Dolar (USD)
32.38
Euro (EUR)
34.73
Gram Altın
2410.58
BIST 100
10088.03
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


Diyanet aydınlığı

Çocukluğumdaki o nurlu çehreyi unutamıyorum. Mahallemizin şirin mescidinin ak yüzlü hocası, herkesin sevgi ve saygısını kazanmıştı. Büyükler ona hürmette kusur etmez, biz çocuklar da onu çok severdik. Sonra roman okumaya başladık. Bazı romanlarda imamlar hep kötü, ard niyetli ve çıkarcı gösteriliyordu. Biraz büyüdük. Şehrin farklı camilerinde ibadetlerimizi yaparken pek çok hoca tanıdık. Hepsi de iyi ve örnek insanlardı. Dargınları barıştırır, halkın problemlerini çözerdi. Sinemaya gidip Türk filmlerini seyrettiğimizde ise, ne hikmetse imamlar yine kötü, karanlık yüzlü ve hileci gösteriliyordu. Gerçek hayatta yaşadıklarımız ile romanlarda ve filmlerde okuyuculara ve seyirciye sunulanlar taban tabana zıttı. Elbette burada bir kasıt vardı. Hayatta halkımızın bağlandığı ve örnek aldığı seçkin imamlar, itibarsızlaştırılmaya çalışılıyordu.

Peki bugün yaşanan ne? Üç aşağı beş yukarı aynı vaziyet değil mi? Birileri veya bazı çevreler, yıllardan beri Diyanet'i karalamaya çalışıyor. Her kurumda olduğu gibi elbette bu camiada da aksayan taraflar olabilir. Mesela ezan konusunda daha hassas olunmalıdır. Camilerin mimaru00eesine özen gösterilmelidir. Bu konuda iyileştirme yapıldı, yapılmaya devam ediyor. Ama Diyanet'i suçlayanların niyeti iyi değil. Hatta bazıları bu kurumun tamamen kaldırılması gerektiğini iddia ediyorlar. Özellikle son zamanlarda Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez hedef alınıyor, yıpratılmaya çalışılıyor. Daha ziyade siyasu00ee peşin hükümler ve basit bakış açıları hakim bu karalamalarda. Gerçek bir tenkit yapılmamaktadır. Türkiye'de onbinlerce cami bulunuyor. Bu camilerin bütün düzenini sağlayan bu kurumun dinu00ee hizmetlerin yanı sıra kültürel hizmetlerde de son yıllarda parlak başarılara imza attığını görüyor, seviniyoruz. Bu mühim hizmetlerden bazılarını sizinle paylaşalım:

Türkiye Diyanet Vakfı'nın uzun emeklerin sonucunda ve yüzlerce ilim adamının katkılarıyla hazırlayıp kültür hayatımıza sunduğu İslam Ansiklopedisi, ilk büyük ciddu00ee yerli telif ansiklopedimizdir. Bugün ilim aleminin ilk müracaat ettiği kıymetli bir hazinedir. Diyanet bu ansiklopediyi internet ortamına da açtı. 44 ciltten oluşan ansiklopediyi ücretsiz olarak herkes görebilmekte, içindeki maddelerden faydalanabilmektedir. Diyanet'in bu eserin dışında daha pek çok kıymetli neşriyatı bulunuyor. Bu yayınlar sadece dinu00ee eserlerden de ibaret değil. Edebu00ee, ilmu00ee, tarihu00ee, felsefu00ee, tasavvufu00ee, sosyolojik kitaplar da göz dolduruyor.

Diyanet'in Üsküdar Bağlarbaşı'nda tesis ettiği İSAM (İslam Araştırmaları Merkezi) İstanbul'un ve sanırım Türkiye'nin en büyük, en zengin, en konforlu kütüphanesidir. Yüzlerce ilim, fikir ve sanat adamı bu güzide kütüphaneden istifade etmektedir. Akademisyenlerin soluk alıp verdiği müstesna bir merkez olarak gözü ve gönlü okşayan muhteşem bir yapı. Keşke bu kütüphanenin bir benzeri Avrupa yakasında da kurulabilse! İnşallah İstanbul'un ikinci büyük kütüphanesi, Fatih veya Topkapı çevresinde kurulur ve bilim dünyasına sunulur.

Diyanet'in kitabevleri Türkiye'nin her tarafında bulunuyor. Neredeyse küçük illerimizde bile bu kitabevlerini görmek mümkün. Böylece vatandaşlara kültür hizmeti verilmekte ve istedikleri kitapları temin etmelerine yardımcı olunmaktadır. Şimdi bu kitap dağıtım ağının daha da genişletildiğini öğrenmiş bulunuyoruz. Diyanet her geçen gün yaygınlaştırdığı bu kitapevlerinde artık sadece kendi kitaplarını değil, bir çok yayınevinin kitaplarını da sergiliyor. Özellikle Anadolu'da dağıtım meselesinin ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Bu problemi çözmeye kararlı görünen Diyanet, yayıncılarla anlaşmalar yaparak kitaplarını vatandaşların ayağına kadar götürüyor. Bu görünmeyen ama çok değerli bir kültür hizmetidir. Medyamız bu hizmeti ya görmedi veya görmek istemedi. Halbuki kitapseverlerin, kitap okuyanların en çok sıkıntı çektikleri hususların başında geliyor dağıtım meselesi. Şimdi büyük ölçüde bu da çözülmüş olacak. Ve kitap fuarlarıu2026 Geçmişte yalnızca İstanbul ve Ankara'da sadece Ramazan aylarında kitap fuarı düzenleyen Diyanet, artık Türkiye'nin bir çok vilayetinde hatta ilçesinde kitap şölenleri tertip ediyor. Yayıncılar fuarlardan memnun. Yazarlar standlarda okuyucularıyla buluşuyor. İstanbul'da her yıl Türkiye'nin ikinci büyük fuarı Beyazıt Meydanı'nda açılıyor. Yüce kitabımız Diyanet tarafından dünyaya yayılıyor. Kur'an-ı Kerim'in Kürtçe ve Ermenice tercümeleri yapıldı. Hedef bütün dünya dillerine İlahu00ee kelamı ve daveti aktarmak. Bunu Başkan Görmez şöyle açıklıyor: "Dünyanın hiçbir lisanı Kur'an'sız kalmasın." Evet Diyanet hizmetleriyle göz kamaştırıyor ve sadece Türkiye'yi değil bütün dünyayı aydınlatıyor.

Mehmet Görmez gönlü zengin bir ilim ve din adamı. Büyük hizmetleri oldu, olmaya devam ediyor. Hizmetleri ancak alkışlanır, basit ve uydurma sebeplerle onu yıpratmaya ve itibarsızlaştırmaya çalışmak çok çirkin bir davranıştır. Atılan iftiralar, çamurlar o bembeyaz sarığa bulaşamayacağı gibi, ak pak cübbenin eteğini de kirletemez. Aklı başında hiç kimsenin bu hataya düşmemesi gerekiyor. Bütün camilerimizi fitnelerden uzak tutup huzur mekanına çevirenlere selam olsun! Allah her daim yar ve yardımcıları olsun!