Dolar (USD)
32.21
Euro (EUR)
34.76
Gram Altın
2424.28
BIST 100
10203.13
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

27 Kasım 2013

DERSHANELER

Dershaneler konusu her konuda olduğu üzere bilgi sahibi olmadan fikir üretilerek yapılan bir tartışmaya ve kamplaşmaya neden oldu. Tartışmanın sağlıksız bir zeminde yürümesinden dolayı da dershaneler kalksın ya da kalkmasın konusunda süreç açısından sınıfta kaldık.
Dershaneler meselesi ile ilgili olarak cemaatin amacının ne olduğu konusunda şüphelerim bulunmakta. Zira tartışma dershaneler kalkmasın noktasından başlayarak sektörün çok da yerinde olan öğretmenlerin durumu, finans olarak ve buna bağlı hukuki sorunlar gibi çok önemli ve mutlaka çözüme bağlanması gereken konuların muhatapları ile çözümleri üzerine görüşmek yerine topyeku00fbn bir "savaş" görünümü arz etmekte. Bu yapılırken de dershanelerin dünya gerçeği değil Türkiye gerçeği olduğu savı ileri sürülüyor ve özel sektör/finans ayağına vurgu yapılıyor. İşte tam da burada fikir ayrılığımız başlıyor. Zira eğitim konusunda devletten sonra belki de en fazla bilgi birikim ve deneyime sahip durumda olan u2013kurumsal olarak- cemaatin bu konuda destek yerine köstek oluyor olmasını abesle iştigal olarak nitelendiriyorum. Zira çağdaş seviye dediğimiz ve de tüm gelişmiş ülkeler göz önüne alınarak bir sistemin belirlenmesi herkesin amacı ve isteği olduğu konusunda herkes hem fikir olduğuna göre bu dershane saplantısını anlamak benim için zor oluyor.
İstanbul'da E5 te bulunan dolmuş hatları vardı eskiden. Bu hatların kaldırılacağı söylendiğinde uzun süren kavgalar olmuştu. Daha da eskilere gittiğimiz de matbaanın bu ülkeye neden geç geldiği tartışılır durur. Genelde ve yanlış bir şekilde dine dayandırılır ve geçilir. Ben dershane tartışmasının mecrasının yanlış olduğunu düşünüyorum. Bu tartışma enerjimizi boşa tüketmekten başka bir işe yaramayacak. Kalksa da kalkmasa da! Dershaneleri kaldırmaktaki amaç nedir? Sorusuna verilecek doğru cevap üzerinden olayın çözümüne gidilebilir. Bu sürecin de planlamasının doğru yapılarak eğitim eşitliği haleldar edilmeden geçişin sağlanması gerekmektedir. Bu planlama veya süreç adına ne derseniz bu kavga ortamında mümkün gözükmemektedir. Otoriteye itaat fikrini benimsemiş ve deklare etmiş bir anlayışın bu konuda kendi oluşturduğu kuralı ihlalini ise ancak garip bulduğumu belirtmem gerekmekte.
En başarısız olduğu alanda harekete geçen iktidarın geç kalmış bu girişimini destekliyorum. Herkesin de desteklemesi gerektiğini düşünüyorum. Karşı duruş ile ve de bak başarısız oldular şeklinde ki yaklaşımında bu ülke insanına haksızlık olacağını düşünüyorum. Bu nedenle geç kalınmadan destek olunmasını eksiklerin ve de varsa hataların düzeltilmesini geleceğimizi ilgilendiren bu konunun en iyi çözüme kavuşturulması gerekliliğinin her türlü cemaatsel/iktidarsal/finansal konudan daha önemli olduğunu düşünüyorum. Bu hususun dışında ki tüm sözler de laf-ı güzaf. @CavitTatli