Dolar (USD)
32.26
Euro (EUR)
34.70
Gram Altın
2402.09
BIST 100
10336.5
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

26 Nisan 2023

​Dış politika ve enerji

Dış politika, bir devletin diğer devletlere karşı hak ve menfaatlerini korumak için yürüttüğü faaliyetlerin tümüdür. Zira ‘’politika’’ denildiğinde amaçlı bir faaliyetten söz edildiğini hemen anlarız.

Ancak belirlenen amaca ulaşmak için takip edilecek yol ve yöntemler, kullanılacak araç ve gereçler devlet yönetimini ve liderliğini ilgilendirir. Toplumlar, geçmiş ile gelecek hayali arasında sürekli bir hareket hâlindedir.

Bu nedenle söz konusu ‘’harekete’’ kimin liderlik edeceği büyük bir önem taşır. Çünkü vizyon sahibi bir lider, topluma pozitif enerji ile geleceğe ilişkin istikamet çizer, umut ve güven verir. Belirsizliğin hâkim olduğu ve ‘’anlam krizinin’’ yaşandığı böylesi geçiş dönemlerinde bir ülke için en gerekli şey doğru liderliktir.

Ancak dünyadaki bütün liderler, büyük bir zaman ve imkân baskısı altında çalışırlar. Bazen liderler, karar anında sonucu kesin bilmese de sezgilerine dayanarak karar vermek zorunda kalabilirler. Bu konuda Henry Kissinger: ‘’Bir lider için risk yönetimi analitik beceri kadar önemlidir’’ der.

Dünyada hiçbir lider, sınırsız bir zamana ve imkâna sahip değildir. Ancak stratejik düşünebilen vizyon sahibi liderler, riskleri doğru analiz eder ve kısıtlı imkânlardan büyük işler çıkartır.

Türkiye’nin son 20 yılda savunmadan, sağlığa, ulaşımdan ENERJİ alanına kadar gerçekleştirdiği projeler vizyon sahibi siyasi liderlik sayesinde olmuştur. Akıl ve vicdan sahibi bazı muhalifler bile ‘’Adam yapıyor kardeşim’’ diyerek bu hakkı teslim eder.

Bir ülke hangi alanda adım atmak isterse istesin ilk ihtiyaç duyduğu şey ENERJİDİR. Zira insan ve bilginin, ticari tarımın taşınması, kitlesel üretim yapan sanayi faaliyetlerinin gelişmesi tamamen ısı ve itici güç sağlayacak ENERJİNİN elde edilmesine bağlıdır.

Ancak bunun da yolu, ya satın alacaksınız ya da kendi kaynaklarınızdan elde edeceksiniz. Ne kadar ENERJİ satın almak zorundaysanız o kadar dışa bağımlısınızdır. Enerji de dışa bağımlıysanız hem ekonomik maliyetiniz yüksek hem de Dış Politikanızda hareket kabiliyetiniz sınırlıdır.

Bunun tersi de ne kadar kendi kaynaklarınızdan ENERJİ elde ederseniz o kadar bağımsızlığınız artar. Ekonomik olarak hem cari açığınızın azalmasına hem de Dış Politikanızda hareket kabiliyetiniz genişler.

Günümüzde ENERJİ dünyanın ekonomik, iç ve dış politikayı hatta kültürel atmosferini ciddi manada etkileyen temel bir ihtiyaç olmuştur. Bu bağlamda Karadeniz’de çıkartılan ENERJİ topluma maddi ve manevi anlamda büyük bir sinerji yaratmıştır.

Bütün bu gelişmeler Türkiye’nin büyük devlet olma özgüvenini yeniden kazandığını göstermektedir. Karadeniz’de çıkartılan ENERJİNİN sadece faturalarımıza değil, iç ve dış Politikamıza da olumlu yansımaları olacaktır.

Ancak Türkiye’nin kendi potansiyeline erişmesi için, 14 Mayıs’ta bir kazaya uğramaması için herkes elinden ne geliyorsa yapmalıdır. Zira her zaman vurguladığımız gibi mesele ciddi ve derindir.