Dolar (USD)
32.33
Euro (EUR)
34.69
Gram Altın
2392.94
BIST 100
10276.88
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

01 Temmuz 2015

Dini hayatta karşılaşılan güçlükler

Ebu Hureyre'den:

u2013 Siz, öyle bir zamanda yaşıyorsunuz ki, sizden biri kendisine emrolunanın onda birini terk etse, helak olur. Sonra öyle bir zaman gelecek ki, o zamanda yaşayan birisi, kendisine emrolunan şeyin onda birini yapsa kurtulur.

(Tirmizi/Fiten 79; Camiussagu00eer, 2542)

* * *

u00c2hir zaman müslümanlarının dinlerini yaşamakta maruz kaldıkları ağır koşullara ve sıkıntılara işaret vardır. Bu ağır ve sıkıntılı şartlar sebebiyledir ki, Allah onların az amel, az hayır ve az hizmetlerini çoğa sayacak; çok büyük sevap ve mükafatlarla ödüllendirecektir.

Peygamberimiz, bir hadislerinde:

u2013 İşlerin, amellerin en hayırlısı, yapılması en güç olandır, buyurmuştur.

Hayır işlemek, dini hayatı yaşamak, Allah'a hakkıyla kulluk yapmak zorlaştığı ölçüde, müslümanın alacağı sevap ve fazilet de artmaktadır.

Hadiste kıyamet alameti olarak ifade edilen dini hayattaki güçlük ve zorluklar, günümüzde büyük ölçüde ortaya çıkmıştır.

Hayatın, bilhassa iş dünyasının yoğun ve hızlı bir tempoda akışı, insanın ibadetlerini, dini sorumluluklarını eksiksiz şekilde yerine getirmesine çeşitli engeller çıkarmaktadır. Bilhassa ticari kazançlarda, helal-haram titizliği büyük ölçüde zedelenmiştir. Gayr-i İslami pek çok muameleler ve uygulamalar, yaşamımızın birer parçası haline gelmiştir.

Ekonomik faaliyetlerde faizden kaçınmak, ticarette acımasız rekabetten uzak durmak, çalışan hanımların tesettürlerine riayet etme şansları, günümüzde uyulması son derece zor hale gelmiş dini emirlerden sadece bir kaçıdır.

Pek çok insana yapılması güç, hatta imkansız gibi gelen bu dini hükümleri ellerinden geldiğince uygulamaya çalışanlar, çok büyük sevaplar ve faziletler kazanırlar.