleleridir."