Dolar (USD)
32.43
Euro (EUR)
34.77
Gram Altın
2440.00
BIST 100
10082.77
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


Dijital telif yasası niçin önemli?

2016 yılının Eylül ayında AB Komisyonu, AB üyesi ülkelerde dijital alanda telif korumasını tek bir noktada toplamayı öngören Dijital Tek Pazarda Telif Haklarına İlişkin Yönerge’yi hazırlamış ve onaya sunmuştu. Yönergenin temel gayesi, uluslararası arenada her türlü dijital içeriklere erişim noktasında, ülkelerin ulusal telif rejimleri arasındaki farklılığı minimun düzeye indirgeyerek, içeriklerin, görsellerin, videolarının telif haklarının korunmasını kapsamaktadır. Yine bu yönergede sosyal medya platformlarının, arama motorlarının varolan yasalar nezdinde telif hakkı ihlali konusunda sorumluluğunun olduğu, telif haklarını koruması gerektiği açık bir şekilde belirtilmektedir. Bu kapsamda ilgili mecralar kendilerine üye olan kullanıcılarının yaptıkları telif hakları ihlallerinden de yasal olarak sorumlu tutulmuşlardır.

Fransa’da bulunan ve 300 farklı haber sitesini temsil eden APIG isimli dernek bu yönergeye dayanarak Google’ın basın sektörüne zarar verdiği iddiası ile şirketi yetkili mercilere şikayet etmişti. APIG yaptığı açıklamada Google’ın artık Fransız haber sitelerine telif hakkı ödemeye başlayacağını duyurmuştu. Nitekim bu emsal karardan sonra açıklama yapan Haber ve Yayın Ortaklıkları Direktörü SulinaConnal, Almanya, Macaristan, Fransa, Avusturya, Hollanda, İrlanda başta olmak üzere 300'den fazla ulusal, yerel ve uzman haber yayınını kapsayan anlaşmalar yaptıklarını belirtmişti.

Öncelikle dijital ortamdaki teliflerin korunması son derece önemli... Zira yasalardaki kimi açıklar ve eksiklikler bu duruma engel olmaktadır. Dijital dünya hızlı bir dönüşüm içerisinde olduğu için fikir ve sanat eserlerinin dijital ortamda korunabilmesi adına 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nda değişikliklere gidilmesi ve dijital içeriklere yönelik kapsamlı maddeler eklenmesi son derece önemlidir. Türkiye Cumhuriyet Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın da bu süreçte aktif rol oynaması son derece mühimdir. Zira dijital iletişim çağında geleneksel medya giderek güç kaybetmekte, sanal ortam ön plana çıkmaktadır. Dijital telif hakları FSEK kapsamında detaylı açıklanırsa, 7253 İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’da da ilgili mecraların telif haklarını koruması ve bu kapsamda ödeme yapabilmesi hususu entegre edilebilecektir.

Şayet bu düzenlemeler yapılırsa Google, haber sitelerine telif hakkı ödeyecektir. Bunu dijital telif hakkı reformu olarak da değerlendirebilmek mümkündür. Özellikle Google’da öne çıkan içeriklere ait bir telif hakkı ödemesi olması internet haberciliğinin gelişimine ve içeriklerin özgünlüğüne son derece önemli katkı sağlayacaktır. Bu sayede dijital tek pazarın oluşması ve telif haklarının her ülkede korunabilmesi mümkün olacaktır. Ancak sadece haber sitelerinin değil tüm içerik üreticilerinin haklarının korunması bu noktada büyük önem arz etmektedir. Geleceğin dijital medya üzerine kurulacağı düşünülürse bu husus gelecekte çok daha önemli bir hal alacaktır. Ancak şu an bu haklardan sadece ABD ve AB üyesi ülkeler faydalanabilmektedir. Zira ABD’de de sosyal medya ve internet aracılığıyla paylaşılan her türlü ses, görüntü ve veri içeriği 'Dijital Binyıl Telif Hakkı Yasası'na (DMCA) tabidir.

Google ve diğer büyük sosyal medya şirketleri ne yazık ki çifte standart uygulamaktadır. Hatırlanacak olursa geçtiğimiz WhatsApp’ın dünyanın birçok ülkede kullanıcılarına getirdiği gizlilik sözleşmesi ve şartları da AB Üyesi ülkeleri kapsamıyordu. Bilindiği üzere Avrupa'daki kullanıcılar AB'de geçerli olan Genel Veri Koruma Yönetmeliği gereğince kişisel verilerini paylaşmak zorunda kalmıyor. İşte aynı durumu telif kapsamında da görüyoruz. Zira Avrupa Birliği’nin bu kapsamdaki yasaları oldukça ciddi ve bu yasalara uymayan teknoloji şirketlerine büyük para cezaları kesebiliyor, yaptırımlar uygulayabiliyor. Yani çifte standardın temel sebebi koruyucu yasalar oluyor. Avrupa Birliği’nin, 23 Nisan 2022’de kabul ettiği Dijital Hizmet Yasası da bu kapsamda GDPR kadar önemlidir.