Dolar (USD)
32.42
Euro (EUR)
34.29
Gram Altın
2492.64
BIST 100
9693.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

24 Ocak 2023

Dilini Tutan Kurtulur

Kemiğe giydirilmiş et parçası için yerleştirilen ruh ile hareket eden ve konuşan bir canlıya dönüşen insanoğlu davranışlarıyla bazen nefsine bazen de çevresine zulmeder… Zaten zalim ve cahil bir yapı ile yaratılmıştı…

İnsanın kalp, göz, kulak, dil, eller, ayaklar ve cinsel uzvu ile ya Allah’ın emrine uyarak ibadetler yapar ya da emrin dışına çıkar… Yönetim merkezi kalptir ve bu kalpten emirler çıkar. Kalp sağlam olduğunda bedendeki uzuvlara güzel emirler verir. Kalp günahlarla karardığında bedeni bu dünyada yoracak, cehennemde de azaplandıracak emirler verir.

Bedendeki organlara baktığımızda dil kadar insanın hayatını etkileyen başka bir organ göremeyiz… Kalbinden gelen sözleri tefekkür etmeden, muhasebe etmeden bir servis yapar ve bu servisle nice kalpler kırar, nice kavgalara sebebiyet verir ve nice zanlara yol açar…

Gerçekten de bedenimizdeki dil, muhafaza edilmesi gereken bir organ.

***

Sahabiler ahirette rahat etme adına resulullah aleyhisselama sorular sormuştur. Bu sorulardan bir tanesi de konumuzla alakalıdır:

Bakın Allah’ın resulü aleyhisselam ne buyurmuş:

Ukbe İbni Âmir radıyallahu anh şöyle dedi:

- Ey Allah'ın Resulü! Kurtuluş (sebebi) nedir? dedim…”

Yani bu dünyadan az sıyrıkla çıkmanın yolları nelerdir… Şu bedeni haramlara sürüklememenin yolları nelerdir…

Ve cevap gecikmeden geliyor:

- "Aleyhine olacak sözlerden dilini tut, evinde kalmayı yeğle, kendi günahın için pişmanlık duyarak göz yaşı dök!" buyurdu.[1]

Hangi konularda dilimizi tutmanızı veciz bir sözle söylemiştir:

"Aleyhine olacak sözlerden dilini tut…” Yani dil ile işlenecek olan günahlar sebebiyle hem bu dünyada hem kabirde hem de mahşer gününde zarara uğrayanlardan olmayasın diye diline dikkat et… Yani konuşma ve sus.

Tabi, dil ile ne türden günahların işlenebileceğini de bilmemiz lazım.

1- Dini konuları alaya almak

2- Gıybet etmek,

3- İftira atmak,

4- Yalan söylemek,

5- Kibir içerikli sözler sarf etmek,

6- Aşağılar ses tonu ile konuşmak,

7- Bağırarak konuşmak gibi

Başka bir kurtuluş vesilesi de zaruret olmadan sokağa çıkmamak… Çünkü sokaklar, çarşılar şeytanın en çok sevdiği mekanlardır. Evler ise birçok ibadetin kolaylıkla yapılacağı yerlerden biridir. Kitap okursun, namaz kılarsın ailenle ilgilenirsin vs.

Başka bir kurtuluş vesilesi de günahlarımıza pişmanlık duyarak ağlamak… Çünkü affedilmediğimizde bizleri cehennem bekler Allah muhafaza.



[1] Tirmizî, Zühd 61