Dolar (USD)
32.47
Euro (EUR)
34.73
Gram Altın
2440.77
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


Dünya halleri

Hayatımızda zaman zaman işler yolunda gitmez. Yaşadıklarımız bizi çok mutsuz etmiş de olabilir. ’’bitmeyecek kötü gün de yoktur, iyi gün de’’ insanın kalbi bu cümleye inanınca teslimiyetle, yola revan olur.

Sekine iner yüreğimize; bu inançla, dua ile yüceliriz. Darlığın içine üflenen bu huzur; nefes olur. Bu idrak ve ruh haliyle kolaylarız.

Mutluluklar peş peşe gelir bir de bakarız ki. Lütfuyla muamele eden rabbe şükürde kusur etmemek, şımarmamak için yükleniriz bu kez kalbimize.

Mutluluğunuzla sevinenlerle can bağı kuvvetlenirken, haset eden, kem gözlerden sakınmak için de var gücümüzle rabbimize sığınırız.

Lütfu Rabbimizden bilerek, emeğin kıymetiyle bütünleşir, yol alırız. Bu dünya yaşamında kişiyi motive edendir bu.

Bize sunulmuş ömür içinde haklarımız, rollerimiz vardır. Onları erteleme, öteleme gibi bir lüksümüz yoktur. Hayatta yaptığımız tüm işler mükemmel olduğumuzdan da değildir.

Bu sorumlulukları önde tuttuğumuzdan, önem verdiğimizden ve kendimizi geliştirmek için çaba verdiğimizdendir. Biliyoruz ki çalışma olmadan hiçbir yetenek ortaya çıkmaz. Bu bilinç ile yol almak insana çok şey öğretir.

Birinci olarak ‘’zaman yönetimi’’ diyebiliriz.

Çalışan bir annenin sabah vakitleri müsaitse sabah dokuzda akşam yemeğini ocağa koymuş olması akşam eve geldiğinde acıkmış yorgun halde koşuşturmasından çok daha kıymetli ve planlıdır. Ev de bulunan çocuklar, varsa diğer kişiler için de daha huzurlu bir ortam sunar.

Kimse şunu demez’’ bu akşam yemeği, neden sabah pişmiş? ’Isıtmak olgusu çalışan gün boyu evde olmayan kadınların başvurduğu en kolaylaştırıcı yöntemdir. Belki sadece pilav ve salatalar yemek anına ertelenir. O da aile bireyleri ile birlikte ortaklaşa yapılabilir.

Buradan yola çıkınca ikinci olarak pratikliği hayatımıza koymanın önemini vurgulamak gerekir.

Aynı anda birçok iş yapabilmek veya bir işi yaparken birçok hedefi yerine getirmeyi öğrenip, yaşam biçimine dönüştürebilmek bize sunulan ödül gibi olur.

İnsan kaçanı kovalamayı öğrendiği zaman güneş varken faydalanır, bahar da içerde durmaz, çiçeklenir. Bir B planı olduğu için çölde su aramak durumunda kalmaz.

Ayaklar çok ağrıdığında oturarak yapılacak işleri hayat merkezine koyar mesela. Fasulye ayıkla, çamaşır katla. Kitap oku, yazı yaz, tamir yap, ziyaret et, oyunlar hazırla vs. daha birçok.

Beden zinde iken detaylı ev işlerini ayarla, yürüyüşe çık, alışveriş yap. Yeni projeler üret, onun içeriği için koş, araştır vs. gibi.

Hayatı komplike hale getiren yine bizleriz.

Ruh yorgunken bir şarkı çalmanın nasıl iyi geldiğini bilenlerden olmak kaldırır ayağa bizi. Gözler yaşlı iken bir şiir okumanın iyileştirici gücü mesela…

Kulun, derdi çekecek gücü yoktur. Rabbi kaldırmaz ise ağırlığı. Dua etmek büyük iç huzurudur insana. Yapacağımız işlerde gayreti vermesi için Allah’ tan yardım istemek, tevekkül, teşekkür. Şükür.

Mutlu olmak, sıkıntılarla baş edebilmek birilerini mutlu etmekten geçiyor. Bu da en başta ailemizle sağlanır.

Kendimizde ötelediğimiz nice şeyin hayalini kurup ona doğru sessiz sedasız yol almak da hayatta daha güzel bir enerjiyle yürütüyor insanı. Bu iyi kalmaya sebep.

Bekleyen olma heyecanını, o arada sabır biriktirmenin erdemini öğretiyor.

Yolun sonunu görmeden temizleye temizleye gittiğim taşların bir binaya temel oluşuna şahit oldum vesselam…