Dolar (USD)
32.36
Euro (EUR)
34.63
Gram Altın
2392.13
BIST 100
10156.61
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

12 Nisan 2018

Dost Putin, Birader Ruhani, Katil Eset!

Dış politikamızda hızlı değişimler oluyor. Dün uçaklarını düşürdük, bugün dostumuz Putin ile nükleer santralin temelini attık. Biraderimiz Ruhani, hem Irak'ta hem de Suriye'de yayılmacı ve mezhebu00ee politikalar ile canımızı sıkıyordu.

Dış politikamızdaki stratejimizi Rusya merkezli Avrasya yayılmacılığı mı belirliyor? Putin ve Ruhani ile el sıkışırken katil Eset'i nereye koyacağız? Biz, yeni ve güçlü adımlar atarken, katil Eset de kimyasal bombalar atıyor. Doğu Guta'da yüzlerce çocuk katlediliyor. Suriye politikasına endeksli bir dış siyasete mecbur mu bırakılıyoruz?

Dünyanın en zor coğrafyası Orta Doğu'da ülkelerin stratejileri yoğun değişkenlik gösteriyor. Ülkeler arasında kurulan stratejik ortaklıkları Rusya ve ABD yakından takip ettikleri için bu iki süper gücün kontrolünde değişkenlik yaşıyoruz. Türkiye, ABD ile stratejik ortak ama aynı ABD, Suriye ve Irak'ta terör koridoruna açık destek veriyor. Afganistan'da hafızlık merasimindeki çocukları katlediliyor. Afrin'de istediğini alan Türkiye, Münbiç konusunda ABD ile anlaşamıyor.

ABD Başkanı Donald Trump, Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'ı görevden alıyor. Münbiç'e müdahaleye hazırlanan Türkiye, bir taraftan da Rusya ile derin ilişkiler kurarak antlaşmalar imzalıyor. Vladimir Putin'in askeri iş birliğinden sorumlu danışmanı Vladimir Kojin, Türkiye ile yapılan sözleşmeyi hayata geçirmeye başlayacaklarını ve S-400 füze savunma sistemini Türkiye'ye 2020 yılının başlarında teslim edeceklerini söylüyor. Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin temeli, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin'in katıldığı törenle atılıyor.

Putin ve Ruhani, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ev sahipliğinde Ankara'da sıcak ve samimi pozlar veriyor. Külliye'de mangal yapılıyor ve: "Suriye'nin toprak bütünlüğüne bağlıyız!" diye ortak açıklama yapılıyor. Putin dost, Ruhani biraderimiz oluyor! Eset, Guta'da çocukları kimyasal ile zehirliyor. Sahi, Suriye'de Eset var mıdır?

Dış politikamızda gerçekten radikal adımlar atılıyor. Türkiye, komşularıyla "sıfır sorun" anlayışı içinde iyi ilişkiler kurduğu bir dönemde, özellikle Suriye'de başlayan karışıklık sonrasında önü kesilmek istenen ülke oluyor.

Türkiye'nin üstlenmek istediği role razı olmayan ABD ve Rusya, ne yapıp edip, Türkiye'yi kendi kurduklara masalara oturtmaya zorladılar. Suriye politikamız, "katil Eset" bakışıyla sürdü. Hala da Eset bizim için katildir!

Türkiye'nin gelinen noktada Rusya ve İran ile yakınlaşması nasıl yorumlanmalıdır? Bir taraftan AB'ye üyelik konusunda ödevleri olan Türkiye, diğer taraftan Avrasya yayılmacılığının kıskacında mıdır? Ankara'da verilen fotoğrafta Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın iki eli tutması ne anlama geliyor? Irak'taki İran destekli Şii milislerin yaptığı katliamlar ile Rusya himayesindeki katil Eset'in katliamlarını unutacak mıyız? Eset katil de onu himaye eden Putin nedir?

Türkiye'nin hem nükleer enerji konusunda hem de siyaseten attığı adımları takip eden AB ve ABD, Rusya ile yakınlaşmamızı hazmedebilmiş değiller. Türkiye, önce Fırat Kalkanı sonra Zeytin Dalı Harekatı'nda başarı elde edince masaya güçlü oturmaya başladı. Türkiye'nin bu adımlarında millu00ee duygularımızın kabarmış olmasından kaynaklı heyecanımızla, Rusya ve İran'ın hangi adımları attığını ve onların ne kazandığını görebilmiş değiliz. Yemen, Irak ve Suriye merkezinde yayılan İran'a ne kadar güveneceğiz? Eset'in katliamlarında İran'ın vebali yok mu?

"Uluslararası ilişkilerde çıkarlar ön plandadır!" sözü Türkiye için hiçbir zaman geçerli olmamıştır. Bugün de bu sözün geçerli olmadığını biliyoruz. Ne var ki Türkiye, hem Avrupa hem de ABD tarafından, buna NATO da dahildir, yalnız bırakılmıştır.

Türkiye, ne Orta Doğu ne AB kıskacına hapsedilebilir. Afrin zaferiyle ve geçen yıl yakaladığı yüzde 7,4'lük büyüme oranıyla G20, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), Avrupa Birliği (AB) ülkelerine fark atan Türkiye, Afganistan'da ve Doğu Guta'da şehit edilen çocukların hesabını soracak güce gelmiştir. Dış politikamızdaki manevra kabiliyetimiz gücümüz oranındadır. Putin dostumuz, Ruhani ise biraderimiz olmak için kapımızdadır! Ülkemizin dinamiklerini harekete geçirelim. Yeter ki aldanmayalım!