Dolar (USD)
32.22
Euro (EUR)
34.69
Gram Altın
2428.98
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

05 May 2014

DIŞ TİCARET AÇIĞI KAPANIYOR

Dış ticaret açığı, martta yüzde 30,1 düşüşle 5,2 milyar dolara geriledi.

İhracat yüzde 12,4 artarak 14,7 milyar dolar, ithalat yüzde 3 düşüşle 19,9 milyar dolar oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK) verilerine göre, mart ayında en fazla ihracat 1 milyar 360 milyon dolar ile İsviçre'ye yapılırken, bunun 1 milyar 275 milyon dolarını altın teşkil etti.

Ocak-Martdöneminde ihracat yüzde 8,9 artarak 40 milyar 280 milyon dolar, ithalatta yüzde 2,2 düşüşle 57 milyar 480 milyon dolar olurken, dış ticaret açığı yüzde 20,9 düşüşle 17 milyar 200 milyon dolar seviyesine indi.

İhracatın ithalatı karşılama oranı2013 Mart ayındaki yüzde 63,8'den 2014 Mart ayı itibariyle yüzde 73,9'a yükseldi.

Veriler gayet olumlu.

Bu tempo sürdürülürse yıl sonu dış ticaret açığının OVP' da öngörülen 95 milyar doların da altına inebileceğini söylemek mümkün.

Dolayısıyla ekonomiyi kırılgan hale getiren cari açık sorunu da hafifleyecektir.

AB bölgesindeki ekonomik canlanma ve artan kurun pozitif etkisinin ihracatımızı tetikleyen en önemli faktörler olarak göze çarpıyor.

Her ne kadar yüzde 143 artarak 1 milyar 800 milyon doları bulan altın ihracatının bu sıçrayışta rolü olsa da yine de genel iyileşmeyi gölgeleyemez.

Yatırımve ara malları ithalatında yüzde 3'lük düşüş ise ekonominin yavaşladığına işaret ediyor.

ENFLASYON 1 PUAN REVİZE EDİLDİ

Yılın 2. Enflasyon raporunun sunumunu yapan Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, enflasyonun haziran sonunda düşüşe geçmesini beklediklerini belirterek, yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 6,6'dan yüzde 7,6'ya yükselttiklerini bildirdi.

Ocak ayında açıklanan enflasyon raporunda ise, 2014 sonunda enflasyonun yüzde 5,2 ile yüzde 8 aralığında, orta noktasının yüzde 6,6 düzeyinde olacağı öngörülmüştü.

Kötümser bir tahmin olacak ama enflasyonun yüzde 8'i zorlayacağını düşünüyoruz.

Dünyada enflasyon düşük seviyelerde seyrederken, AB Bölgesi'nde yüzde 0,5'lerden yukarı çıkarmak için uğraşılırken bizde sorun olmaya devam etmesini anlamak mümkün değil.

NİHAT ZEYBEKÇİ, ''NEREDEN BULDUN''A KARŞI

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, kayıt dışılığın önlenmesi ve şeffaflık çalışmalarına değinerek, " Elbette ki kayıt dışı ekonomi olmasın, şeffaflık olsun ama ben yeni bir "nereden buldun" olayında endişe ederim" dedi.

Zeybekçi'nin basına yansıyan konuşmasında "nerden buldun" olayından neden endişe ettiği belirtilmemiş.

Ülkenin en önemli sorunlarının başında kayıt dışılık geliyor.

Bütün çabalara rağmen bu alanda başarı sınırlı kalıyor.

Sebeplerinden biri de, insanlara harcama ve tasarruflarının kaynağının sorulamamasıdır.

Yüz binlerce mükellefevini, arabasını yenileyip yaşam standardını gayet üst seviyede sürdürürken asgari ücret kadar kazanç beyan etmelerini önlemenin en etkili yöntemi "nereden buldun" sorusudur.

PİYASALAR

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın kademeli ve ölçülü faiz indirimi olabileceğini açıklamasının oluşturduğu olumlu havanın ardından bankacılık hisseleri öncülüğünde yükselişe geçen Borsa İstanbul, haftanın son işlem gününü 75 bin 159 puandan tamamladı.

ABD'de tarım dışı istihdam verisinin beklentilerden düşük gelmesine rağmen dolar/TL 2,09, euro/TL ise 2,90'a kadar geriledi.

Gösterge tahvilinin faizi4 ay sonra ilk kez yüzde 9'un altını test etti.

[email protected]