Dolar (USD)
32.33
Euro (EUR)
34.69
Gram Altın
2392.94
BIST 100
10276.88
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

22 Mart 2017

Dünya için ne yapalım!

YÜCE Rabbimiz bize öyle bir dünya bahşetmiş ki, nimetleri saymakla bitmez. Ama insanoğlu o kadar nankör ki, bu büyük nimetin değerini bilmiyor, yaşadığı bu güzelim dünyayı kendi elleriyle yok etmeye çalışıyor. Gelin yaşadığımız dünyaya hep birlikte sahip çıkalım.

Madem bu dünyada birlikte yaşıyoruz, madem aynı havayı soluyoruz, aynı sudan içiyoruz, aynı gök kubbenin altında yaşıyoruz. O halde dünyayı koruma hususunda birlikte hareket etmemiz gerekmez mi?

Gezegeni birlikte kurtaralım

Çevreyle ilgili çalışmalarıyla tanıdığımız Prof. Dr. Orhan Kural, "Gezegenimizi Birlikte Kurtaralım" üst başlığı ile "Dünya İçin Bir Şey Yap!" isimli bir kitabını lütfedip bana da göndermişu2026

Bir solukta okudum ve çok beğendimu2026 Beril Yayınları'ndan çıkan, 33. Baskısı yapılan bu küçük kitabı 3 lira vererek kitapçılardan isteğinizu2026

İşte size bu dünya için neler yapmamız gerektiğini anlatan tavsiyelerden bir kaçıu2026

*İhtiyacınız kadar alın. Kasaya geldiğinizde aldıklarınıza bir kere daha bakın. Belki bir kısmını bırakırsınız. Ve aldıklarınızın Türk malı olmasına özen gösterin.

*İkinc i el eşya kullanmaktan utanmayın.

*Kışın kar yağınca, karları bahçeye küreyin ki, eridiği zaman akıp gideceğine toprakta emilip yer altı suyunu beslesin.

*Ormanlık alanlara şişe ve cam atmayın. Bunlar mercek görevi yaparak yangın çıkarabilir.

*Meyveyi kabuğu, çekirdeği ve hatta kocanı ile yiyin. İşte ancak o zaman esas vitaminlerinden istifade edeceksiniz.

*Kullandığınız, süresi geçmiş ilaçlarınızı sakın çöpe atmayın, bunlar ekosisteme büyük zarar veriyor. Bunları gidin bir eczaneye verin. Onlar gereğini yapacaktır.

*Tuvalet kağıdı kullanıyorsanız, ikinci hamur kağıttan olsun. İnan size hiçbir zararı olmaz.

*Çam ağaçları budanmaz, bunu yaparsanız hasta olur. Çamın filizlerini koparırsanız büyümezler.

*Tarlalarda anız yakmak ekosisteme yapılan en büyük kötülüklerden biridir. Anız yakarken yüzlerce küçük canlının yanarak öldüğünü de biliyor musunuz?

*Havai fişek kullanmayın. Havi fişek seslerinin hayvanların korkarak düşük yapmasına ve ölmesine sebep olduğunu biliyor muydunuz?

*Kısa duş alın, az su tüketen duş başlıkları kullanın.

*Sağlıksız fast-food yerine Türk yemek kültürünü yaşatan esnaf lokantalarını tercih edin.

*Sakızları sakın sokaklara atmayın. Doğaya atılan bir sakız ancak 5 yılda kayboluyor. Uzun süre sokakta kalan sakız, 50 binden fazla mikrop üretir.

*Oto lastiklerini sakın sobalarda yakmaya kalkmayın. Çıkan gazlar kanserojendir.

*Saç kurutma makinesi tam bir enerji canavarıdır. Onun yerine saçınızı havluyla kurutun.

*TV'nin sesini düşük tutun. Yüksek ses elektrik tüketimini artırır.

*Evinizde veya lokantada veya davetlerde artıp da atılacak yemekleri isteyin. Onları hafifçe ıslatıp hayvanların yemesi için uygun yerlere bırakın.

*Cep telefonlarınızı; kalbiniz ve böbreklerinizden uzak tutun. Konuşurken de uzun süre yanağınıza ve kulağınıza dayalı halde konuşmayın zira bu organlarınız zarar görür.