Dolar (USD)
32.38
Euro (EUR)
34.62
Gram Altın
2426.56
BIST 100
10001.67
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


Dolandırıcıların akıl almaz oyunları!

Dolandırıcılık, aldatma, yanlış telkinler, gerçeğin bastırılması veya diğer etik olmayan yollarla kişinin kendisi veya kurum için yetkisiz bir menfaat elde etme niyetiyle kasıtlı olarak gerçekleştiren bir eylemdir. Özellikle siber dolandırıcılık konusuna değinmek yerinde olacaktır. Siber dolandırıcılık, uluslararası alanda gerçekleşen en yaygın ve tehdit edici dolandırıcılık şeklidir. Siber dünya 21. yüzyıl boyunca genişliyor ve büyüyor, dolandırıcıların kurbanların kişisel ve finansal bilgilerini çeşitli şekillerde hacklemelerine izin veriyor. Dolandırıcılar, topladıkları bilgileri daha sonra kendilerini finanse etmek için kullanabilir veya endişe verici bir şekilde bu parayı terörizm amacıyla kullanabilirler. Bu nedenle, bireylerin ve kuruluşların kendilerini siber dolandırıcılıktan nasıl koruyacaklarını bilmeleri de son derece önemlidir.

Amaç korku atmosferi oluşturmak…

Son dönemlerde gerek reel hayatta gerekse de sanal ortamda dolandırıcılık gidere arttı. İnsanları ikna ederek, güven tesis ederek mağdur eden çeteler söz konusu… Bu suçların birçoğunun organize bir şekilde gerçekleştirildiğini görüyoruz. Telefon dolandırıcılığı ise daha çok kendini polis ya da savcı olarak tanınan suçluların insanları kandırmasıyla meydana geliyor.

Öncelikle topluma mal olmuş önemli isimler kendilerine kurban olarak seçiyor, kişilerle ilgili detaylı bilgi topluyorlar. Birtakım terör örgütlerinin isimleri verilerek bireyler adına korku atmosferi oluşturuluyor. Kurbanlara adlarına birçok telefon hattı alındığı iddia ediliyor ve bu hatlar üzerinden terör örgütü faaliyetleri yürütüldüğü söyleniyor. Arka planda ise telsiz sesleri verilerek karakol atmosferi oluşturuluyor. Mağdurlara özel bir görev verildiği, çeteyi çökertme adına operasyon yapıldığı bilgisi verilerek derin bir algı oluşturuluyor. Ancak bu dolandırıcılık faaliyetlerinin çok planlı ve gerçeğe uygun bir şekilde gerçekleştirildiğini söyleyebilmek mümkün…

Peki, ne yapmak gerekir?

MİT destekli operasyon denilmesiyle birlikte mağdur hiçbir şekilde çevresiyle, yakınlarıyla hatta hukukçularıyla bilgi paylaşmıyor, zira bilgiyi paylaşınca operasyonun başarısızlıkla sonuçlanacağı ifade ediliyor. Burada kilit nokta kişisel bilgiler ve veriler oluyor. Ne yazık ki birçok web sitesi kişisel bilgilerimizi üyelik esnasında istiyor ve bazılarının siber güvenlik açısından çok zayıf olduğunu görüyoruz. Siber hırsızlar sanal ortamda gerçekleştirmiş olduğu siber saldırılarla kişisel bilgilere çok kolay bir şekilde ulaşıyor.

Son günlerde birçok web sitesinin veri ihlali yaptığı iddiası medyanın da gündeminde yer alıyor. Kişisel ve mahrem bilgilerinin sanal ortamda asla paylaşılmaması, ayrıca web sitelerine üye olurken istenen bilgilerde hassas davranılması son derece önemlidir. Zira uygulama dükkânlarından indirilen bazı uygulamalar sizin bilgilerinize erişim ister. Kişisel verileri korumak günümüz şartları itibariyle son derece önemlidir. Ayrıca telefonda kendini polis, savcı ya da devlet yetkilisi olarak tanıtan kişiler itibar edilmemeli, onlar herhangi bir bilgi ya da para, altın vb. verilmemelidir. Böyle bir durumla karşı karşıya kalındığında emniyet güçlerinden mutlak suretle destek alınmalıdır.